Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum del 2004

Esdeveniments polítics...

...científics...

...i culturals


dilluns, 27 de desembre de 2004
Al tombant de l'any és habitual que els mitjans de comunicació publiquin resums dels esdeveniments més remarcables que hi han passat, i això mateix farem a les ratlles següents amb els d'ordre polític, científic i cultural.

En l'àmbit de la política internacional, hi observem una certa continuïtat respecte del 2003. En efecte, la situació de l'Irac és molt lluny d'ésser la desitjada, per molt que a mitjan any s'acabés, si més no formalment, l'ocupació del país, i que hi hagi convocades eleccions per al 30 de gener. La violència sembla que no tingui ni fre ni aturador, i l'escàndol de les tortures dels presoners de guerra iraquians, destapat a la darreria d'abril, no ha fet sinó acréixer la tensió.

Aquest escàndol no va ocasionar cap dimissió dintre el govern nord-americà, ni va obstar perquè el republicà George Bush tornés a guanyar les eleccions presidencials dels Estats Units, amb un avantatge relativament folgat sobre el demòcrata John Kerry. Cal dir, nogensmenys, que, segons l'opinió dels experts, molts electors van votar pensant més en els valors morals que no pas en cap altra consideració.

A banda la violència continuada de l'Irac, dos fets tràgics han marcat l'any que ara s'acaba: l'atemptat de l'11 de març a Madrid (tres dies abans de les eleccions espanyoles, que va guanyar el socialista José Luis Rodríguez Zapatero) i la matança a l'escola de Beslan, a la república caucasiana d'Ossètia del Nord, que va tornar el conflicte de Txetxènia al primer pla de l'actualitat.

Sobre el conflicte palestino-israelià, la mort, el passat mes de novembre, del líder palestí Iàsser Arafat ha obert un període incert al Pròxim Orient, que podria menar a la represa del procés de pau, estancat des del 2000.
  • ! Actualització el 03/01/2005 a les 12:00

Esdeveniments polítics...


+ Mapa de la nova Unió Europea.
La Unió Europea va atènyer l'1 de maig una fita històrica, quan va passar de quinze estats membres a vint-i-cinc, fet que tancava la separació del continent establerta a la segona meitat del segle XX. Però l'ampliació ha estat seguida de la polèmica sobre la constitució europea, molt notòria a casa nostra, sobretot amb relació al reconeixement de la llengua catalana. Sobre la situació política del nostre país, els partits del Principat han emprès la redacció d'un nou estatut, en un any en què el govern de la Generalitat de Catalunya ha hagut de sortejar no pas poques polèmiques, i al País Valencià s'ha fet palesa la divisió del PP. Cal fer notar també que, els mesos de maig i juny, les relacions entre els governs del Principat i de les Illes van passar moments delicats per mor de l'Institut Ramon Llull (IRL).

...científics...


+ Restes fòssils de l'espècie Pierolapithecus catalaunicus.
Cal destacar dues grans fites de la recerca astronòmica: de l'una banda, el descobriment que, en un passat remot, a Mart, hi va haver aigua, un element indispensable per a la vida; de l'altra banda, l'arribada de la nau Cassini a l'òrbita de Saturn, que permetrà als científics d'aprofundir el coneixement del planeta dels anells. També ha estat molt profitosa la investigació arqueològica, amb la descoberta de les restes de l'anomenat Homo floresiensis, una espècie diminuta (no feia més d'un metre d'alçada) que va viure fa uns divuit mil anys a l'illa indonèsia de Flores; i la troballa, als Hostalets de Pierola (Anoia), de les restes del dit Pierolapithecus catalaunicus, o Pau, considerat l'avantpassat comú dels humans i dels grans primats moderns de la família dels pòngids.

...i culturals


+ Salvador Dalí, portada de la revista Time, el 1936.
Al nostre país l'any s'acaba amb la inauguració del remodelat Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), on es pot contemplar l'art dels últims deu segles. Tres mesos abans s'havia clausurat el Fòrum Universal de les Cultures, marcat per la polèmica, que havia durat quatre mesos llargs. Tampoc no podem oblidar els aniversaris que s'han escaigut aquests últims dotze mesos: el centè del naixement del pintor Salvador Dalí, el dos-centè de la mort del filòsof Immanuel Kant, el cinc-centè de la conclusió del 'David' de Miquel Àngel, obra mestra del Renaixement, o el set-centè de l'humanista italià Francesco Petrarca.

MATERIALS

  • Review of 2004
    Format:Web
    Pàgina de la BBC que repassa els esdeveniments clau del 2004.
  • Country Profiles
    Format:Web
    Índex de la BBC mateix, amb el perfil del tots els estats del món.
  • Year in Review 2004
    Format:Web
    Un altre resum de l'any, aquest de la CNN.
  • Especials
    Format:Web
    Recull dels especials de VilaWeb, del 2004 i dels anys anteriors.

QUE HO SABIES?

  • Els jocs olímpics han tornat a la pàtria que els va veure néixer: Grècia, país que també va guanyar l'Eurocopa de futbol, disputada a Portugal.
  • El mes de desembre del 2004 els líders polítics europeus van acordar d'obrir, l'any vinent, les negociacions sobre l'ingrés de Turquia a la Unió Europea. Aquest país, de majoria musulmana, ja fa més de quaranta anys que demana d'entrar-hi.
  • El gran triomfador dels Oscar 2004 va ésser el film 'El retorn del rei', tercera tanda de 'El senyor dels anells', que va obtenir onze estatuetes, amb què va igualar el rècord de 'Ben-Hur' i de 'Titanic'. Subratllem, així mateix, la candidatura del documental català 'Balseros'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llista de guardonats amb el premi Nobel d'enguany.
Una cronologia del 2004.
El descobriment de l'any, segons la revista Science.
I també...
  • Polèmica sobre el reconeixement de la Federació Catalana de Patinatge.
  • El València CF, campió vigent de la lliga, la copa de la UEFA i la Supercopa d'Europa, i el blaugrana Ronaldinho, designat millor jugador de l'any per la FIFA.
  • Ucraïna, entre Rússia i l'Occident europeu.
  • Darrer informe de l'UNAIDS sobre la sida.
  • 2004: adéu al projecte del transvasament de l'Ebre.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua