Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ovidi Montllor, deu anys després

Cantant...

...i actor

Compromís social i cívic


dijous, 10 de març de 2005
El 10 de març va fer deu anys que ens va deixar n'Ovidi Montllor, un home polifacètic: poeta, cantant i actor, nat el 1942 a Alcoi (Alcoià). Per commemorar-ho una colla d'entitats de la seva ciutat nadiua, presidits pel Centre Ovidi Montllor-Casal Jaume I, s'han proposat de retre-li un homenatge.

Aquestes entitats han instituït la comissió Any Ovidi amb la voluntat de difondre la figura de l'Ovidi Montllor, els seus poemes, les seves cançons, el seu compromís amb el país i amb la gent, la seva qualitat humana; oimés que, en el temps que li va tocar de viure, al País Valencià el missatge de l'Ovidi Montllor fou arraconat.

La comissió Any Ovidi ha organitzat un conjunt d'activitats que, començades el 24 de febrer, s'allargaran tot el 2005. Les línies d'actuació de la comissió enclouen quatre punts principals: preparar un arxiu de l'Ovidi, a base de fotografies, llibres, retalls de premsa...; difondre els actes realitzats i els projectats; confeccionar una programació que comprengui totes les facetes de l'homenatjat; i acostar-ne la figura a menuts i joves.

Cantant...


+ L'Ovidi cantant va estrenar-se a la darreria de la dècada del 1960.
Instal·lat a Barcelona als vint-i-dos anys, el 1964, l'Ovidi cantant va estrenar-se a la darreria de la dècada del 1960, que és quan va començar a musicar poemes d'autors del país. Per exemple, va posar música a texts de Vicent Andrés i Estellés ('Els amants'), Salvador Espriu ('Assaig de càntic en el temple'), Pere Quart, pseudònim de Joan Oliver ('Corrandes d'exili') i Joan Salvat-Papasseit ('Res no és mesquí'). A banda, va interpretar moltíssimes peces pròpies.

...i actor


+ N'Ovidi Montllor va prendre part en una cinquantena llarga de films.
La carrera d'actor de n'Ovidi Montllor fou més primerenca, car debutà el 1961 amb el grup teatral La Cazuela d'Alcoi, i participà, ja a Barcelona, en les companyies Adrià Gual i Núria Espert. Ara, les seves activitats interpretatives no van circumscriure's pas al teatre, ans va prendre part en una cinquantena llarga de films, entre els quals 'Furia española' (1974), 'Furtivos' (1975), 'L'obscura història de la cosina Montse' (1977), 'La verdad sobre el caso Savolta' (1979) i 'El llarg hivern' (1991).

Compromís social i cívic


+ Dues estrofes de 'La cançó del cansat'.
De condició humil, la trajectòria artística d'Ovidi Montllor no es pot deslligar del seu compromís social, expressat adés amb ironia, adés d'una manera crua i contundent. D'aquest compromís social, en són exemple cançons com 'Sí, senyor', 'Perquè vull', 'Va com va', 'La samarreta'... Igualment, el cantant d'Alcoi va tenir una consciència clara de país, manifestada sense embuts, com podem constatar, per exemple, a 'La cançó del cansat'.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'Per senyera, senyors, quatre barres; per idioma, i senyores, català; per condició, senyors, sense terres; per idea, i senyores, esquerrà'. Aquesta estrofa, pertanyent a 'La cançó del cansat', compendia la ideologia d'Ovidi Montllor.
  • El 1978 va publicar-se un poemari d'Ovidi Montllor: 'Poemes i cançons', amb pròleg de Joan Fuster i cloenda de Montserrat Roig.
  • Dintre l'Any Ovidi el músic Paco Muñoz ha editat un recull d'enregistraments inèdits i en directe del cantant d'Alcoi, que duu per títol '...Qualsevol dia impensat, us tornaré a emprenyar...'

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de n'Ovidi Montllor.
Un recull de fotografies.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua