Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Constitució europea: el govern de la Unió

La facultat de dictar lleis

Un president...

...i un ministre d'afers estrangers


dilluns, 31 de gener de 2005
El títol IV de la I part de la constitució europea s'ocupa de les atribucions de les institucions i òrgans de la Unió Europea. I, és clar, com que els estats membres de la Unió no tenen sempre interessos coincidents, ni tampoc la mateixa visió de la Unió, la delimitació d'aquestes atribucions ha estat objecte de polèmica.

Pensem, per exemple, que hi ha estats partidaris de donar molt de pes polític a la Unió, mentre que n'hi ha de molt gelosos de llur sobirania. Per tant, a l'hora d'establir les atribucions i el funcionament de les institucions europees, hi ha hagut, inevitablement, un estira-i-arronsa, per bé que, finalment, s'ha arribat a un acord, plasmat en el títol constitucional suara esmentat.

Fet aquest apunt, diguem que el marc institucional de la Unió Europea és format, bàsicament, per cinc institucions diferents: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de Ministres, la Comissió Europea i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Aquest marc és completat per institucions com el Banc Central Europeu i el Tribunal de Comptes, i per òrgans com el Comitè Econòmic i Social i el Comitè de les Regions, tots dos de caràcter consultiu. (Que el Comitè de les Regions sigui merament consultiu no fa estrany, si tenim en compte que el pes de la Unió Europea no recolza pas en les nacions sense estat, les regions i els ens locals, sinó en els anomenats estats-nació).

La facultat de dictar lleis


+ La constitució reforça la capacitat legislativa del Parlament Europeu.
Una de les facultats bàsiques dels ens polítics és de dictar lleis. A la Unió Europea, aquesta facultat recau en dues institucions: el Consell de Ministres i el Parlament Europeu, que, amb la constitució, reforça la capacitat legislativa. El Parlament Europeu representa els ciutadans de la Unió, que n'elegeixen els membres per sufragi universal, mentre que el Consell de Ministres representa els estats membres, a través dels ministres. Tant l'una institució com l'altra s'encarreguen també d'aprovar el pressupost, és a dir, de donar el vist-i-plau a la previsió de despeses i ingressos de la Unió Europea.

Un president...


+ El president assumirà la representació de la Unió en política exterior i seguretat comuna.
Una de les institucions que guanya pes amb la constitució europea és el Consell Europeu, integrat pel president de la Comissió Europea i pels caps d'estat o de govern dels estats membres, que definirà les orientacions i prioritats polítiques de la Unió. Endemés, el Consell Europeu elegirà president per a un mandat de dos anys i mig, el qual assumirà la representació de la Unió en les qüestions de política exterior i de seguretat comuna. La presidència tindrà molt de valor simbòlic, però poders limitats.

...i un ministre d'afers estrangers


+ El text constitucional preveu la creació de la figura del ministre d'afers estrangers de la Unió.
Les atribucions del president del Consell Europeu no minvaran les del ministre d'afers estrangers de la Unió, un càrrec de nova creació. Això és, si més no, allò que diu el text constitucional, que situa el ministre d'afers estrangers (nomenat pel Consell Europeu) al capdavant de la política exterior i de seguretat comuna. Més enllà del poder real del càrrec, la figura del ministre d'afers estrangers farà més visible que la Unió no sols és una agrupació d'estats, sinó una entitat d'abast polític.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Si el Consell de Ministres representa els interessos dels estats membres, i el Parlament Europeu, els dels ciutadans, la Comissió Europea té cura de l'interès general de la Unió. Si entra en vigor la constitució, els vint-i-cinc membres de la Comissió Europea (un per cada estat) hauran de vetllar perquè s'apliqui.
  • Segons que afirma el primer article, la constitució neix de la voluntat dels ciutadans i dels estats d'Europa de construir un futur comú.
  • L'article següent proclama els valors en què recolza la Unió: la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l'estat de dret i els drets humans, inclosos els drets de les minories.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La presa de decisions al si de la Unió Europea.
Novetats que aporta la constitució europea al marc institucional de la Unió.
Sobre l'anomenat vot per majoria qualificada.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua