Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els partits polítics i el referèndum de la constitució europea

El sí i el no

La dificultat de fer prediccions

Europeisme del sí i del no


dijous, 17 de febrer de 2005
Per iniciativa del govern espanyol el 20 de febrer es farà el primer referèndum sobre el Tractat pel qual s'estableix una constitució per a Europa, que cadascun dels estats membres de la Unió Europea ha de sotmetre a ratificació.

Fins ara l'anomenada constitució europea ha estat sotmesa a ratificació a tres estats: Lituània, Hongria i Eslovènia, però per la via parlamentària, i no pas per votació popular. Per això, el referèndum d'Espanya és vist a Europa amb força interès, i hi ha qui creu que pot incidir en l'opinió pública europea.

Quant al nostre país, els partits polítics tenen posicions prou definides, si més no oficialment, i fan campanya des del 4 de febrer intentant de convèncer els ciutadans de la bondat del sí o del no, oimés si pensem, com sembla, que hi ha força ciutadans poc implicats en el referèndum.

En termes generals, podríem dir que els partits polítics favorables al sí a la constitució europea destaquen que el text representa un avenç en la línia de més unió política d'Europa, sobretot respecte de tractats anteriors; contràriament, els partits que propugnen el no pensen que no s'ha redactat d'una manera prou democràtica i que no garanteix els drets socials i dels pobles.
  • ! Actualització el 21/02/2005 a les 08:00

El sí i el no


+ Els partits polítics miren de convèncer els ciutadans de la bondat del sí o del no.
Al nostre país opten pel sí a la constitució europea els dos grans partits majoritaris d'Espanya, el Partit Popular (PP) i el Partit Socialista (PSOE), però també Convergència i Unió (CiU). En canvi, són partidaris del no Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), PSM-Entesa Nacionalista, el Bloc Nacionalista Valencià, Esquerra Unida i Iniciativa per Catalunya Verds.

La dificultat de fer prediccions


+ La pregunta del referèndum.
Ara, tot i les posicions oficials, aquests darrers mesos hem pogut constatar que, al si d'una bona part dels partits polítics del país, no tothom veu igual el tractat constitucional europeu; que hi ha veus discordants, tant entre els polítics com entre els militants. Això i la incògnita de l'índex de participació (no se sap com respondrà l'electorat) fan molt difícil de preveure el resultat del referèndum.

Europeisme del sí i del no


+ Les formacions polítiques destaquen llur europeisme.
Malgrat les diferents maneres de veure la constitució europea, cal fer notar que tant els partidaris del sí com els del no destaquen llur europeisme, un corrent que propugna la unificació política d'Europa, nat després de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) i progressivament consolidat després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Els europeistes comparteixen el compromís amb la construcció d'un continent europeu cada vegada més unit, i s'oposen als anomenats euroscèptics, que veuen Europa amb recel.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons un sondatge recent del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), a Espanya més del 90% dels ciutadans no en sap gairebé res, del tractat constitucional.
  • El referèndum del 20 de febrer no té caràcter vinculant, sinó consultiu, igual que a la Gran Bretanya, al Luxemburg i als Països Baixos.
  • La pregunta del referèndum és: 'Aprova vostè el Tractat pel qual s'estableix una constitució per a Europa?' Els ciutadans poden votar sí, no o en blanc.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les ONG i la constitució europea.
Manifest de la campanya 'Cap a Europa amb el no'.
Declaració del Consell Català del Moviment Europeu favorable al sí a la constitució europea.
Les raons esgrimides pels partits polítics i per entitats diverses del Principat per a votar en l'un sentit o en l'altre.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua