| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


divendres, 12 de novembre de 2004
>

El govern israelià menysprea la figura del president palestí i no emetrà cap comunicat oficial per la mort del rais

Sharon diu que «els esdeveniments recents poden suposar un punt d'inflexió»

DOLORS BELLÉS .
El ministre de Justícia israelià, Yosef Lapid, va declarar ahir que «odia tot i que no personalment» el desaparegut líder palestí Iàsser Arafat per la «mort d'israelians i per haver impedit l'avenç del procés de pau». El primer ministre israelià, Ariel Sharon, es va abstenir de comentar la mort d'Arafat, amb qui mai va acceptar reunir-se, i es va limitar a dir, sense parlar de la desaparició del líder palestí, que els «darrers esdeveniments poden suposar un canvi històric a l'Orient Mitjà».


+ Un palestí toca amb la mà un cartell amb la cara d'Arafat.  Foto: AP.
El govern israelià no emetrà cap comunicat en reacció a la mort del president palestí i només cinc ministres han estat autoritzats a manifestar-se sobre això. El primer ministre israelià, Ariel Sharon, va prohibir als seus col·laboradors que facin comentaris públics sobre el president palestí i els seus possibles successors des que el rais va ser traslladat a l'hospital militar de Percy (Estat francès), on va morir ahir a la matinada. Un dels autoritzats, el ministre de Justícia, Yosef Lapid, va assenyalar: «Odio, tot i que no personalment, el desaparegut líder palestí per la mort d'israelians i perquè ha impedit l'avenç del procés de pau», estancat des de fa quatre anys. «Una de les tragèdies del món prové del fet de no haver entès que el terrorisme que va començar en aquesta zona es va estendre amb la participació ara dels extremistes de l'Islam», va dir Lapid a la ràdio pública israeliana. El president d'Israel, Moshé Katzav, va manifestar que espera que després de la mort d'Arafat «els palestins es recuperin de la seva aflicció, i escolliran un altre líder capaç d'actuar en benefici seu». Sharon va abstenir-se de comentar la mort d'Arafat, a qui va considerar «el pitjor criminal de guerra des de la Segona Guerra Mundial» i amb qui mai va acceptar reunir-se. En fer-se oficial la mort del president palestí, però sense esmentar la notícia, Sharon va dir que els «esdeveniments recents» poden portar «un canvi històric a l'Orient Mitjà» i va fer una crida a «la nova direcció palestina a posar fi al terrorisme que opera des del seu territori». L'única veu discordant a Israel va ser la del laborista Shimon Peres, qui va indicar que «Arafat ha mort però que el poble palestí viu». Peres va compartir amb el líder palestí el premi Nobel de la Pau del 1994 per la firma dels Acords d'Oslo (1993). Peres, cap de l'oposició parlamentària israeliana, va dir que Arafat «es va equivocar en optar pel terrorisme per ser popular, en lloc de continuar pel camí de la pau».

 NOTÍCIES RELACIONADES

> REACCIONS

> El futur té unes regles molt concretes

> El govern israelià menysprea la figura del president palestí i no emetrà cap comunicat oficial per la mort del rais

> El somni no complert d'Abu Ammar

> L'últim viatge d'Arafat a Palestina

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.