Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El procediment de ratificació de la constitució europea

Opinió política...

...i opinió ciutadana

I si no es ratifica?


dijous, 20 de gener de 2005
El 29 d'octubre de 2004 els caps d'estat o de govern de la Unió Europea van signar, a Roma, el 'Tractat pel qual s'estableix una Constitució per a Europa', correntment anomenat 'constitució europea'. Amb aquesta signatura va obrir-se un període de dos anys perquè aquest tractat fos ratificat pels vint-i-cinc estats membres de la Unió.

Que, d'aquest tractat, se'n digui correntment 'constitució', il·lustra prou la importància que hom hi dóna. (Entre més coses, les constitucions defineixen els drets i deures bàsics dels membres d'una comunitat i regulen les funcions dels òrgans i institucions que la regeixen.)

Aquesta constitució europea, es pot ratificar per dues vies: la parlamentària i la referendària; en el primer cas, la constitució se sotmet a la votació del parlament de cada estat; en el segon, són els ciutadans de cada estat que la ratifiquen amb una votació.

Doncs bé, hi ha estats de la Unió que han optat per la via parlamentària (Alemanya, Àustria, Grècia, Itàlia, Suècia...), i n'hi ha que s'han inclinat pel referèndum (Dinamarca, Espanya, França, la Gran Bretanya, Txèquia...). En tot cas, fins ara la constitució europea solament s'ha sotmès a votació a Lituània i Hongria, que la van ratificar per via parlamentària. Espanya serà el primer estat que la sotmetrà a referèndum, el 20 de febrer.
  • ! Actualització el 03/02/2005 a les 08:50

Opinió política...


+ La parlamentària és una de les vies de ratificació.
El 12 de gener el Parlament Europeu va aprovar una resolució recomanant als estats membres de la Unió que abonessin la constitució europea. Aquesta resolució fou aprovada amb 500 vots favorables, 137 de contraris i 40 abstencions; és a dir, per àmplia majoria, però amb una oposició gens negligible, del 20%, deguda a opcions ideològiques vàries. De totes maneres, ja hem dit que no era pas al Parlament Europeu, a qui pertocava de ratificar la constitució, sinó als parlaments estatals i als ciutadans. Quant als parlaments estatals, el grau de suport varia, de l'un a l'altre, segons la posició adoptada pels partits polítics que els integren.

...i opinió ciutadana


+ Joves favorables a la via referendària.
I quant als ciutadans? Doncs llur opinió sols se sabrà, de manera certa en aquells estats on es farà un referèndum. Segons el darrer sondatge, o eurobaròmetre, de la Comissió Europea (novembre 2004), és a Itàlia, Bèlgica i els Països Baixos on el percentatge de ciutadans poc o molt favorables a la constitució és més elevat, mentre que a la Gran Bretanya, Dinamarca i Suècia és on hi ha més oposició ciutadana al tractat. Cal subratllar que a Dinamarca i la Gran Bretanya hi ha convocats referèndums de ratificació. Els resultats dels referèndums, emperò, són incerts i molt difícils de predir, oimés que, segons que es diu, una part dels ciutadans podria decidir el vot pensant no sols en la constitució, sinó en altres qüestions.

I si no es ratifica?


+ Banderes dels vint-i-cinc estats membres de la Unió.
Si cadascun dels estats membres de la Unió Europea l'aprova, la constitució europea entrarà en vigor l'1 de novembre de 2006. En cas contrari, l'article IV-447 del mateix text constitucional parla d'estendre una seixantena de dies el termini de ratificació. Però això, naturalment, no és dir gran cosa. De fet, si els vint-i-cinc estats no donen suport a la constitució, no és gens clar què s'ha de fer, sobretot si la negativa és d'estats amb molt de pes.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • No és pas per casualitat que la constitució europea va signar-se a Roma, la capital italiana, l'octubre de l'any passat, sinó perquè la Comunitat Econòmica Europea, embrió de la Unió Europea, hi havia nascut l'any 1957.
  • Les bases de l'actual text constitucional, les va posar l'anomenada Convenció Europea, presidida pel francès Valéry Giscard d'Estaing, que el juliol del 2003 en va enllestir l'esborrany.
  • Com que el règim nazi se'n va servir per consolidar-se en el poder i amb fins expansionistes, els plebiscits són expressament prohibits per la constitució alemanya.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La posició de cadascun dels estats de la Unió, respecte del 'Tractat pel qual s'estableix una Constitució per a Europa' .
El procediment de ratificació dels estats de la Unió Europea, a 21 de desembre de 2004.
Grau de suport ciutadà a la constitució europea, segons l'eurobaròmetre del novembre del 2004.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua