Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El cervell humà

Estructura...

...i funcions

La importància de la recerca


dilluns, 14 de març de 2005
Del 14 al 20 de març es fa, en una cinquantena llarga d'estats, la Setmana Mundial del Cervell, que enguany serà la vuitena. La intenció és de donar compte dels esforços realitzats per la comunitat científica en l'estudi del cervell humà, uns esforços encaminats a aprofundir-ne el coneixement i, d'aquesta manera, a diagnosticar, tractar i preveure malalties diverses.

A Barcelona, la Setmana Mundial del Cervell, que enguany serà la segona, és organitzada, entre més entitats, per la Direcció de Promoció de Cultura Científica de l'Institut de Cultura de Barcelona i pel Centre de Regulació Genòmica.

Durant tota la setmana es faran, en uns quants llocs de la ciutat, tota mena d'activitats, a fi i efecte de promoure el coneixement del cervell humà i de la dita 'neurociència', que designa la ciència que s'ocupa del sistema nerviós.

El programa d'actes inclou conferències, taules rodones, exposicions, tallers..., a banda activitats adreçades a les escoles, tals com visites a laboratoris de centres de recerca i l'exposició 'Línia primitiva', que descriu, d'una manera prou original, les mil primeres hores de l'embrió humà. (Aquesta exposició es fa al Museu Tèxtil i d'Indumentària de Barcelona fins a les darreries de maig.)

Estructura...


+ Diagrama de l'encèfal.
Per més que solem associar el cervell a l'encèfal, no són pas la mateixa cosa. L'encèfal és una part del sistema nerviós central continguda al crani i que enclou el cervell, el cerebel i el bulb raquidi. El cervell, que n'ocupa la major part, té forma ovoïdal i es divideix en dos hemisferis simètrics. El cerebel és a la base del cervell, i el bulb raquidi és la part inferior del tronc cerebral, que comunica amb la medul·la espinal. (La medul·la espinal és el canal principal a través del qual l'encèfal rep i envia informació.)

...i funcions


+ Les neurones són les cèl·lules del teixit nerviós.
Sobre les funcions, la primera cosa a dir és que cap part de l'encèfal no opera d'una manera del tot independent. Nogensmenys, podem dir que cada part duu a terme unes tasques concretes. Per exemple, al cervell, hi resideix la facultat que més distingeix l'home dels altres animals: el pensament; el cerebel és responsable del manteniment de l'equilibri i de la coordinació dels moviments; i el tronc cerebral controla les anomenades funcions vitals bàsiques: la respiració, la circulació sanguínia..., i fa de rellotge intern: assenyala els períodes de son i d'activitat...

La importància de la recerca


+ Les tomografies permeten d'examinar les parts de l'encèfal.
La investigació del cervell és, doncs, d'una importància cabdal i, com més avanci, més útil serà per a combatre malalties que afecten el sistema nerviós: Alzheimer, Parkinson, depressió, esquizofrènia... Pensem, per exemple, que l'Alzheimer és una malaltia degenerativa que mata gradualment les neurones (cèl·lules del teixit nerviós) cerebrals, cosa que afecta negativament les funcions del cervell.

MATERIALS

  • Setmana Mundial del Cervell
    Format:Web
    Pàgina del Centre de Regulació Genòmica, que informa de les activitats previstes a Barcelona amb motiu de la Setmana Mundial del Cervell.
  • Recursos
    Format:PDF
    Pàgina d'aquest centre mateix, amb vincles sobre 'neurociència'.
  • Brain Awareness Week 2005
    Format:Web
    Té el propòsit de fer créixer la consciència sobre els avenços i els beneficis de l'estudi del cervell.
  • El cerebro es el jefe
    Format:Web
    Informació planera i didàctica de les parts que integren l'encèfal.
  • Atlas visual del cerebro
    Format:Web
    Atles de l'encèfal, amb un breu apunt de cadascuna de les parts que el formen.

QUE HO SABIES?

  • L'hemisferi dret del cervell controla la part esquerra del cos, i l'hemisferi esquerre, la part dreta.
  • En termes evolutius, la part més antiga de l'encèfal és el tronc cerebral, més que no pas el cervell pròpiament dit.
  • El sistema nerviós es divideix en central, format per l'encèfal i la medul·la espinal, i perifèric, format per les ramificacions nervioses que, partint del sistema nerviós central, entrellacen teixits i ossos.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa del cervell humà.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua