Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Exposició sobre en Pau, el Pierolapithecus

Avantpassat comú dels grans primats

Vers el bipedisme

Com era en Pau?


dilluns, 29 de novembre de 2004
'Pau, el Pierolapithecus. Un element clau en l'evolució humana', així es titula l'exposició centrada en les restes fòssils d'en Pau, de tretze milions d'anys d'antiguitat, que ha donat origen a una nova espècie, anomenada Pierolapithecus catalaunicus. Aquesta exposició, oberta als Hostalets de Pierola (Anoia), que és on es va fer la troballa, vol ajudar a fer veure la importància d'aquesta nova espècie. (Inaugurada el 26 de novembre, l'exposició s'allargarà fins el 15 de gener.)

Recordem que els resultats de la recerca sobre aquestes restes fòssils, dirigida per un equip de paleontòlegs catalans de l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, de Sabadell (Vallès Occidental), van presentar-se el 18 de novembre a Barcelona, just el dia abans de publicar-se en una revista de molta anomenada: Science.

La troballa ha desvetllat una gran interès entre la comunitat científica, sobretot perquè les restes es remunten a un període força desconegut, però considerat vital per al coneixement d'un procés evolutiu que, al capdavall, va menar a l'aparició de l'Homo sapiens, designació tècnica de l'home.

Avantpassat comú dels grans primats


+ De fragments fòssils d'en Pau, se n'han identificats vuitanta-tres.
En efecte, els paleontòlegs catalans estimen que les restes fòssils del jaciment dels Hostalets de Pierola corresponen a l'avantpassat comú més pròxim dels humans i dels grans primats moderns de la família dels pòngids, com el ximpanzè, el goril·la i l'orangutan. Per tant, aquesta nova espècie representa un vincle (o baula perduda, com també s'ha dit) entre els grans simis i els dits simis menors, que es van començar a diferenciar els uns dels altres fa d'onze milions d'anys a setze.

Vers el bipedisme


+ En Pau era capaç d'enfilar-se i moure's pels arbres amb facilitat.
El fet que es tracti de l'avantpassat comú dels simis moderns i dels humans rubrica la importància de la troballa. Però l'anàlisi de les restes fòssils evidencia que en Pau, si bé era quadrúpede, era capaç de recolzar-se sobre les extremitats posteriors, cosa que li permetia d'enfilar-se i moure's pels arbres amb facilitat. Tanmateix, havien de passar encara uns quants milions d'anys abans d'aparèixer els primers homínids bípedes.

Com era en Pau?


+ Reconstrucció virtual de l'espècie Pierolapithecus catalaunicus.
A les darreries del 2002 van trobar-se, casualment, els primer fragments fòssils d'en Pau, i d'aleshores ençà se n'han identificats vuitanta-tres. Això ha permès als investigadors de fer-se una idea de les característiques d'aquest representant únic de l'espècie Pierolapithecus catalaunicus: un mascle adult de poc més d'un metre d'alçada i d'uns trenta-cinc quilos de pes, que s'alimentava sobretot de fruita, però també d'insectes i d'animalons diversos, i que vivia en un indret cobert de vegetació selvàtica. El bon estat de les dents indica que devia morir jove, però no se sap de què.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El nom de 'Pau', de connotació pacifista, fou adoptat l'abril del 2003, un mes després del principi de la guerra de l'Irac.
  • Els termes científics 'Pierolapithecus catalaunicus' es poden traduir per 'simi de Pierola català'.
  • Hom creu que aquesta espècie devia originar-se a l'Àfrica, bressol de la humanitat, i que devia arribar a terra europea des del Pròxim Orient.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Característiques de 'l'avi Pau'.
Descripció dels resultats de la troballa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua