Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La recerca de les cèl·lules mare

Fecundació in vitro

Embrions i cèl·lules mare

Objectius de la recerca


dilluns, 15 de novembre de 2004
A les darreries del mes d'octubre el govern espanyol va aprovar un decret que permet la recerca de les cèl·lules mare, fins ara limitada per un conjunt de traves.

En concret, el decret regula el procediment per a poder investigar les cèl·lules mare obtingudes a partir d'embrions sobrers de processos de fecundació in vitro. La investigació únicament es podrà fer amb el consentiment previ dels progenitors, que, així mateix, hauran de renunciar als beneficis econòmics que se'n puguin derivar.

Al Principat, la recerca de les cèl·lules mare embrionàries començarà abans d'acabar l'any, i hi ha previst que el 2005 ja funcioni totalment el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, que s'allotjarà al Parc de Recerca Biomèdica, ara mateix en construcció; quant al País Valencià, els governs valencià i espanyol han signat un acord de col·laboració relatiu a la investigació embrionària.

Fecundació in vitro


+ La fecundació in vitro es realitza fora del si matern.
La fecundació in vitro, o externa, és la que es realitza fora del si matern, en un laboratori, on s'obtenen, a partir de la unió d'òvuls i espermatozous, embrions que són introduïts a la matriu a fi d'activar la gestació. Ara, en aquest procés, no s'empren pas tots els embrions obtinguts; els sobrers es congelen i guarden als laboratoris, i es fan servir en cas que la gestació no comenci al primer intent.

Embrions i cèl·lules mare


+ Les cèl·lules mare tenen la propietat de formar qualsevol mena de teixit.
És dels embrions sobrers, els que no s'usen per a la gestació, que se'n poden treure les cèl·lules mare. Aquestes cèl·lules no tenen, inicialment, una funció definida, però, en canvi, per mitjà d'un procés dit de diferenciació, tenen la propietat de formar qualsevol mena de teixit. I què és un teixit? Doncs un conjunt de cèl·lules que tenen la mateixa funció i morfologia i que constitueixen l'estructura bàsica dels òrgans.

Objectius de la recerca


+ La recerca de les cèl·lules mare obre la possibilitat de trobar remei a malalties diverses.
D'això que acabem de dir, se'n dedueix el principal objectiu de la recerca científica de les cèl·lules mare: obtenir cèl·lules humanes que puguin reemplaçar les que s'han deteriorat o fet malbé, que donen peu a malalties com l'Alzheimer, el Parkinson, la diabetis, les cardiovasculars... És la possibilitat d'atènyer aquest objectiu que addueixen els partidaris d'aprofundir la recerca de les cèl·lules mare.

MATERIALS

  • Cèl·lules mare
    Format:Web
    Pàgina dedicada a la recerca de les cèl·lules mare. Des de Bionet, un espai per a explorar i debatre els darrers descobriments relatius a les ciències de la vida.
  • Las células madre
    Format:Web
    Pàgina del diari El Mundo sobre la mateixa qüestió.
  • La reproducció humana
    Format:Web
    Unitat didàctica de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), centrada en la reproducció humana.
  • La cèl·lula
    Format:Web
    Web sobre la unitat bàsica de la matèria viva.

QUE HO SABIES?

  • A banda les cèl·lules mare obtingudes dels embrions, l'home també té unes cèl·lules mare que són una mena de reserva de l'organisme i que actuen quan els teixits s'han danyat.
  • El primer bebè proveta, val a dir, concebut per fecundació in vitro, va néixer el 1978 a Anglaterra, sis anys abans que el primer del nostre país, que va néixer a Barcelona.
  • D'aleshores ençà s'han anat acumulant als laboratoris uns quants milers d'embrions congelats. Sols al Principat, se'n guarden uns vint mil.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'obtenció de cèl·lules mare a partir d'un embrió.
El debat ètic al voltant de la recerca sobre les cèl·lules mare.
Cèl·lules embrionàries i adultes.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua