Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
George W. Bush, reelegit

Triomf en vots electorals...

...i populars

País dividit


divendres, 5 de novembre de 2004
El cap del Partit Republicà, George Bush, governarà els Estats Units els quatre anys vinents, després d'haver derrotat el candidat del Partit Demòcrata, John Kerry, a les eleccions presidencials del 2 de novembre.

Kerry va acceptar la derrota amb elegància, sense esperar el recompte final de vots a l'estat d'Ohio, un dels anomenats 'swing states' (els estats indecisos, on qualsevol dels dos candidats podia atènyer la victòria); l'avantatge de Bush en aquest estat, juntament amb el triomf obtingut en un altre estat clau, Florida, van catapultar Bush al triomf.

A l'hora dels discursos, si el candidat derrotat va demanar que es posés fi a la divisió del país, Bush va qualificar els resultats de triomf històric i va refermar la voluntat de continuar la lluita contra el dit terrorisme internacional, eix de la política internacional nord-americana d'aquests darrers quatre anys.

D'una altra banda, els resultats de les eleccions concorden força amb els apuntats per sondatges diversos, si bé no eren pas pocs els qui preveien menys distàncies entre aquests dos candidats.

  • ! Actualització el 05/11/2004 a les 07:42
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Eleccions

Triomf en vots electorals...


+ Mapa polític dels Estats Units.
L'elecció del president dels Estats Units no es fa d'una manera directa, sinó a través del Col·legi Electoral, un organisme en què cadascun dels estats del país té assignat un nombre determinat de vots, dits electorals, que varia segons la població (a més població, més vots). Llevat dels estats de Nebraska i Maine, tots els vots electorals d'un estat van a parar al candidat que aconsegueix més vots populars. El Col·legi Electoral compta 538 vots electorals, i per a atènyer la presidència se'n necessiten 270. Doncs bé, quan encara no se saben els resultats definitius a l'estat d'Iowa, George Bush ja se n'ha assegurats 279, contra els 252 del rival.

...i populars


+ George Bush i la seva esposa Laura.
Aquest procediment d'elecció pot fer que no sempre guanyi el candidat amb més nombre de vots, com va passar en les eleccions del 2000, quan George Bush va assolir la presidència amb mig milió de sufragis menys que no pas el demòcrata Al Gore. Però a les eleccions del 2 de novembre George Bush va obtenir el suport de més de cinquanta-nou milions d'electors, tres i mig més que no els que van abonar Kerry i més que cap altre president dels Estats Units.

País dividit


+ Partidaris demòcrates desolats per la derrota de Kerry.
A despit de la victòria folgada de Bush, la polarització de la societat nord-americana és un fet evident, reflectida en l'elevat índex de participació i en el comportament estable de l'electorat (llevat de comptades excepcions, cada estat s'ha inclinat per la mateixa opció política de fa quatre anys). Tot plegat dibuixa un país dividit en dos sectors diferenciats: el de les grans ciutats, amb els estats costaners de llevant i ponent, de tradició liberal (als EUA, dels progressistes, en diuen liberals), i el de les zones rurals de l'interior, més conservador, i on la religió té molt de pes.

MATERIALS

  • Election Results
    Format:Web
    Pàgina de la CNN, centrada en els resultats de les eleccions presidencials nord-americanes.
  • Vote USA 2004
    Format:Web
    Especial de la BBC sobre les eleccions dels Estats Units: resultats, notícies, anàlisi...
  • The Presidents of the United States
    Format:Web
    Apunt biogràfic de tots els presidents dels EUA.

QUE HO SABIES?

  • A l'hora de votar els candidats a la presidència dels Estats Units, els electors nord-americans foren consultats sobre temes diversos. Els californians, per exemple, van secundar l'anomenada recerca amb cèl·lules mare, mentre que una onzena d'estats van votar majoritàriament en favor d'una esmena constitucional contra els matrimonis homosexuals, ara mateix sols permesos a l'estat de Massachusetts.
  • Blanc, religiós i casat, aquest és el perfil de l'electorat fidel a George Bush, segons els sondatges que, així mateix, subratllen el major suport que va rebre John Kerry de dones, grups minoritaris (sobretot els negres) i de la franja d'edat més jove.
  • El 2 de novembre va votar el 59% del cens electoral, el percentatge més alt des del 1968.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança del president electe, George Bush.
I del candidat demòcrata derrotat, John Kerry.
Els resultats electorals a cadascun dels estats del país.
La importància de la religió en aquests resultats.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua