Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Crisi a Ucraïna

Una societat dividida

Oposició taronja

Dimensió internacional de la crisi


dimecres, 1 de desembre de 2004
Ucraïna, el segon estat més gran d'Europa, viu immergit en una gran crisi que n'amenaça l'estabilitat política i social; una crisi desfermada després de la segona tanda de les eleccions presidencials del 21 de novembre proppassat.

A les eleccions hi van concórrer dos candidats amb perfils ben oposats, reflex d'una societat dividida: Víktor Ianukovitx, partidari d'enfortir els lligams amb Rússia, que té el suport del president rus Vladímir Putin i del president del país sortint, Leonid Kutxma, i Víktor Iutxenko, cap de la coalició Ucraïna Nostra, de tendència pro occidental, val a dir, defensor d'un acostament més gran a la Unió Europea i als Estats Units.

Doncs bé, segons els resultats oficials, va guanyar Ianukovitx amb el 49,4% dels vots, i Iutxenko, el contrincant, va perdre (46,6% dels vots). Ianukovitx es va afanyar a proclamar-se guanyador de les eleccions, però el candidat d'Ucraïna Nostra no va acceptar els resultats i els seus seguidors van sortir al carrer, encoratjats per les denúncies de frau electoral, avalades pels observadors internacionals.

D'aleshores ençà hi ha manifestacions de signe contrari (molt més concorregudes les dels seguidors del candidat oficialment perdedor), i dilluns el Tribunal Suprem d'Ucraïna va començar a estudiar les denúncies de frau electoral. Dimecres Leonid Kutxma va proposar la convocatòria de noves eleccions.
  • ! Actualització el 08/12/2004 a les 15:22

Una societat dividida


+ Ucraïna frontereja amb set estats.
Ucraïna, situada a l'orient del continent europeu, és un estat amb dos sectors diferenciats: el de les regions de migjorn i de llevant, on es concentra la minoria russa, que han optat per Ianukovitx a les eleccions, i el de les regions centrals i de ponent, de parla ucraïnesa, que s'han inclinat per Iutxenko. En certa manera, el riu Dnièper, que travessa el país i la capital, Kíev, fins a desembocar a la Mar Negra, fa de frontera natural entre aquests dos sectors.

Oposició taronja


+ El taronja és el color de l'esperança per a tots els qui anhelen un canvi polític.
Des de poc d'abans de les eleccions, el taronja és el color de l'esperança per a tots els qui anhelen un canvi polític a Ucraïna. Banderes, llaços, bufandes, mocadors ... tenyeixen de taronja les concentracions dels partidaris de Iutxenko, que encarna el desig de canvi d'un sector important de la població; un desig que deu molt, tot sigui dit, a l'organització d'estudiants Pora (Ara és l'hora), inspirada en els mètodes pacífics d'oposició del grup de joves serbis Otpor (Resistència), que el 2000 va tenir un paper determinant en l'enderrocament del règim de Slobodan Milosevic. Aquests mètodes també van reeixir l'any passat a Geòrgia, en l'anomenada revolució de les roses.

Dimensió internacional de la crisi


+ Vladímir Putin pretén recuperar el pes polític de Rússia.
La crisi ucraïnesa podria arribar a tenir conseqüències més enllà de les fronteres del país. Pensem que, després de l'ensulsiada de la Unió Soviètica, el 1991, Rússia va perdre molt de pes polític, però el president rus, Vladímir Putin, el pretén recuperar, aquest pes, i és per això que vol afermar la influència política a Ucraïna i als altres països de la zona. Ara, la pretensió russa d'enfortir els vincles polítics amb Ucraïna topa amb els interessos de la Unió Europea i amb els dels Estats Units.

MATERIALS

  • Ukraine
    Format:Web
    Dossier del diari britànic The Guardian sobre la crisi d'Ucraïna.
  • Observatori de Crisis
    Format:Web
    Servei de la Fundació CIDOB per a estudiar els conflictes actuals del món i facilitar-ne la comprensió.
  • The World Factbook: Ukraine
    Format:Web
    Dades bàsiques d'Ucraïna, precedides d'un breu apunt històric.
  • Ukraine poll crisis
    Format:Web
    Pàgina de la BBC sobre la crisi ucraïnesa: preguntes amb resposta, notícies, anàlisis...
  • InfoUkes
    Format:Web
    Recursos sobre Ucraïna i els ucraïnesos. Classificats per temes.

QUE HO SABIES?

  • Ucraïna va proclamar la independència el 1991, just després del col·lapse de la Unió Soviètica. A les darreries d'aquell any la sobirania política del nou estat es va ratificar via referèndum, amb el suport del 90% dels sufragis.
  • Prop del 78% de la població d'Ucraïna és d'origen ucraïnès, i un 17% forma la minoria russa.
  • Si la religió majoritària d'Ucraïna és la cristiana ortodoxa, a ponent del país, també hi té influència l'església uniata catòlica, de ritu ortodox. Així mateix, és a les regions més occidentals que el sentiment nacionalista ucraïnès és més acusat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa d'Ucraïna.
Els resultats oficials de les eleccions, en un mapa regional.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua