Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La indústria del llibre

Fer un llibre

Un procés complex

L'Any del Llibre i la Lectura


dimarts, 25 de gener de 2005
Enguany Barcelona organitza l'Any del Llibre i la Lectura amb el propòsit de consolidar la seva relació amb els llibres. És, doncs, un bon moment per a tractar de l'anomenada indústria del llibre.

Podríem definir-la, aquesta indústria, com el conjunt d'activitats més o menys relacionades amb el procés que va de l'escriptura d'una obra fins que aquesta obra no surt a la venda a les llibreries en forma de llibre; un procés en què participa molta gent i que té fases ben diverses.

Abans d'ocupar-nos-en, convé de fer una mica d'història. Perquè la indústria del llibre no és pas una cosa recent, ans es remunta molt en el temps, a l'antiguitat greco-romana. A Roma, per exemple, al segle I aC, el comerç del llibre ja hi funcionava d'una manera més o menys organitzada. (Se sap que l'orador, escriptor i polític Marc Tul·li Ciceró, que va viure en aquell segle, tenia d'editor en Tit Pomponi Àtic.)

Després de l'ensulsiada de l'Imperi Romà, els llibres restaren relegats als monestirs, on els monjos treballaven de valent fent de copistes. La situació va canviar de dalt a baix amb la invenció de la impremta, a mitjan segle XV, gràcies a l'alemany Gutenberg.

En efecte, l'invent va generalitzar-se ràpidament, cosa que va contribuir a la difusió dels llibres. No cal dir que, a partir d'aleshores, la indústria llibretera va consolidar-se progressivament, tant per l'augment de la demanda com per les innovacions tècniques d'impressió.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Literatura

Fer un llibre


+ Naturalment, perquè rutlli la indústria del llibre és indispensable d'escriure una obra.
Naturalment, perquè rutlli la indústria del llibre és indispensable d'escriure una obra (novel·la, poesia, manual científic...), un procés gens senzill, de durada variable, que pot allargar-se anys i, àdhuc, dècades. Una vegada enllestida, l'autor, si la vol veure publicada, la fa conèixer a l'editor, que és qui decideix d'editar-la o no, segons el valor que li atorgui o la difusió que creu que pot atènyer. En cas que sí, que la vulgui editar, l'obra passa a mans del corrector, que n'esmena les errades d'ortografia i d'estil, i, si cal, a l'il·lustrador, que, com indica el nom, s'ocupa de les il·lustracions.

Un procés complex


+ Del format dels llibres, se n'ocupa el maquetista.
Arribats en aquest punt, és l'hora del maquetista, professional gràfic que s'encarrega del format, de la mida de les pàgines, de l'encaix de les il·lustracions... Això fet, l'obra, o el text, es duu a la impremta perquè en faci els exemplars convinguts; d'aquests exemplars, el relligador en farà plecs i els darà la forma de llibre. Ja sols restarà de distribuir els llibres a llibreries i biblioteques, llestos perquè siguin tastats pels lectors.

L'Any del Llibre i la Lectura


+ L'Any del Llibre enclou més de cinc-centes activitats.
Dèiem suara que el 2005 és l'Any del Llibre i la Lectura, una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona que té el suport d'institucions diverses i la participació de professionals de la indústria llibretera. L'Any del Llibre, que enclou més de cinc-centes activitats, s'escau en un any d'aniversaris literaris: el dos-centè del naixement de Hans Christian Andersen, el centè de la mort de Jules Verne i de la publicació de 'Solitud', de Víctor Català, i el quatre-centè de l'edició de 'El Quixot', de Miguel de Cervantes. De fet, 'El Quixot' és un dels puntals de l'Any del Llibre, amb el pretext que Barcelona és l'única ciutat real que apareix a la novel·la.

MATERIALS

  • Biblioteca de conferències
    Format:Web
    Pàgina de l'espai Va de llibres, amb explicacions didàctiques i amenes sobre temes diversos relacionats amb els llibres.
  • Barcelona 2005-Any del Llibre
    Format:Web
    Web centrada en l'Any del Llibre i la Lectura, que s'allargarà durant tot el 2005.
  • Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives
    Format:Web
    Biblioteca que té, entre més objectius, el de digitalitzar unes cinc-centes obres cabdals del patrimoni cultural català. Classificada per títols, autors i matèries.
  • 2005 Any del Llibre
    Format:Web
    Pàgina del Centre de Recursos Pedagògics Maresme 2, amb vincles sobre el lingüista Joan Coromines, els escriptors Jules Verne i Hans Christian Andersen, i la novel·la 'El Quixot'.
  • Món del llibre
    Format:Web
    Vincles sobre el món dels llibres. Des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La impremta que apareix a 'El Quixot', reflex de la llarga tradició llibretera de Barcelona.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua