Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Constitució europea: les competències i les polítiques de la Unió

Competències exclusives i compartides

Política exterior i de seguretat comuna

Polítiques econòmiques i d'ocupació


dilluns, 7 de febrer de 2005
El títol III de la I part de la constitució europea s'ocupa de les competències de la Unió, val a dir, dels àmbits en què pot actuar i legislar; d'aquests àmbits, i de les polítiques de la Unió, ens n'ocuparem tot seguit.

La delimitació de les competències es regeix per l'anomenat principi d'atribució, segons el qual la Unió actua d'acord amb les competències que li atribueixen els estats membres. (Fora d'aquest marc, correspon a aquests estats d'actuar.) Pensem que, fins ara, era molt difícil d'escatir a qui corresponia de prendre la iniciativa en un afer concret, cosa en part resolta pel tractat constitucional.

Un tractat que no sols delimita les competències, ans tracta de les orientacions i dels fins de la Unió en àmbits d'actuació molt diversos. D'això darrer, se n'ocupa la III part de la constitució, la més extensa i detallada de totes, que també exposa el funcionament de la Unió.

Però, és clar, aquestes orientacions i fins no són pas compartits, en tots els casos, per tothom, cosa que ha mogut més d'una polèmica. Per exemple, quant a la política econòmica, es parla de respectar una colla de principis que hi ha qui veu propis d'una sola manera d'entendre-la.

Competències exclusives i compartides


+ La política monetària dels estats que tenen per moneda l’euro és competència exclusiva de la Unió.
Sigui com sigui, el cas és que, de la delimitació de les competències, se'n desprèn un protagonisme creixent de la Unió. De fet, hi ha matèries que sols pertoquen a la Unió, en què sols aquesta té la facultat de fer i desfer: política monetària dels estats que tenen per moneda l'euro, unió duanera, conservació dels recursos biològics marins, política comercial comuna...; mentre que n'hi ha en què la Unió comparteix competències amb els estats membres: política social, cohesió econòmica, social i territorial, agricultura i pesca, medi, protecció dels consumidors...

Política exterior i de seguretat comuna


+ La Unió es dotarà de capacitat operativa basada en mitjans civils i militars.
En el capítol de competències, el text constitucional fa una menció especial de la política exterior i de seguretat comuna. La Unió, que tindrà un ministre d'afers estrangers, tindrà competències per a definir i aplicar aquesta política, que haurà d'ésser abonada activament i sense reserves pels estats. Tot plegat, amb la intenció de dotar la Unió de més pes polític, desenvolupar una política de defensa pròpia i atènyer el màxim consens possible en els afers internacionals, de manera que no es repeteixin les divergències sostingudes, per exemple, en la guerra de l'Irac, que va dividir la Unió en dos bàndols oposats: els favorables a la invasió i els que hi eren contraris.

Polítiques econòmiques i d'ocupació


+ Els estats coordinaran les polítiques econòmiques i d'ocupació pròpies.
Així mateix, també s'insisteix molt en les polítiques econòmiques i d'ocupació. Segons la constitució, els estats coordinaran les polítiques econòmiques i d'ocupació pròpies, les quals, endemés, hauran de regir-se de conformitat amb un conjunt de principis i fins. Però, això darrer, tal com apuntàvem abans, no tothom ho veu amb bons ulls. Hi ha qui creu, per exemple, que alguns d'aquests principis i fins responen a una política econòmica que no garanteix prou els drets dels treballadors.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, inclosa a la constitució, estableix, entre més drets dels treballadors, el de treballar en condicions que respectin la salut, la seguretat i la dignitat; però, del dret de treballar pròpiament dit, no en fa esment.
  • A banda les competències exclusives i compartides, la Unió també podrà fer tasques de suport o de complement en àmbits diversos, tals com la indústria, la cultura, el turisme, l'esport...
  • Si la delimitació de les competències de la Unió es regeix pel principi d'atribució, l'exercici d'aquestes competències es basa en el principi de subsidiaritat. Això vol dir que, llevat de les matèries de competència exclusiva, la Unió sols actuarà en qüestions que no puguin ésser dutes a terme pels ens situats a sota: local, regional (o nacional) i estatal.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'abast de la política exterior i de seguretat comuna.
Breu apunt sobre les competències de la Unió.
Què en diu, la constitució, de les polítiques de cohesió econòmica, social i territorial de la Unió?
I de les que atenyen l'àmbit de la cultura?
I també...
  • Articles del tractat constitucional relatius al medi.
  • Dossier sobre la constitució europea, que en fa una lectura favorable.
  • Deu punts esgrimits per a votar no a la constitució.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua