Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El concert econòmic

Finançament i nou estatut

El concert econòmic...

...als territoris bascos


dilluns, 22 de novembre de 2004
La capacitat de disposar de recursos econòmics propis, bàsica en tot autogovern, s'ajusta a un model o sistema de finançament. Doncs bé, un d'aquests models de finançament és el concert econòmic, d'un temps ençà molt present en el debat polític.

Això és especialment cert al Principat, on hi ha un sentiment força generalitzat que cal reformar el model de finançament vigent, considerat injust. I, de fet, la reforma és un dels eixos principals dels anomenats acords del Tinell, base de l'actual govern de coalició de la Generalitat de Catalunya.

Aquest eix, com veurem tot seguit, va molt lligat al nou estatut d'autonomia de Catalunya, impulsat pel govern i redactat, des de mitjan setembre, per una ponència composta de membres de tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya.

Finançament i nou estatut


+ El nou estatut és redactat per membres de tots els partits polítics del Parlament de Catalunya.
Pensem que el nou estatut de Catalunya vol dotar el país de més quotes de sobirania política i ésser un instrument eficaç per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Aquests dos objectius difícilment es poden atènyer, si no hi ha prou diners, val a dir, sense un sistema de finançament més just que no pas l'actual. Però, en aquest punt, no tots els partits polítics del Principat defensen posicions idèntiques, ans divergeixen força, fins i tot els partits que formen part del govern. I això, és clar, pot dificultar l'entesa sobre l'estatut.

El concert econòmic...


+ Algunes formacions polítiques del país reclamen el concert econòmic.
El concert econòmic és el model de finançament o règim fiscal que regeix al País Basc i a Navarra, i que permet als governs basc i navarrès de regular, gestionar i recaptar tots els imposts pagats pels ciutadans d'aquests dos territoris. Una part, dita quota, de la recaptació obtinguda es destina a pagar els serveis que l'estat espanyol manté en aquells territoris. No cal dir que aquest sistema dóna al País Basc i a Navarra una grandíssima autonomia fiscal.

...als territoris bascos


+ El concert econòmic regeix al País Basc i a Navarra.
Aquest model de finançament, que reclamen algunes formacions polítiques del nostre país, data de la fi de les guerres carlines (darrer quart del segle XIX) i fou ratificat per la constitució espanyola del 1978, en l'anomenada disposició addicional primera, que reconeix els drets històrics dels territoris bascos. Igualment, el concert econòmic figura als estatuts d'autonomia del País Basc (1979) i de Navarra (1982).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Del règim fiscal vigent al País Basc i a Navarra, se'n diu foral, perquè deriva, en certa manera, del antics furs, base del dret basc; en canvi, el règim que s'aplica a les altres nacions de l'estat i a les comunitats autònomes s'anomena comú.
  • En una reunió tinguda el 12 de novembre a Miravet (Ribera d'Ebre) els líders polítics de tots els partits polítics representats al Parlament de Catalunya van subscriure una declaració de suport al nou estatut, en què es diu que hauria d'ésser aprovat abans de l'estiu del 2005.
  • Ara, la declaració de Miravet no en diu res, de les divergències en matèries com l'autogovern i el sistema de finançament.
  • Segons un sondatge encarregat pel govern de la Generalitat de Catalunya i fet públic l'estiu passat, el 82% dels ciutadans del Principat creuen necessari (44,1%) o molt necessari (37,9%) un nou sistema de finançament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les propostes sobre finançament dels partits del Principat a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.
I les relatives a l'estatut.
Una entrevista aclaridora sobre el concert econòmic.
Concepte i procedència dels furs bascos.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua