| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de maig de 2024


dissabte, 13 de juliol de 2002
>

La ministra Palacio afirma que el tema s'ha de resoldre dins el tractat de cooperació

La Unió Europea adverteix el Marroc que les relacions poden quedar afectades

JOSEP MARTINOY / EFE . Rabat
La ministra d'Afers Estrangers, Ana Palacio, va parlar ahir telefònicament amb el seu col·lega marroquí, Muhammad Benaissa, sobre l'incident de l'illot del Perejil i confia que aquesta conversa «ajudi a donar una solució satisfactòria» a aquest assumpte. La Comissió Europea va expressar ahir a l'ambaixadora del Marroc davant la UE la seva «gran preocupació» per la situació a l'illot del Perejil i va alertar que si el problema no es resol ràpidament això podria danyar les relacions entre la Unió Europea i el país africà. Per la seva part, l'OTAN considera que l'incident de l'illot és «un assumpte bilateral».

En unes breus declaracions a la seu del seu Ministeri, Palacio va subratllar la necessitat d'analitzar l'incident en el marc del tractat de cooperació hispanomarroquina actualment en vigor, sense entrar, «almenys de moment», en el debat sobre «la naturalesa jurídica de la titularitat d'aquest illot». La titular d'Afers Estrangers va expressar el seu desig que les autoritats marroquines comprenguin que aquest incident és «incompatible» amb un tractat de cooperació, que «encara que no està en el seu millor moment», continua vigent. Pel que fa a la pregunta de quan podria estar resolt el problema, la ministra va dir que «això no es podia mesurar en hores». Des de Brussel·les, la Comissió Europea va informar en un comunicat que va pendre la «iniciativa» de conversar amb l'ambaixadora del Marroc davant la UE amb motiu dels esdeveniments a l'illot del Perejil. La UE espera que els intensos esforços es mantinguin aquest cap de setmana per resoldre el problema. La Comissió Europea ha demanat a l'ambaixadora del Marroc, Aisha Belalbi, que la mantingui informada sobre els avenços. Un altre organisme internacional, en aquest cas l'OTAN, s'ha desmarcat del problema, que ha qualificat de «bilateral». Segons el portaveu de l'Aliança Atlàntica, Yves Brodeur, «es tracta d'un territori que es disputen les dues parts. És un assumpte bilateral i no ens hi involucrarem.» El portaveu va subratllar que «fins i tot en relació amb l'article V, és el país que se sent agredit o víctima d'un atac el que ha de decidir com afrontar el problema i l'Estat espanyol no ha notificat res» als seus aliats. El portaveu va afegir-hi que en qualsevol cas «es parla d'un incident que no té l'envergadura de les possibilitats que preveu l'article V». Com a conseqüència dels atacs terroristes contra les Torres Bessones de Nova York i el Pentàgon de Washington, l'11 de setembre del 2001, l'OTAN va invocar l'article V del Tractat de l'Atlàntic Nord del 1949, que obliga els alia ts a donar suport a qualsevol dels membres que tingui una agressió exterior al seu territori. Es va tractar de la primera vegada que l'Aliança va invocar aquesta clàusula sobre la defensa mútua en el mig segle d'història, però de fet ho va fer a manera de gest de suport polític incondicional als EUA.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> El govern britànic accepta compartir la sobirania de Gibraltar si els habitants del Penyal ho aproven en referèndum

> El ple del Parlament de Vitòria ratifica el dictamen sobre més autogovern

> Un illot deshabitat.

> Tensió entre el Marroc i Espanya per l'incident a l'illot pròxim a Ceuta

> Tensió entre el Marroc i Espanya per l'incident a l'illot pròxim a Ceuta

> Tensió entre el Marroc i Espanya per l'incident a l'illot pròxim a Ceuta

> Tensió militar davant Ceuta pel desembarcament de soldats marroquins a l'illot de Perejil

> El PSC vol arraconar CiU en els municipis

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.