| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de maig de 2024


dissabte, 13 de juliol de 2002
>

El govern britànic accepta compartir la sobirania de Gibraltar si els habitants del Penyal ho aproven en referèndum

Adverteix que en cap cas ha de ser un pas cap a la plena sobirania espanyola

DOLORS BELLÉS / EFE . Londres
El ministre britànic d'Afers Estrangers, Jack Straw, va anunciar ahir amb tota solemnitat a la Cambra dels Comuns que el Regne Unit està d'acord a compartir amb «Espanya la sobirania de Gibraltar». Va deixar clar, però, que el govern britànic només acceptarà la cosobirania del Penyal si és ratificada en referèndum per la població de Gibraltar i va advertir que la sobirania compartida «no pot ser en cap cas un pas cap a la plena sobirania espanyola».


+ La nova ministra espanyola d'Afers Estrangers, Ana Palacio, que ha demanat una pausa per familiaritzar-se amb el cas de Gibraltar.  Foto: EFE.
Per primera vegada en gairebé 300 anys de disputa, el govern britànic està d'acord amb l'espanyol a compartir la sobirania sobre Gibraltar, però sempre que la població del Penyal ho aprovi en referèndum. Ahir el ministre britànic d'Afers Estrangers, Jack Straw, havia de viatjar a Madrid per participar en una reunió sobre Gibraltar, però finalment la trobada va ser cancel·lada a petició espanyola per donar temps a la nova ministra d'Afers Estrangers, Ana Palacio, a familiaritzar-se amb el nou càrrec. Davant la por que aquesta pausa acabés bloquejant el procés, Straw va decidir treure el tema a la Cambra dels Comuns amb un anunci sobre un principi d'acord de sobirania compartida amb el govern espanyol sobre Gibraltar. «El Regne Unit i Espanya han de compartir la sobirania de Gibraltar», va declarar el cap de la diplomàcia britànica, que hi va afegir que aquest principi d'acord haurà de ser, però, ratificat pels habitants de Gibraltar. L'acord, segons va dir Straw, inclouria l'istme de Gibraltar, en el qual hi ha situat l'aeroport, els habitants de Gibraltar mantindrien les seves tradicions britàniques, els seus costums i el seu sistema de vida, mantindran la nacionalitat britànica i tindrien dret a adquirir l'espanyola. Prèviament a la compareixença de Straw, el ministre principal de Gibraltar, Peter Caruana, va instar a donar per concloses les convereses sobre el futur del Penyal després del relleu al Ministeri d'Afers Estrangers espanyol, en què Ana Palacio ha subtituït Josep Piqué. Precisament, dijous la nova ministra va garantir que les negociacions sobre el futur de Gibraltar continuarien després de l'estiu.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> El ple del Parlament de Vitòria ratifica el dictamen sobre més autogovern

> «Una vergonya, un deshonor»

> Un caramel enverinat

> Tensió militar davant Ceuta pel desembarcament de soldats marroquins a l'illot de Perejil

> La ministra Palacio afirma que el tema s'ha de resoldre dins el tractat de cooperació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.