Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La pena de mort, la pena del món

Contrària als drets humans

Més arguments contra

Efecte dissuasori?


dilluns, 8 de novembre de 2004
Una mitjana de tres estats l'any van abolir la pena de mort, o pena capital, durant la passada dècada, i no pas menys de trenta-cinc l'han abolida des del 1990 ençà. Són dades del moviment pro drets humans Amnistia Internacional (AI), que, això no obstant, subratlla que aquesta condemna encara és vigent a setanta-vuit estats.

Si aquestes dades indiquen una tendència favorable a la supressió d'aquesta pràctica, refermada pel fet que, en un any qualsevol, el nombre d'estats on es duen a terme execucions és molt inferior a setanta-vuit, també fan veure el llarg trajecte que encara s'ha de recórrer per eliminar del tot aquesta xacra.

L'any passat no pas menys de 1.146 presos foren executats a vint-i-vuit estats. El 84% de les execucions van ser a la Xina, l'Iran i els Estats Units, país, aquest darrer, que és l'únic de l'anomenat món occidental que manté la pena capital, restablerta el 1976 i vigent en l'actualitat a trenta-vuit dels cinquanta estats que l'integren.

Contrària als drets humans


+ La pena de mort és la negació màxima dels drets humans.
La pena de mort representa la negació màxima dels drets humans, concretament, del dret de la vida, consagrat per la Declaració Universal dels Drets Humans, als articles 3 ('Tot individu té dret a la vida...') i 5 ('Cap individu no serà sotmès a tortura ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants'); una declaració, cal no oblidar-ho, signada per gairebé tots els estats del món.

Més arguments contra


+ Organitzacions diverses lluiten per l'abolició de la pena capital.
La pena de mort és aplicada per l'estat en nom de la justícia, que no és pas infal·lible. De fet, la fal·libilitat judicial és un dels arguments esgrimits contra la pena capital. Pensem, per exemple, que, des del 1973, 116 presos han pogut evitar una mort segura als Estats Units perquè han sortit a la llum proves que els exculpaven dels delictes pels quals havien estat condemnats, cosa que demostra que fal·lible que és la justícia. Un altre dels arguments contraris es basa en el fet que la pena de mort és una mesura únicament punitiva, de càstig, que nega la possibilitat de reinserció del culpable, cosa que també fa la presó perpètua.

Efecte dissuasori?


+ L'aplicació de la pena de mort no redueix la criminalitat.
Cap estudi seriós no ha pogut establir que la pena de mort reduís la criminalitat més que qualsevol altra. Les estadístiques sí que demostren, en canvi, que l'abolició de la pena de mort no va acompanyada d'un augment de la criminalitat. En aquest punt, sovint s'esmenta l'exemple del Canadà, on el percentatge d'homicidis no sols no va augmentar després de l'abolició, ans va reduir-se.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Al món 81 estats ja han abolit la pena de mort; 14 l'apliquen únicament en cas de crims considerats gravíssims, com els comesos en temps de guerra; 23 no l'han abolida, però fa deu anys o més que no executen ningú; i 78 la continuen utilitzant.
  • Si bé vigent als Estats Units, un sondatge de l'organització nord-americana Gallup, de l'octubre del 2003, revela que el percentatge de gent favorable a la pena de mort hi és el més baix d'aquest darrer quart de segle.
  • Segons Amnistia Internacional, l'any passat va haver-hi a la Xina un mínim de 726 execucions, més que en cap altre país, si bé sembla que devien ésser moltes més. D'una altra banda, durant el període 1993-2003 el 38% de les execucions dels Estats Units van fer-se a l'estat de Texas.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa mundial de la pena de mort.
Arguments contraris a la pena de mort.
Al·legats favorables.
Unes quantes dades sobre la pena capital.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua