Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Iàsser Arafat, una vida dedicada a la causa palestina

Lluita per l'alliberament de Palestina

Evolució política

Del procés de pau ençà


dijous, 11 de novembre de 2004
Iàsser Arafat, cap de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), es va morir la matinada de dijous a l'hospital militar de Percy, als afores de París, després d'haver empitjorat greument arran d'un embassament cerebral.

El dirigent palestí, de setanta-cinc anys, havia ingressat a l'hospital el 29 d'octubre, i feia dies que estava en coma, entre la vida i la mort. Dimarts, després de l'informe mèdic que en confirmava l'agreujament, fins i tot va haver-hi qui va donar per fet el traspàs. El seguit de notícies contradictòries no es va dissipar fins que el govern palestí va desmentir la mort d'Arafat, però confirmant que era a les acaballes.

La mort d'Arafat va produir-se dos dies després que una delegació palestina anés a veure'l, a despit de l'oposició i de les crítiques de la seva esposa, Suha Arafat. Un dels integrants de la delegació, el ministre d'Afers estrangers Nabil Shaath, va anunciar que es farien eleccions, seixanta dies després de la mort d'Arafat, per a escollir el nou president de l'Autoritat Nacional Palestina.

D'una altra banda, el govern israelià va acceptar que Arafat fos enterrat a la Mucata, el quarter general de l'ANP, a Ramal·la, on havia estat confinat feia tres anys, mentre que el govern egipci va oferir-se perquè el funeral del dirigent palestí es fes al Caire; en aquest punt, convé recordar que Arafat havia expressat més d'una vegada el desig d'ésser enterrat a Jerusalem.

  • ! Actualització el 15/11/2004 a les 09:30

Lluita per l'alliberament de Palestina


+ Iàsser Arafat ja va participar en la primera guerra àrabo-israeliana (1948-1949).
Des de mitjan segle XX la figura d'Arafat va indissolublement lligada a la causa del poble palestí. Nat el 1929, el 1948 va participar en la primera de les quatre guerres àrabo-israelianes, empresa l'endemà mateix de la proclamació de l'estat d'Israel (14 de maig de 1948). En la tercera guerra àrabo-israeliana, dita dels Sis Dies (juny del 1967), Israel va annexionar-se, entre més territoris, Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est, cosa que va radicalitzar les organitzacions palestines. El principal organisme palestí, l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP), dirigit per Arafat a partir del 1969, va intensificar la lluita armada contra Israel.

Evolució política


+ 1993: Rabin, Clinton i Arafat, poc després de la signatura dels acords de pau d'Oslo.
Alhora, Arafat va saber captar l'atenció de les instàncies internacionals sobre el problema palestí, i, a partir de mitjan dècada del 1970 va anar adoptant un perfil més moderat, fins que, al cap dels anys, va acceptar l'existència d'un estat israelià (compatible amb un de palestí) i va renunciar públicament a les armes. El viratge polític va culminar el 1993, quan va arribar a un acord de pau amb l'aleshores primer ministre israelià, Yitzhak Rabin, amb el guany de l'autonomia dels territoris palestins ocupats.

Del procés de pau ençà


+ L'exèrcit israelià recloïa Arafat a Ramal·la des del desembre del 2001.
El procés de pau palestino-israelià va tirar endavant, amb alts i baixos, fins a l'estiu del 2000, quan els dirigents de tots dos bàndols van frustrar la possibilitat d'atènyer un acord definitiu a Camp David (Maryland, EUA). Aquest fracàs va anar seguit de la segona Intifada palestina, dita d'al-Aqsa, i de l'elecció d'un nou primer ministre israelià, Ariel Sharon, gens propens a l'entesa amb els palestins. Tot plegat va estancar el procés de pau i va afeblir la posició d'Arafat, reclòs per l'exèrcit israelià a la ciutat de Ramal·la i objecte de crítiques de corrupció i de no voler cedir poder polític.

MATERIALS

  • Iàsser Arafat
    Format:Web
    Pàgina biogràfica del líder palestí. Inclou el vídeo 'Arafat, una vida en imatges'.
  • Una terra, dos pobles
    Format:Web
    Especial del Telenotícies de TV3 sobre Israel i Palestina: cronologia del conflicte i del procés de pau, vincles, mapes...
  • Palestina
    Format:Web
    Pàgina de l'Observatori Solidaritat sobre Palestina: dades bàsiques, documents, anàlisi, recursos...
  • Israel and the Palestinians
    Format:Web
    Espai de la BBC, dedicat al conflicte palestino-israelià.
  • Palestina i Israel
    Format:Web
    Recull de vincles sobre els dos bàndols en conflicte.
  • Maps of Palestine
    Format:Web
    Una colla de mapes de Palestina i Israel.

QUE HO SABIES?

  • Si bé biògrafs diversos sostenen que va néixer al Caire, la capital d'Egipte, Iàsser Arafat deia que era nat a Jerusalem, ciutat santa de musulmans, jueus i cristians.
  • El 1994 el dirigent palestí i els polítics israelians Yitzhak Rabin i Shimon Peres van rebre el premi Nobel de la Pau, per llurs esforços en favor de la pau al Pròxim Orient.
  • El 1959 Arafat va fundar l'organització palestina al-Fatah ('la victòria' en àrab), que amb el temps ha esdevingut majoritària dintre l'Organització per l'Alliberament de Palestina.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança de Iàsser Arafat.
La ciutat de Jerusalem, abans i després de la guerra dels Sis Dies.
La vida del rais palestí, en imatges.
Cronologia del procés de pau palestino-israelià.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua