Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea

Drets proclamats

Reflex de l'evolució de la societat

Antecedents de la Carta


dilluns, 24 de gener de 2005
Fa poc més de quatre anys, el 7 de desembre de 2000, es va signar, a la cimera europea de Niça (Provença, Occitània), l'anomenada Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, que estableix els drets dels ciutadans que en formen part. La Carta ha estat incorporada a la constitució europea, que, per a poder entrar en vigor, haurà d'ésser ratificada pels vint-i-cinc estats membres de la Unió.

De fet, el text que defineix els drets de la ciutadania europea és considerat un dels pilars bàsics d'aquesta constitució, un dels elements que més se'n destaquen; sobretot perquè la Unió s'obliga no sols a respectar-los, aquests drets, sinó també a promoure'n l'aplicació.

La Carta dels Drets Fonamentals conté cinquanta-quatre articles, que proclamen drets basats en valors universals. Tal com afirma el preàmbul, la Carta vol ésser un instrument de reforç d'aquests drets, tenint en compte el progrés social i els avenços en els terrenys científic i tecnològic d'aquests darrers temps.

Tot això ja dóna una idea de l'abast d'una carta que ratifica un seguit de drets emanats de tradicions i documents anteriors, com el Conveni Europeu de Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, signat a Roma el 1950 i ratificat per tots els estats de la Unió.

Drets proclamats


+ La Carta dels Drets Fonamentals fou signada el desembre del 2000.
La Carta dels Drets Fonamentals aplega, per primera vegada en un sol text, els drets individuals, socials, econòmics i polítics dels ciutadans europeus i dels qui resideixen al Vell Continent. El text s'estructura, bàsicament, en sis capítols o títols: dignitat, llibertats, igualtat, solidaritat, ciutadania i justícia. Ara, els drets que proclama impliquen també, com no podria ésser d'una altra manera, deures i responsabilitats envers els altres i envers les generacions venidores.

Reflex de l'evolució de la societat


+ El text proclama la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits.
Dèiem suara que la Carta dels Drets Fonamentals, redactada en un llenguatge força entenedor, té en compte els canvis socials d'aquests darrers temps, ço que resta a abastament reflectit en alguns dels articles. Per exemple, el text proclama la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits, cosa que no impedeix d'arbitrar mesures favorables al sexe menys representat; així mateix, la prohibició de la clonació reproductiva d'individus humans subratlla la necessitat de regular els avenços científics, alhora que la protecció del medi il·lustra una consciència social més aguda del futur del planeta.

Antecedents de la Carta


+ L'ONU va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans el 1948.
La regulació dels drets fonamentals, o universals, no és pas cosa nova. De fet, ja apareix a la constitució dels estats, alguns dels quals tenen una llarga tradició democràtica. Si ens cenyim a l'edat contemporània, cal remarcar dues declaracions d'una gran importància, tretes de dos períodes diferents. L'una, la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà (1789), redactada durant la Revolució Francesa i influïda per un altre text cabdal: la Declaració d'Independència dels Estats Units (1776). L'altra, la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l'Assemblea General de l'ONU el 1948, tres anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

MATERIALS

  • Tractat pel qual s'estableix una Constitució per a Europa
    Format:PDF
    Versió catalana de la constitució europea, que inclou (part segona) el text íntegre de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió.
  • The Charter of Fundamental Rights
    Format:Web
    Pàgina del Parlament Europeu, amb el text de la Carta en unes quantes llengües. Comprèn també les explicacions aclaridores dels articles que la formen, exposades per la mateixa convenció que els va redactar.
  • The Charter, chapter by chapter
    Format:Web
    Espai de la Comissió Europea dedicat a la Carta dels Drets Fonamentals, amb el text en anglès i francès.
  • Recursos
    Format:Web
    Vincles sobre ètica, drets humans i educació de valors.

QUE HO SABIES?

  • Igual que la constitució europea, la Carta dels Drets Fonamentals fou preparada per una convenció, instituïda el desembre del 1999, que l'octubre del 2000 en va aprovar l'esborrany.
  • Quant al dret de contraure matrimoni, la Carta no en diu res, dels cònjuges, ço que es pot entendre com un reconeixement dels matrimonis homosexuals als territoris on siguin reconeguts per llei.
  • El proemi de la Carta dels Drets Fonamentals diu, entre més coses, que la Unió Europea recolza en els valors de la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat, i en els principis de la democràcia i de l'estat de dret.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Origen de la Carta del Drets Fonamentals de la Unió.
Explicació de cadascun dels articles.
Què en diu, la Carta, dels drets dels nens?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua