Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Airbus 380: l'avió més gros del món

Un avió de dos pisos

El transport de les peces

El somni de volar


dimarts, 18 de gener de 2005
El 18 de gener es va presentar oficialment l'Airbus 380, l'avió comercial més gros del món, capaç per a 555 passatgers i de fer trajectes de 15.000 quilòmetres. L'acte inaugural es va fer a Tolosa, capital del Llenguadoc (Occitània), on hi ha la seu central de la companyia Airbus i on s'ha dut a terme l'acoblament de les peces de l'avió, que hi ha qui qualifica de palau de l'aire.

Les peces arribades a la nau de muntatge de Tolosa es van construir a setze instal·lacions europees d'Alemanya, Espanya, França i la Gran Bretanya. Recordem que Airbus, nada el 1970, és una companyia europea capdavantera en la construcció d'avions, i que té d'accionista principal el consorci European Aeronautic Defence and Space.

L'Airbus 380 vol ésser l'alternativa europea, millorada, de la gran competència de l'altra banda de l'Atlàntic, representada pel Boeing 747, l'avió insígnia de la companyia nord-americana Boeing. Aquest 'jumbo' (mot anglès que es pot traduir per 'grandiós' o 'enorme') és ara mateix l'avió més gros en actiu, amb capacitat per a 450 passatgers.

I, pel que sembla, l'Airbus 380, que farà el primer vol de prova enguany i s'enlairarà regularment el 2006, comença amb bon peu: algunes companyies d'aviació ja n'han encarregats uns quants, en total 129.

Un avió de dos pisos


+ L'aeronau combina comoditat i luxe.
L'Airbus 380 té dos pisos de cap a cap de l'avió, i el principal té unes dimensions que en fan el de més amplària del món. És la novetat més cridanera d'una aeronau que combina el luxe i la comoditat, no debades incorpora també bar, sales de reunió, zones de repòs per a la tripulació, cabines-dormitori... Endemés, la companyia Airbus el considera més respectuós del medi que no pas el màxim competidor nord-americà, sobretot quant a soroll, impacte dels gasos emesos a l'atmosfera i consum de combustible.

El transport de les peces


+ Vista de Tolosa, seu central d'Airbus.
El transport de les peces de l'Airbus 380, des dels centres de fabricació europeus a Tolosa, no és cosa fàcil: n'hi ha prou de pensar en l'embalum que fan els components de l'avió. La dificultat s'ha resolt amb la construcció d'una flota de mitjans de transport (vaixells, barcasses i vehicles de gran tonatge) que traslladen els materials via marítima, fluvial i terrestre. Per exemple, molts d'aquests materials són transportats amb vaixell fins a prop de la ciutat de Bordeus (Gascunya, Occitània), on són transferits a unes barcasses que remunten el riu Garona fins al port de Langon; finalment, són transportats per carretera a Tolosa, amb tràilers i camions.

El somni de volar


+ Esbós d'un giny 'volador' ideat per Leonardo da Vinci.
El desig de volar és tan vell com la humanitat mateixa, i de fet, ja apareix, d'una manera o altra, en les tradicions mitològiques de l'antiguitat. Ara, a despit dels esforços per a fer realitat aquest desig (n'hi ha prou de pensar en la figura polifacètica de Leonardo da Vinci, al Renaixement), no fou fins a les darreries del segle XVIII que van enlairar-se els primers globus aerostàtics. Havien de passar encara més de cent anys perquè dos nord-americans, els germans Wright, aconseguissin de fer enlairar el primer giny motoritzat, ideat per ells mateixos. La fita, atesa el 17 de desembre de 1903, assenyala el naixement de l'aviació moderna.

MATERIALS

  • Airbus 380
    Format:Web
    Pàgina d'Airbus dedicada a aquesta aeronau.
  • La família Airbus A380
    Format:Web
    Més informació sobre el mateix avió. Des de la pàgina de la companyia European Aeronautic Defence and Space.
  • Boeing 747
    Format:Web
    Espai de Boeing sobre el màxim competidor de l'Airbus 380.
  • The Wright Brothers
    Format:Web
    Web dedicada als inventors de l'aviació i al biplà amb què van enlairar-se: el 'Flyer'.
  • Per què volen els avions?
    Format:PDF
    Document que dóna resposta a aquesta pregunta i que enclou, de més a més, un repàs històric de l'aviació.

QUE HO SABIES?

  • Entre Langon i Tolosa, el transport de les seccions de l'Airbus 380 es fa de nit. Però, alerta!: per a recórrer els 240 quilòmetres que separen totes dues ciutats, se n'hi esmercen tres, de nits.
  • La companyia d'aviació que més comandes d'Airbus 380 ha fet és Emirates (43), seguida de Lufthansa (15), Qantas (12), Air France (10)...
  • Segons l'empresa Airbus, quan s'enlairarà, l'Airbus 380 farà la meitat de soroll del Boeing 747, el gran rival.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Simulació del vol de l'Airbus 380.
Breu exposició dels avantatges d'aquesta aeronau.
Unes quantes dades relatives a l'avió de passatgers més gros del món.
Galeria fotogràfica de les aeronaus d'Airbus.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua