Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Biblioteca de Montserrat, a la xarxa

El fons

Del segle XI ençà

Un monestir mil·lenari


dijous, 9 de desembre de 2004
Des del 29 de novembre es pot consultar a la xarxa el catàleg de la Biblioteca de Montserrat, integrada per més de 300.000 títols. Això és possible mercès als treballs d'informatització d'aquests darrers sis anys.

En efecte, el projecte va començar a fer-se realitat el 1998, després de la signatura d'un conveni entre la Fundación Telefónica i la Fundació Abadia de Montserrat 2025, instituïda un any abans, el 1997, a les envistes del mil·lenari del monestir de Santa Maria de Montserrat, fundat el 1025.

El fons té l'origen a les darreries del segle XIX, i va augmentar molt durant l'abadiat d'Antoni M. Marcet (1913-1946), quan en poc temps va passar de 15.000 títols a uns 150.000, que ara ja són el doble. El fons es pot consultar via internet en tres llengües: català, espanyol i anglès.

El fons


+ El 'Llibre Vermell' és un dels tresors de la biblioteca.
Desglossat, el fons de la Biblioteca de Montserrat és el següent: 330.000 monografies, 6.000 publicacions periòdiques, 1.500 manuscrits, 400 incunables (val a dir, impresos abans del 1500), 3.700 volums del segle XVI, 18.000 gravats i 500 mapes antics. Se'n destaquen seccions com les de filosofia, teologia, música, història de l'art..., sense oblidar les obres històriques, d'èpoques i àmbits geogràfics diversos. Un dels tresors de la biblioteca és el 'Llibre Vermell', del segle XIV, compendi del saber medieval, escrit al monestir en català i en llatí.

Del segle XI ençà


+ La Biblioteca de Montserrat comprèn més de 300.000 títols.
Els orígens de la biblioteca es remunten al segle XI, i el segle següent, el XII, Montserrat ja tenia escriptori, o 'scriptorium', on es redactaven i transcrivien els texts. A les darreries del segle XV el monestir disposava d'impremta, cosa que va acréixer el fons, destruït en gran part el 1811, durant la Guerra del Francès (1808-1814); la tasca de reconstrucció va començar, com hem vist, a les acaballes del segle XIX.

Un monestir mil·lenari


+ Vista del monestir de Montserrat.
El monestir de Montserrat, situat al vessant oriental de la muntanya del mateix nom i encarat al Baix Llobregat, fou fundat el 1025 per l'abat Oliba, bisbe de Vic i abat de Ripoll i de Cuixà. Aquest monestir benedictí, és a dir, seguidor de la regla de Sant Benet, ha tingut històricament una influència cabdal, no sols en la vida religiosa del país, sinó també en la vida cultural.

MATERIALS

  • Biblioteca de Montserrat
    Format:Web
    Web de la biblioteca del monestir benedictí de Montserrat. Informació d'aquesta institució i accés al catàleg.
  • Abadia de Montserrat
    Format:Web
    Pàgina oficial d'aquesta abadia, amb informació vària, classificada, bàsicament, en tres seccions: cultura, natura i espiritualitat.
  • Llengua Catalana
    Format:Web
    Recull de materials didàctics de llengua i literatura catalanes. Des de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
  • Històries de Catalunya
    Format:Web
    Web d'aquest programa emès per TV3, que informa didàcticament de la història del Principat.

QUE HO SABIES?

  • La Biblioteca de Montserrat guarda el text més antic en català, el 'Llibre jutge', de final del segle XII, un fragment de les lleis visigòtiques, o 'Liber iudiciorum', conservat en un full de pergamí.
  • Publicacions de l'Abadia de Montserrat és un exemple de la irradiació cultural del monestir de Montserrat: publica uns 140 títols l'any, a més de revistes com Serra d'Or i Studia Monastica.
  • Si la biblioteca data del segle XI, l'existència d'una escolania és avalada per documents de final del segle XIII. L'Escolania de Montserrat, formada per nois cantaires, és, de totes les escoles musicals d'Europa, la més antiga.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapes digitalitzats de la Biblioteca de Montserrat.
Recull de gravats, també digitalitzats, de la mateixa biblioteca.
Itineraris pel massís de Montserrat.
Què en sabeu, de l'abat Aureli M. Escarré (1908-1968)?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua