Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Oh, benvinguts, passeu, passeu...'

'Qualsevol nit pot sortir el sol'

Una cançó mítica

Un disc inèdit


dimarts, 15 de febrer de 2005
'Oh, benvinguts, passeu, passeu...', així fa la lletra d'una de les tonades més populars de la cançó catalana d'aquests darrers decennis, pertanyent a una peça musical igualment popular, editada ara fa trenta anys: 'Qualsevol nit pot sortir el sol'. L'autor d'aquesta cançó mítica és en Jaume Sisa, un músic i cantant del barri barceloní del Poble-sec.

La cançó clou el disc del mateix nom, que va esdevenir un fenomen musical l'any 1975, quan fou editat: se'n van vendre més de cinc mil exemplars, i es considerà el primer àlbum verament popular del dit aleshores 'roc català'. (Hom diu que, avui, d'aquest àlbum, se n'haurien venut més de cent mil exemplars.)

Curiosament, l'edició del disc va escaure's després d'uns anys en què la carrera musical d'en Jaume Sisa semblava closa: el primer disc de l'autor, 'Orgia' (1971), no havia atès l'acceptació desitjada.

Tot va canviar a mitjan dècada del 1970, en una actuació d'en Sisa a la sala Zeleste de Barcelona, un espai fundat el 1973 i que havia d'esdevenir el punt de reunió de músics i cantants amb una nova manera d'entendre la música: Jaume Sisa, Pau Riba, la Companyia Elèctrica Dharma, l'Orquestra Mirasol i molts més. Just després d'aquesta actuació, a en Sisa, se li van obrir les portes de bat a bat per a l'edició de 'Qualsevol nit pot sortir el sol', àlbum enregistrat el 1975.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Música

'Qualsevol nit pot sortir el sol'


+ El gos Snoopy, un dels convidats a la festa d'en Sisa.
A ben poques cançons, hi apareixen tants personatges com a 'Qualsevol nit pot sortir el sol'; una seixantena, amb la particularitat que tots són de ficció, protagonistes de contes, historietes il·lustrades, novel·les o films: Blancaneu, Patufet, Jaimito, Peter Pan, Charlot, Pinotxo, Gulliver, Frankenstein... Tots fan cap a una mena de festa, on es trobaran com a casa ('casa meva és casa vostra') i on allunyaran les penes ('de les tristors, en farem fum'). Al final de la cançó, en Sisa s'adona que ja no hi manca ningú, a la festa..., llevat de tu.

Una cançó mítica


+ Jaume Sisa, autor de 'Qualsevol nit pot sortir el sol'.
'Qualsevol nit pot sortir el sol', concebuda per en Sisa com un cant de benvinguda al públic dels concerts, ha esdevingut molt més que això, i tothom que l'ha escoltada, en destaca una cosa o altra. Hom hi veu projectats sentiments o valors com la tendresa, la serenor, la generositat, la bonhomia...; per uns, és un himne llibertari, àcrata; per uns altres, l'expressió del desig de viure en llibertat i en democràcia. Quant a això darrer, cal no oblidar que la cançó va veure la llum quan encara durava la dictadura franquista, per bé que era a les acaballes (Franco es va morir el novembre del 1975, i la cançó va aparèixer el febrer, uns quants mesos abans).

Un disc inèdit


+ Portada del número de febrer de la revista enderrock.
Amb motiu del trentè aniversari de 'Qualsevol nit pot sortir el sol', la revista musical enderrock ha editat un enregistrament inèdit d'en Sisa de la tardor del 1975 a la sala Zeleste. El CD acompanya el número de febrer de la revista, el 112, que dedica un reportatge força extens a la cançó més representativa del cantant barceloní, i a la sala Zeleste mateix. Aquest és el primer disc en directe d'en Sisa després de més de trenta-cinc anys de carrera musical.

MATERIALS

  • Jaume Sisa
    Format:Web
    Pàgina dedicada a l'autor de 'Qualsevol nit pot sortir el sol': notícies, biografia, discografia, vincles...
  • Sisa, Jaume
    Format:Web
    Recull de cançons d'aquest cantant barceloní.
  • 30 anys. 'Qualsevol nit pot sortir el sol'
    Format:Llibre
    Número 112 de la revista enderrock dedicat a aquesta cançó, amb disc inèdit inclòs.
  • Ritmes.net
    Format:Web
    Portal en català, amb informació d'estils musicals diversos.
  • Rockcatalà.com
    Format:Web
    Web amb informació de la música catalana: notícies, entrevistes, agenda, grups, vincles...

QUE HO SABIES?

  • Els any 1975, 1976 i 1978, a Canet de Mar (Maresme), s'hi va fer el festival musical Canet Rock. Al primer, a en Sisa, li fou prohibit d'actuar-hi; tanmateix, la censura no va poder impedir que sonés 'Qualsevol nit pot sortir el sol', mentre els assistents corejaven el nom de l'autor.
  • Aquesta cançó ha estat molt versionada, per en Sisa mateix i per músics com Los Manolos, Albert Pla, l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Orquestra Plateria...
  • L'abril vinent s'editarà un nou disc d'en Sisa, que duu el títol de 'El congrés dels solitaris', presentat l'11 de febrer proppassat dintre el Festival Internacional de Cantants de Barcelona, o BarnaSants.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Escolteu un fragment de 'Qualsevol nit pot sortir el sol'.
La lletra sencera d'aquesta cançó.
'El setè cel' del 'cantant galàctic'.
I també...
  • El rock català aparegut a la primeria de la dècada del 1990.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua