Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El projecte Galileu

Orientar-se per mitjà de l'espai

Aplicacions

Perfeccionament dels sistemes existents


dilluns, 20 de desembre de 2004
El sistema de navegació per satèl·lit Galileu ha rebut un nou impuls aquest mes de desembre, mercès a l'aprovació de la segona fase del projecte, desenvolupat conjuntament per la Unió Europea (representada per la Comissió Europea) i l'Agència Espacial Europea (ESA). El sistema, que s'estrenarà el 2008, tindrà aplicacions molt diverses.

El sistema de navegació via satèl·lit no és pas nou. De fet, data de la dècada del 1970, quan fou desenvolupat independentment pels Estats Units i la Unió Soviètica, aleshores les dues grans potències mundials, amb finalitats militars. Contràriament, el projecte Galileu és de titularitat civil i s'adreçarà tant a particulars com a empreses, si bé serà compatible i podrà coordinar-se amb els dos sistemes vigents: el GPS, nord-americà, i el GLONASS, rus.

El sistema Galileu serà integrat per una trentena de satèl·lits, situats a gairebé vint-i-quatre mil quilòmetres sobre la Terra, i controlat per una xarxa d'estacions terrestres. El primer d'aquests satèl·lits entrarà en òrbita el segon semestre del 2005.

Dels avantatges d'aquest sistema, ens n'ocuparem més endavant. Diguem, a tall d'exemple, que serà bàsic per a resoldre qüestions de mobilitat i de transport, mercès a l'ús de receptors.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Ciència

Orientar-se per mitjà de l'espai


+ Els satèl·lits seran situats en tres òrbites.
En efecte, com que els receptors capten els senyals emesos pels satèl·lits, qui en disposi podrà saber, de manera molt precisa, la posició que ocupi en un moment concret. (D'aquí ve l'expressió Global Positioning System, o Sistema de Localització Global, més coneguda per la sigla GPS). De fet, el sistema Galileu millora en extrem els sistemes tradicionals d'orientació, tals com l'observació dels estels, els mapes i les brúixoles.

Aplicacions


+ Galileu millorarà la navegació aèria i marítima i la mobilitat terrestre.
Aquest gran afinament obrirà possibilitats immenses en camps molt distints. Per exemple, millorarà i farà més segura la navegació aèria i marítima, la mobilitat terrestre (circulació més fluida de vehicles, més eficàcia del transport públic, més rapidesa en les operacions d'emergència...). A banda, el Galileu facilitarà la prospecció dels recursos naturals, l'elecció de l'indret més escaient per a la construcció d'infrastructures, el desenvolupament de les noves tecnologies...

Perfeccionament dels sistemes existents


+ El sistema Galileu corregirà les deficiències del GPS a les ciutats.
Dèiem suara que, de sistemes de navegació via satèl·lit, ja n'hi ha dos de vigents. Ara, el sistema Galileu presenta molts avantatges i diferències respecte del GPS nord-americà (el GLONASS no és del tot operatiu). Per començar, el projecte europeu parteix de l'àmbit civil, si bé el GPS ja fa temps que ha deixat d'ésser d'ús exclusivament militar; serà molt més precís, puix que el marge d'error de localització és de sols un metre; finalment, podrà garantir un subministrament continu i avisar l'usuari d'errors eventuals, ço que el farà més segur que no pas el sistema nord-americà.

MATERIALS

  • Galileo
    Format:Web
    Pàgina de la Comissió Europea dedicada a aquest sistema de navegació: descripció, vídeos, aplicacions, cooperació internacional...
  • Navigation
    Format:Web
    Una altra pàgina sobre el mateix sistema, aquesta de l'Agència Espacial Europea. Inclou vincles i notícies relacionats.
  • Introduccions
    Format:Web
    Recull de prospectes sobre el projecte Galileu, consultables en llengües vàries.
  • Programa Galileo
    Format:Web
    Una descripció a la menuda d'aquesta iniciativa conjunta de la Unió Europea i l'Agència Espacial Europea.

QUE HO SABIES?

  • Quant a cobertura, el sistema GPS dels Estats Units presenta deficiències a les regions de latitud elevada, com ara l'Europa septentrional, i a les àrees urbanes, deficiències que el sistema Galileu corregirà.
  • Segons un estudi recent, el nombre d'usuaris dels serveis oferts per Galileu serà de mil vuit-cents milions, el 2010, i de tres mil sis-cents milions, el 2020.
  • Mitjançant els receptors, del sistema Galileu, se'n podrà beneficiar gent amb discapacitats, com ara els cecs, que podran moure's amb més facilitat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Gràfica explicativa del projecte Galileu.
Una introducció a aquest sistema de navegació via satèl·lit.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua