Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Internet: usos socials i educatius

Usos socials...

...i educatius

Una petita mostra


dijous, 24 de febrer de 2005
Vídeo interactiu. Clica aquí per a baixar-te'l.

La generalització d'internet ha implicat una vera revolució de les comunicacions i ha modificat els hàbits socials: el món s'ha fet més petit i més intercomunicat, i la informació s'ha democratitzat enormement.

I tot això en poc més d'un decenni. Perquè, si bé concebuda a la dècada del 1960 pel Departament de Defensa dels Estats Units, en temps de l'anomenada Guerra Freda, el cas és que, fins fa poc més d'un decenni la dita xarxa de xarxes era un fenomen molt lligat a l'àmbit universitari. Aleshores les pàgines web eren comptades, i pròpies d'unes poques universitats capdavanteres.

En canvi, avui les pàgines web, que poden encloure texts, gràfics, so i vídeo, es compten per milions, i els usuaris poden atènyer tota mena d'informació. Institucions culturals, polítiques, econòmiques, educatives... tenen pàgina web pròpia, amb els continguts a l'abast dels internautes; uns internautes que interactuen, que intercanvien informació i coneixements, i d'una manera instantània, mercès al correu electrònic.

Usos socials...


+ Amb internet, el món s'ha fet més petit i més intercomunicat.
Per tot plegat internet ha obert un munt de possibilitats, i més que n'obrirà, com sigui que és un fenomen que no para de créixer, lligat com és a l'anomenada societat del coneixement. Un dels aspectes més característics d'aquest nou mitjà és, com apuntàvem, la interactivitat, que converteix l'usuari en agent actiu. En són exemples la recerca d'informació, els espais oberts a la participació (xats, fòrums, grups de discussió...), la vastíssima oferta lúdica...; a banda, la xarxa ofereix possibilitats diguem-ne més pràctiques: gestions administratives, compra, venda i comanda de productes i serveis...

...i educatius


+ La xarxa ha esdevingut un instrument molt important d'ordre educatiu.
Igualment, la xarxa ha esdevingut un instrument molt important d'ordre educatiu. Escoles, instituts, universitats, centres de recursos pedagògics, institucions culturals i científiques de tot arreu... són a l'abast de l'usuari. A la xarxa, hi trobem de tot, des dels diaris que ens expliquen què passa a qualsevol racó del món d'una manera gairebé immediata, fins a llibres digitalitzats i tesis doctorals sobre aneu a saber què; des de xarxes educatives que apleguen materials didàctics relatius a les més variades temàtiques, fins a universitats (la Universitat Oberta de Catalunya, per exemple) que ofereixen la possibilitat a l'alumnat d'estudiar des de casa, a mida de les disponibilitats de temps de cadascú.

Una petita mostra


+ FesInternet, la Festa d'Internet, es fa al Principat del 22 de febrer al 6 de març.
N'hi ha prou de fer un breu repàs de les web educatives del país per a adonar-nos de les possibilitats que ofereix internet. La Xarxa Telemàtica de Catalunya (XTEC), el portal edu365, el Web Educatiu de les Illes Balears (WEIB)..., contenen un fum de recursos didàctics adreçats a professors i alumnes. Això, per no parlar de pàgines web més específiques, com ara la xarxa EduAlter, amb materials, vincles i bibliografia sobre la pau, el desenvolupament i la interculturalitat. Quant a llibres digitals, podem indicar la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives, que té el propòsit de digitalitzar unes cinc-centes obres cabdals del patrimoni cultural català.

MATERIALS

  • Internet Segura
    Format:Web
    Servei adreçat a pares i a professionals docents, que informa de la seguretat dels menors a internet.
  • Sizone
    Format:Web
    Pàgina informativa sobre aspectes relacionats amb internet, amb qüestionaris i activitats inclosos. Adreçada al jovent.
  • FesInternet
    Format:Web
    Web de la Festa d'Internet, promoguda durant anys per VilaWeb, i coordinada enguany per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.
  • Escola Oberta
    Format:Web
    Recull de materials didàctics sobre matèries diverses: ciències socials i de la natura, filosofia, llengua catalana, matemàtiques...
  • edu365-ESO
    Format:Web
    Un altre recull de materials classificats per àrees, aquest de l'edu365.
  • Internet
    Format:Web
    Selecció de recursos sobre internet. Des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

QUE HO SABIES?

  • Un dels fenòmens més florents d'internet és el dels blocs o bitàcoles, també anomenats 'blogs' o 'weblogs', una mena de dietaris personals oberts a la participació dels lectors.
  • La creixença del fenomen és tal que hom ha encunyat els mots 'blocosfera', per a referir-s'hi, i 'blocaire', o 'blogger', que designa un autor de blocs. Als directoris Bitàcoles i Catapings, i al servei MésVilaWeb, n'hi trobareu una bona colla, de blocs.
  • Google, el cercador capdavanter de la xarxa, ha decidit no fa gaire d'impulsar la biblioteca virtual més gran del món, que inclourà moltíssims títols d'universitats de prestigi: Oxford, Stanford, Harvard... El projecte es durà a terme en deu anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Decàleg dels drets de la infància a internet.
I una llista de títols digitalitzats.
Dossiers sobre llengua i literatura.
I també...
  • Recursos i materials per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la música.
  • Llista dels blocs en català més actualitzats.
  • Què en sabeu, dels virus informàtics?
  • Consells per a navegar per internet d'una manera segura.
  • Uns quants programes educatius, valorats i tot.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua