Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cuba: l'alliberament de dissidents i les relacions amb Europa

Canvis en la política de la Unió Europea?

Cuba i els Estats Units

El règim de Fidel Castro


dimarts, 14 de desembre de 2004
Aquestes darreres setmanes el règim cubà de Fidel Castro ha centrat l'interès dels mitjans de comunicació internacionals, arran de l'alliberament d'uns quants presoners polítics. En efecte, de la darreria del mes de novembre a la primeria de desembre, set opositors foren alliberats, entre aquests el poeta i periodista Raúl Rivero, símbol de la dissidència cubana.

Raúl Rivero havia estat condemnat a vint anys de presó, acusat de conspirar amb els Estats Units i d'intentar desestabilitzar els principis de l'anomenada revolució cubana; els mateixos càrrecs imputats a setanta-quatre dissidents més, empresonats, com Rivero, la primavera del 2003.

Rivero formava, doncs, part del dit Grup dels 75, una manera d'al·ludir als opositors cubans empresonats. En tot aquest any, dels setanta-cinc empresonats, hom n'ha alliberats catorze, el darrer dels quals fou el periodista Jorge Olivera Castillo, el 6 de desembre proppassat.

Recordem que l'empresonament del Grup dels 75 va menar la Unió Europea a endurir la política relativa a Cuba: va condicionar el suport al desenvolupament i va convidar els líders opositors a les recepcions de les ambaixades europees a l'illa; una política que ara els dirigents europeus podrien decidir de corregir.
  • ! Actualització el 14/12/2004 a les 16:32

Canvis en la política de la Unió Europea?


+ La UE va imposar sancions a Cuba el juny del 2003.
En efecte, el 14 de desembre es reuniran els representants de la Unió Europea per als afers de l'Amèrica Llatina. Tot indica que en aquesta reunió es podria acordar de restablir les relacions amb Cuba, sense renunciar a l'exigència de la democratització del país. Aquesta és la posició defensada pel govern espanyol, que considera ineficaç la posició actual de la Unió. De fet, s'interpreta l'alliberament dels dissidents cubans com una conseqüència de la represa del diàleg entre Espanya i Cuba, el mes de novembre. L'actitud del govern espanyol va rebre no fa gaire el suport de Jacques Chirac, president de França, país capdavanter de la Unió.

Cuba i els Estats Units


+ L'estret de Florida separa Cuba dels Estats Units.
Ben diferents són les relacions entre la Cuba de Fidel Castro i els Estats Units, pèssimes des que el primer va atènyer el poder, l'any 1959. L'any següent, el 1960, Cuba va nacionalitzar bona part dels béns nord-americans de l'illa (val a dir: va apropiar-se'n), i el govern dels Estats Units va respondre-hi amb un blocatge econòmic que encara dura. Més, el 1961 l'administració nord-americana va abonar activament l'intent d'enderrocar Castro amb l'anomenada invasió de la badia de Cochinos, que va fracassar. Això, i l'adhesió del règim cubà al comunisme i l'arrenglerament amb la Unió Soviètica, va acabar de complicar les relacions entre aquests dos països. Unes relacions que continuen molt tenses, tretze anys després de l'ensulsiada del comunisme a la Unió Soviètica, el 1991.

El règim de Fidel Castro


+ Fidel Castro mana a Cuba des del 1959.
A despit de les contínues proclames de les autoritats polítiques cubanes en favor de la revolució, el cas és que els cubans viuen en un règim polític autoritari, que nega les llibertats bàsiques, i en què Fidel Castro deté el poder des de fa una quarantena llarga d'anys. A la manca de democràcia, s'hi afegeixen les penúries de la població, que el règim atribueix al blocatge econòmic dels Estats Units, d'una altra banda força criticat a nivell internacional.

MATERIALS

  • Govern de Cuba
    Format:Web
    Web del govern de la República de Cuba: notícies, política exterior, desenvolupament socioeconòmic, enllaços...
  • Granma
    Format:Web
    Edició internacional del diari Granma, òrgan oficial del comitè central del Partit Comunista de Cuba. Consultable en sis llengües.
  • Country profile: Cuba
    Format:Web
    Pàgina de la BBC sobre Cuba: perfil del país, cronologia històrica, vincles...
  • 'Balseros'
    Format:Web
    Pàgina sobre aquest documental dels catalans Carles Bosch i Josep M. Domènech, coproduït per Televisió de Catalunya i Bausan Films SL, que narra les vicissituds de set emigrants cubans durant set anys, des que van abandonar l'illa el 1994.
  • Especial Balseros Oscars
    Format:Web
    Especial de Televisió de Catalunya sobre el mateix documental, candidat als Oscar 2004.
  • Reporters Without Borders
    Format:Web
    Web d'aquesta organització internacional de defensa de la llibertat de premsa a tot el món. En anglès, francès i espanyol.
  • Raúl Rivero
    Format:Web
    Pàgina sobre aquest poeta cubà, símbol de la dissidència demòcrata a Cuba: semblança, articles periodístics, poesia, trajectòria dels periodistes presos...
  • Filosofia cubana
    Format:Web
    Portal de filosofia i pensament cubans.

QUE HO SABIES?

  • Fidel Castro va pujar al poder el 1959, després de dirigir la lluita de guerrilles que va posar fi a la dictadura de Fulgencio Batista, que durava des del 1952. En aquesta lluita, també hi van participar el germà de Castro, Raúl, i el Che Guevara, que havia d'esdevenir un símbol revolucionari.
  • Fill d'un emigrant gallec benestant, Castro és, de tots els líders polítics en actiu, el que fa més temps que deté el poder: quaranta-cinc anys.
  • Un any i un altre, molts cubans (2.500, segons dades nord-americanes relatives al 2003) arrisquen la vida fent-se a mar amb bots per creuar l'estret de Florida i atènyer la costa sud-est dels Estats Units. Són els anomenats 'balseros'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de Fidel Castro.
Recull de poesies de Raúl Rivero.
Cronologia de les relacions entre Cuba i els Estats Units, des de la darreria del segle XIX ençà.
La llibertat de premsa a Cuba el 2003, segons l'organització Reporters Sense Fronteres.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua