Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La llei electoral i la reforma territorial del Principat

El sistema electoral vigent

Una llei polèmica

La reforma territorial


dijous, 23 de desembre de 2004
Aquestes darreres setmanes els mitjans de comunicació han abundat molt en el debat sobre la llei electoral del Principat, que ara mateix ocupa els partits polítics, que consideren aquest debat d'una gran importància, i hi sostenen posicions prou diferenciades entre uns i altres.

A tall introductori, direm que, en un sistema democràtic, les eleccions es regeixen pel principi de 'una persona, un vot'. Ara, aquest vot no té sempre el mateix valor, perquè depèn del sistema electoral. Al Principat, el debat se centra, a grans trets, en si aquest sistema ha d'ésser proporcional o si ha de combinar la proporcionalitat amb la territorialitat. En el primer cas els representants polítics són elegits d'acord amb el nombre de vots obtinguts. En el segon, d'acord amb el nombre de vots i del territori, a fi que les àrees poc poblades tinguin representació al parlament.

Doncs bé, allò que atia l'actual debat sobre la llei electoral és que cada formació política s'inclina més per l'un model que no pas per l'altre. Hi ha partits (CiU i ERC) que tenen una implantació territorial força uniforme, i n'hi ha (PSC, PP i ICV) que concentren una bona part del vot en unes àrees concretes.

També explica la intensitat actual del debat que el govern de coalició de la Generalitat de Catalunya sigui integrat per tres partits (PSC, ERC i ICV) amb una implantació territorial diversa.

El sistema electoral vigent


+ Imatge d'un segell sobre l'estatut de Catalunya.
El sistema electoral actual combina la proporcionalitat i la territorialitat, d'acord amb la disposició transitòria quarta de l'estatut d'autonomia de Catalunya, que determina el pes electoral de les quatre circumscripcions del Principat: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, fins que no s'elabori una llei electoral pròpia. El desenvolupament d'aquesta llei forma part de l'acord del Tinell, base de l'actual govern de la Generalitat.

Una llei polèmica


+ En el debat sobre la llei electoral, els partits sostenen posicions diferenciades.
En efecte, l'acord del Tinell parla de preparar un projecte de llei electoral que, entre més coses, respecti el principi d'igualtat de vot de tots els electors i sigui l'expressió de la diversitat territorial; però aquest projecte no és gaire fàcil d'acordar per les diferències que oposen els partits polítics i que es fan sentir al si mateix del govern de la Generalitat. Diguem també que, arran de la polèmica suscitada sobre la conselleria que havia de redactar les bases de la llei electoral, el govern de la Generalitat va acordar d'encarregar-ne la redacció a una comissió integrada pels titulars de tres conselleries: Joan Saura, de Relacions Institucionals i Participació, Joan Carretero, de Governació i Administracions Públiques, i Josep M. Vallès, de Justícia.

La reforma territorial


+ Mapa de les set vegueries previstes.
L'acord del Tinell també aposta per l'anomenada reordenació territorial del Principat, una qüestió molt lligada a la llei electoral. Ara ja se saben les línies mestres d'aquesta reordenació, anunciades pel govern de la Generalitat el 14 de desembre proppassat, entre les quals es destaca la substitució de les quatre províncies (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) per set vegueries. La nova organització territorial tindrà, doncs, tres nivells diferents: vegueries, comarques i municipis.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'informe provisional de la nova reordenació territorial del Principat preveu la creació de les vegueries de Barcelona, Camp de Tarragona, Catalunya Central, Girona, Alt Pirineu-Aran, Lleida i Terres de l'Ebre.
  • Quant als altres dos organismes territorials, aquest informe manté tant el nombre de comarques (41) com el de municipis (946).
  • De vegueries, ja n'hi havia a l'edat mitjana, que aleshores eren territoris sota jurisdicció dels veguers. La institució fou suprimida pel decret de Nova Planta (1707-1716), que va abolir totes les institucions catalanes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resultats de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya (2003).
Les propostes d’organització territorial fetes arran d’aquestes mateixes eleccions.
La divisió comarcal del Principat: mapa, orígens i descripció.
Què en diu, exactament, el pacte del Tinell, de la llei electoral?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua