Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La THT: una línia d'alta tensió polèmica

Oposició...

...i crítiques al projecte

La línia d'alta tensió i el TGV


dilluns, 6 de desembre de 2004
El projecte de la línia d'alta tensió, o THT, entre els municipis catalans de Baixàs (Rosselló), Bescanó (Gironès) i Sentmenat (Vallès Occidental), ha provocat mobilitzacions contràries a banda i banda del Pirineu, i és que es tractaria de transportar energia elèctrica de l'estat francès a l'espanyol per mitjà d'una línia d'alta tensió de 400.000 volts.

El darrer cap de setmana de novembre es va fer a Arles (Vallespir) l'anomenada primera contracimera, d'àmbit europeu, consistent en un seguit d'actes lúdics i reivindicatius organitzats pel col·lectiu Non à la THT, capdavanter a Catalunya Nord de la lluita contra la construcció de la línia d'alta tensió, o Molt Alta Tensió (MAT), com també se'n diu.

El terme 'contracimera' al·ludia a la cimera franco-espanyola del 7 de desembre a Saragossa, que hauria d'abordar el projecte de la línia d'alta tensió, en què hi ha implicades les empreses Réseau de Transport d'Électricité (RTE) i Red Eléctrica de España (REE).

Ara, sobre la THT, el govern de coalició de la Generalitat de Catalunya no ha adoptat una posició comuna, ans s'hi observen actituds divergents.
  • ! Actualització el 08/12/2004 a les 15:41

Oposició...


+ Manifestació contra la THT a Catalunya Nord.
Contra el projecte de la línia d'alta tensió, que s'arrossega des del 1986, hi han pres posició una centena llarga de municipis de Catalunya Nord, prova de l'amplíssim rebuig que concita, cosa que també s'ha manifestat al Principat, amb una oposició creixent al projecte, tant municipal com social. A banda el col·lectiu Non à la THT, entre els oponents es destaca la plataforma cívica Salvem l'Empordà, que ja fa temps que endega campanyes informatives contra la THT.

...i crítiques al projecte


+ Sectors contraris al projecte esgrimeixen arguments diversos.
L'impacte sobre el medi i el paisatge que causaria la construcció de la línia d'alta tensió és l'argument esgrimit pels sectors contraris al projecte. Però no és pas l'únic. També s'han adduït possibles conseqüències sobre la salut humana, la disminució del valor de les finques afectades i un risc d'incendis més gran.

La línia d'alta tensió i el TGV


+ L'argument del TGV oposa partidaris i detractors de la THT.
Contràriament, els defensors del projecte sostenen que la línia d'alta tensió és imprescindible per al subministrament elèctric del Tren de Gran Velocitat (TGV), que hauria d'enllaçar Figueres i Perpinyà el 2009, cosa difícil. Veus contràries a la THT pensen, nogensmenys, que aquest argument solament vol confondre l'opinió pública. De fet, la mateixa empresa francesa RTE va admetre no fa pas gaire que, per subministrar energia al TGV no es necessitaven pas 400.000 volts, que n'hi havia prou amb 225.000.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Es considera alta tensió la que és superior a 250 volts, generalment de milers de volts, i baixa tensió, la que és inferior a aquest valor.
  • Els defensors de la THT al·leguen també que el servei elèctric a l'àrea de Girona és molt deficient, i que una avaria podria causar una apagada general. En canvi, segons sectors contraris a la línia, el dèficit podria corregir-se amb l'ús d'energies renovables, com l'eòlica, la geotèrmica i la biomassa.
  • Grups oposats a la THT creuen que aquesta línia forma part d'un projecte de més abast per a transportar i vendre energia a països com Algèria, el Marroc i Portugal.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Projecte del traçat de la línia d'alta tensió a Catalunya Nord.
L'argument del TGV oposa partidaris i detractors de la THT.
Crítiques a la manca d'informació sobre el projecte.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua