Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els 'còmics' Bruguera: un humor amb segell propi

Uns personatges...

...força singulars

Reflex d'una època


dijous, 10 de febrer de 2005
Del 20 de gener al 10 d'abril el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ofereix l'exposició 'Factoria d'humor Bruguera', sobre l'humor de les historietes il·lustrades, o 'còmics', que l'editorial Bruguera va publicar i dels personatges que va popularitzar durant una setantena llarga d'anys.

L'exposició, que també es podrà veure, entre més llocs, a la Fundació Sa Nostra de Ciutat de Mallorca (5 de maig - 29 de juliol), aplega prop d'una vuitantena d'historietes originals que mostren el segell propi d'un humor adreçat, en principi, a la xicalla, però igualment consumit pels adults.

Pensem que aquesta editorial va experimentar una gran puixança a partir de mitjan segle XX, fins a arribar a un públic vastíssim, mercès al paper preeminent que va exercir en l'àmbit de les revistes de 'còmic' (Pulgarcito, Tio Vivo, DDT...) i a la publicació de novel·les populars i historietes d'aventures; i mercès, també, a la traça i a la inventiva de dibuixants i guionistes.

L'editorial, instituïda el 1910 per Joan Bruguera i Teixidó, amb el nom d'El Gato Negro, va sofrir una crisi molt greu, durant la dècada del 1980, que la va menar a la dissolució. Cal fer notar, nogensmenys, que el 'còmic' havia estat un dels sectors que més guanys havia procurat a l'empresa.

Uns personatges...


+ Les historietes protagonitzades per Carpanta foren creades pel dibuixant Josep Escobar.
Les vinyetes de les historietes de Bruguera apareixen poblades de figures d'allò més singulars. És, sobretot, a partir de la dècada del 1940, amb la represa del setmanari espanyol Pulgarcito, quan una colla d'humoristes crearan els personatges que, amb les peripècies que els reserva el destí, assoliran una gran popularitat entre menuts i grans: Zipi y Zape, Carpanta, Mortadelo y Filemón, Las hermanas Gilda, El Doctor Cataplasma...

...força singulars


+ Zipi y Zape mostra els conflictes generacionals.
Un reguitzell de personatges que l'exposició 'Factoria d'humor Bruguera' agrupa en cinc categories, segons la manera que tenen de veure la vida i d'anar pel món: Vides frustrades, que enclou els personatges que no troben la felicitat; Herois impossibles, que, com us podeu imaginar, en tenen ben poc, d'herois; Feliços i inconscients, que viuen en un món a part i van a la seva; La fraternitat sàdica, amb personatges que mostren les dificultats d'entesa de les famílies; i Incompetència laboral, que engloba els que, a la feina, no en fan cap del dret.

Reflex d'una època


+ La represa de Pulgarcito data del 1947.
A banda suscitar somriures i rialles, les historietes il·lustrades de l'editorial reflectien la societat del moment i els canvis que s'hi anaven introduint. Hi trobem, per exemple, les penúries del decenni posterior a la guerra del 1936-1939; el consumisme incipient de les dues dècades posteriors, les transformacions esdevingudes durant els anys 1970... Tot plegat, amb un humor basat en la quotidianitat, en la vida de cada dia, que no donava per a gaires alegries, cosa igualment reflectida a les vinyetes. (No oblidem que la dictadura franquista va durar del 1939 al 1975.)

MATERIALS

  • 'Factoria d'humor Bruguera'
    Format:Web
    Pàgina del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), explicativa d'aquesta exposició.
  • Treballem i juguem amb el 'còmic'
    Format:Web
    Web dedicada a aquest gènere artístic i literari: cronologia, aspectes tècnics, història i activitats.
  • Mortadelo y Filemón
    Format:Web
    Espai centrat en aquest duet d'agents secrets. Enclou, entre més coses, informació sobre Francisco Ibáñez, l'autor, i el film 'La gran aventura de Mortadelo y Filemón'.
  • Canal Cómic
    Format:Web
    Canal d'Ediciones B, hereva de l'editorial Bruguera, amb un catàleg de 'còmics' de Mortadelo y Filemón, Zipi y Zape, Super López, El Botones Sacarino...

QUE HO SABIES?

  • Creat per Francisco Ibáñez el 1958, el duet Mortadelo y Filemón va atènyer una gran popularitat, i difusió internacional. El 2003 fou dut al cinema, amb gran acceptació de taquilla.
  • El 1917, quatre anys abans de la creació de Pulgarcito, va aparèixer a Barcelona la revista infantil espanyola TBO, publicada fins el 1983. Aquesta revista va donar origen al mot 'tebeo', emprat per a designar les revistes infantils il·lustrades i que va suplantar, en bona part, el terme català equivalent, 'patufet'.
  • Entre les historietes d'aventures de l'editorial Bruguera podem destacar 'El Capitán Trueno', creat per l'escriptor barceloní Víctor Mora, que ha estat traduïda a força llengües.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Descripció de la mostra 'Factoria d'humor Bruguera'.
Uns quants jocs, amb Mortadelo y Filemón de protagonistes.
Francisco Ibáñez, autor d'aquesta parella d'agents secrets.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua