Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Mots amb arrels': una exposició sobre els noms de lloc

La toponímia

L'origen dels topònims

Estudiosos de la toponímia


dilluns, 7 de març de 2005
Des de l'11 de febrer es pot visitar l'exposició 'Mots amb arrels: els noms de lloc ens parlen', organitzada per la Comissió de Toponímia de Catalunya i la Fundació Caixa Sabadell. El Palau Robert de Barcelona és la seu de la mostra, que s'allargarà fins el 3 d'abril.

L'exposició convida el visitant a conèixer i preservar la toponímia del Principat, i dóna compte de la gran varietat i riquesa dels topònims d'aquest territori; uns topònims, per exemple, que reflecteixen les característiques de l'indret al qual donen nom i que ens informen del substrat humà d'aquesta terra, val a dir, de la gent de procedència diversa que s'hi va establir en èpoques passades.

Cal subratllar també que, a partir de l'exposició, s'ha agençat un material interactiu que informa planerament de la toponímia, dels estudiosos que més se n'han ocupat, de la importància que té per a conèixer el passat... A més, l'interactiu inclou un joc, un glossari, informació dels noms dels vents, de la 'toponímia del cel' (que ens dóna detalls del lèxic astronòmic) i de moltes coses més.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Llengua

La toponímia


+ L'ICC guarda un banc de dades molt complet de topònims del Principat.
La toponímia és una disciplina científica que s'ocupa dels noms propis de lloc (pobles, ciutats, finques, accidents del terreny...). Aquesta disciplina va molt lligada a l'etimologia, que mira d'escatir l'origen dels mots, cosa gens fàcil, perquè n'hi ha d'antiquíssims, derivats de llengües poc conegudes. Així mateix, la toponímia es relaciona amb l'antroponímia, que estudia els noms propis d'home, o antropònims. Sobre això, cal tenir present que hi ha cognoms que provenen de topònims, igual que hi ha noms de lloc derivats d'antropònims.

L'origen dels topònims


+ El nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya aplega prop de quaranta mil topònims.
L'actual territori del Principat ha estat poblat per gent molt diversa, cosa que la toponímia permet de copsar clarament. Per exemple, trobem topònims que tenen l'origen en les llengües que es parlaven abans de l'arribada dels romans (Arsèguel, Besiberri, Ter, Urtx); també n'hi ha d'origen greco-llatí (Cadí, Empúries, Fluvià, Vic), àrab (Alcoletge, Bràfim, Calaf, Sudanell), germànic (Francolí, Gombrèn, Guimerà, Viladrau) i, naturalment, català i aranès, la major part dels quals daten dels temps medievals.

Estudiosos de la toponímia


+ Enguany fa cent anys del naixement del lingüista Joan Coromines.
Des de la darreria del segle XIX, quan va generalitzar-se l'estudi dels noms propis, la toponímia ha estat conreada per una colla d'estudiosos: Josep Balari i Jovany (que en fou pioner), Antoni M. Alcover, Francesc de Borja Moll, Manuel Sanchis Guarner, Antoni M. Badia i Margarit... Menció especial mereix Joan Coromines, autor del 'Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana' i de 'Onomasticon Cataloniae', que enclou més de quatre-cents mil topònims de les terres catalanes. Precisament enguany fa cent anys del naixement d'aquest lingüista insigne.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tant la toponímia com l'antroponímia són branques de l'onomàstica, ciència que estudia els noms propis.
  • La toponímia del Principat també reflecteix la petja jueva. N'és un exemple el topònim 'Vilajuïga' (vila jueva).
  • La influència àrab és perceptible en el topònim 'Pobla de Mafumet': provinent de l'antropònim 'Mahumad', 'Mafumet' és la forma catalana antiga de Mahoma.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Breu apunt sobre l'exposició 'Mots amb arrels: els noms de lloc ens parlen'.
Índex toponímic dels pobles i ciutats del País Valencià.
Llista de topònims del Principat, classificats per comarques.
Semblança de Joan Coromines.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua