Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La televisió digital terrestre

Què és la televisió digital terrestre?

Avantatges

Com es pot veure?


dijous, 3 de febrer de 2005
D'aquí a no gaire l'anomenada televisió digital terrestre, també designada amb la sigla TDT, substituirà completament la televisió convencional, dita analògica. D'aquesta nova televisió, dels avantatges i de la implantació que té, i dels serveis que ofereix, ens n'ocuparem a les ratlles següents.

A Europa, la implantació de la televisió digital terrestre, destinada a modificar els hàbits televisius dels usuaris, va començar el 1998, i és previst d'acabar-la, a una bona part del continent, durant el període 2006-2010.

Al nostre país, el Principat, capdavanter en el desenvolupament d'aquesta nova tecnologia, la transició de la televisió analògica a la digital terrestre es preveu que es farà entre el 2008 i el 2010. Això vol dir que l'anomenada apagada analògica, expressió emprada per a designar la substitució de l'una per l'altra, serà efectiva el 2010. A Espanya, aquesta apagada s'havia de consumar el 2012, però, a les darreries de l'any passat, el govern espanyol va decidir d'avançar-la dos anys.

De fet, al Principat el desplegament de la televisió digital terrestre va començar l'estiu passat amb el projecte Maresme Digital, que ha permès a les cent setanta mil llars d'aquesta comarca de rebre els quatre canals digitals de Televisió de Catalunya. (De manera regular, la televisió pública del Principat emet ensems per via digital i via analògica des del maig del 2002.) L'elecció del Maresme es va fer pensant en les deficiències que presenta de cobertura analògica, degudes en part a l'orografia de la comarca.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Televisió

Què és la televisió digital terrestre?


+ La torre de Collserola és un dels centres emissors del senyal digital al Principat.
Però, què és, exactament, la televisió digital terrestre? Doncs la podríem definir com una tècnica de difusió del senyal de televisió que empra la tecnologia digital, tècnica que no difereix gaire de l'analògica: el canal de televisió emet el senyal a una centre emissor, la torre de Collserola de Barcelona, posem per cas; alhora, el centre emissor, que té un radi de cobertura determinat, el transmet a les antenes, i, d'aquí, als televisors. Ara, en comparació amb la tecnologia analògica, la tecnologia digital presenta força més avantatges.

Avantatges


+ La tecnologia digital millora la qualitat de la imatge.
Per començar, la tecnologia digital millora substancialment la qualitat de la imatge i del so, i suprimeix les interferències, els sorolls i les dites imatges de neu. Endemés, permet de sintonitzar més canals televisius i, per tant, accedir a una oferta més ampla. A tot això, s'hi ha d'afegir la interactivitat, val a dir: el 'diàleg' entre l'espectador i la màquina (en aquest cas, el televisor), com ja passa a internet.

Com es pot veure?


+ El receptor es connecta al televisor analògic.
Per a poder gaudir de tots aquests avantatges, cal, primer de tot, comprovar si disposem de cobertura; és a dir, si la població on residim rep el senyal digital. En cas que sí, que en rebi, la passa següent consisteix a mirar si l'antena, sia individual, sia col·lectiva, requereix cap adaptació o no. Finalment, si tenim un televisor que incorpora un receptor digital, ja podrem accedir als canals i als serveis digitals; si no, haurem d'obtenir un receptor digital i connectar-lo al televisor.

MATERIALS

  • Fòrum de la TDT a Catalunya
    Format:Web
    Fòrum instituït el 2002 amb el propòsit principal d'impulsar la introducció de la televisió digital terrestre al Principat.
  • Televisió digital terrestre
    Format:Web
    Pàgina de la Generalitat de Catalunya sobre aquesta nova tecnologia. Inclou informació relativa a la ràdio digital terrestre i a la banda ampla.
  • DigiTag
    Format:Web
    Companyia nada el 1996 amb l'objectiu de promoure la TDT.
  • Audiovisuals
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), amb un munt de recursos relatius al sector audiovisual. Conté un tema monogràfic dedicat a la televisió.
  • digiCAT
    Format:Web
    Portal en català que enclou, entre més coses, notícies sobre la televisió i la ràdio digitals.

QUE HO SABIES?

  • El primer estat europeu a oferir el servei de TDT fou la Gran Bretanya, el 1998, seguida de Suècia, l'any següent. El país nòrdic començarà l'apagada analògica enguany.
  • A banda la terrestre, de televisions digitals, n'hi ha per cable i per satèl·lit; però aquestes dues són de pagament.
  • A Europa, hom estima que hi ha vint-i-cinc milions de llars amb televisió digital, més de dos milions de les quals reben el senyal via digital terrestre.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Un reguitzell de preguntes i respostes sobre la televisió digital terrestre.
La cobertura de la TDT.
Vídeo explicatiu d'aquesta tècnica de difusió del senyal de televisió.
Avantatges tècnics respecte de la televisió analògica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua