Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Jules Verne, un escriptor visionari

Novel·la científica...

...i d'aventures

Un escriptor avançat a la seva època


dilluns, 28 de març de 2005
El 24 de març va fer cent anys de la mort de l'escriptor Jules Verne. En l'escaiença del centenari s'han programat una rastellera d'actes, que s'allargaran durant el 2005, amb la pretensió d'aprofundir en la figura d'aquest novel·lista d'imaginació desbordant, considerat, pels uns, un visionari i, pels altres, un grandíssim inventor.

Jules Verne va néixer el 1828 a Nantes, ciutat de la Bretanya situada a la capçalera de l'estuari del Loira, riu que mor a l'Oceà Atlàntic. L'indret de naixença va afavorir una de les grans passions de l'escriptor: la mar, reflectida en les seves obres.

El jove Verne va seguir, inicialment, les passes de son pare (sa mare pertanyia a la petita noblesa de Nantes), procurador, i va estudiar lleis, que va acabar a París, el 1850. A la capital francesa va fer la coneixença d'escriptors i d'aventurers, va emprendre els primers viatges i va escriure peces teatrals i llibrets d'òpera.

Ara, la seva dedicació literària no va afermar-se plenament fins que no va conèixer Pierre Jules Hetzel, el 1862; l'any següent, el 1863, aquest editor parisenc va publicar-li el llibre 'Cinc setmanes amb globus', que va catapultar Verne a la fama.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Escriptors

Novel·la científica...


+ Els personatges de Verne afronten tota mena de peripècies i aventures.
De fet, 'Cinc setmanes amb globus' fou la primera d'una seguida d'obres de gran popularitat, dintre l'anomenada novel·la científica. Entre els títols més destacats, agrupats a la col·lecció 'Viatges extraordinaris', hi trobem 'Viatge al centre de la Terra', 'De la Terra a la Lluna', 'Els fills del capità Grant' i 'Vint mil llegües de viatge submarí', protagonitzada per uns dels personatges més famosos creats per la ploma de Verne: el capità Nemo. En aquests llibres, i en alguns altres de posteriors, l'escriptor va fer-se ressò dels grans avenços científics i tecnològics de l'època.

...i d'aventures


+ 'La volta al món en vuitanta dies' és una de les novel·les més famoses de l'escriptor de Nantes.
La col·lecció 'Viatges extraordinaris' va engruixir-se amb títols com 'L'illa misteriosa', 'Miquel Strogoff', 'La volta al món en vuitanta dies'... Aquest darrer, un dels més reeixits, il·lustra una altra de les característiques de la prosa de Verne: la descripció de mons exòtics, en què els personatges afronten tota mena de peripècies i aventures. El protagonista de la novel·la, Phileas Fogg, un home d'allò més flegmàtic, emprèn una volta al món que, per causa d'una juguesca, vol completar en vuitanta dies.

Un escriptor avançat a la seva època


+ Retrat de Jules Verne.
Jules Verne no únicament va donar compte dels avenços de l'època que li va tocar de viure, ans va imaginar molts invents, descobriments i fites de la ciència i de la tècnica, realitzats anys o dècades després. Verne va avançar una centena llarga d'anys l'arribada de l'home a la Lluna, els coets espacials, l'escafandre dels submarinistes, el descobriment dels pols Nord i Sud i de les fonts del Nil, però també de les armes dotades de gran potencial destructiu...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Amb la inauguració del canal de Suez (1869), que comunica les mars Mediterrània i Roja, i amb la construcció del túnel de Mont Cenis (1871), entre França i Itàlia, hom va començar a parlar de la possibilitat de fer la volta al món en menys de tres mesos, ço que va propiciar que Verne escrivís 'La volta al món en vuitanta dies' (1872).
  • La llegenda ha atribuït la invenció del submarí a Verne, però el cas és que, d'aquesta mena de naus, ja n'hi havia abans del Nautilus de 'Vint mil llegües de viatge submarí'. El 1798 l'inventor nord-americà Robert Fulton n'havia construït un, de submarí, anomenat, justament... Nautilus.
  • També entra en el terreny de la llegenda la història d'un Jules Verne que, a onze anys, va voler embarcar-se de grumet en un vaixell que salpava vers l'Índia, cosa que son pare va impedir al darrer moment. La història, verídica o no, s'adiu amb la passió marítima del nostre protagonista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de Jules Verne.
Poseu a prova els vostres coneixements sobre la vida i l'obra d'aquest pioner del gènere de ciència-ficció.
Preguntes i respostes sobre l'escriptor bretó.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua