Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Vint-i-cinc anys de l'aprovació de l'estatut de Catalunya

'Llibertat, amnistia, estatut d'autonomia'

De l'estatut de Sau...

...al nou estatut


dilluns, 25 d'octubre de 2004
El 25 d'octubre de 1979, ara fa vint-i-cinc anys, el projecte d'estatut d'autonomia de Catalunya fou sotmès a referèndum, i la majoria dels ciutadans del Principat va decidir d'abonar-lo i, per tant, de recuperar l'autogovern.

El resultat de la consulta popular, amb la participació del 60,5% del cens electoral, va ésser el següent: 88,1% de vots favorables, 7,8% de contraris, 3,5% de blancs i 0,5% de nuls. Després del referèndum l'estatut d'autonomia de Catalunya fou ratificat pel Congrés dels Diputats i pel Senat espanyols, i, finalment, promulgat el 18 de desembre de 1979.

La història d'aquest estatut comença el juliol del 1978, quan els parlamentaris catalans van designar una comissió, dita dels vint, encarregada de redactar-lo. Aquesta comissió va reunir-se al parador de Sau (Osona), i d'aquí ve la denominació 'estatut de Sau'.

Una vegada redactat i aprovat pels parlamentaris catalans, el projecte d'estatut va passar pel sedàs de les corts espanyoles, que feren una retallada important de competències, i les que van deixar, dit sia de passada, han estat insuficients, com el temps s'ha encarregat de demostrar.

'Llibertat, amnistia, estatut d'autonomia'


+ El restabliment de les llibertats implicava l'amnistia dels presos polítics.
Aquesta consigna, molt popular en els temps anteriors a l'aprovació de l'estatut, expressava el desig de viure en un règim de llibertats, ço que implicava, entre més coses, l'amnistia dels presos polítics de la dictadura franquista i el restabliment de l'autogovern del Principat. En la difusió d'aquest lema, hi va tenir un paper molt important l'anomenada Assemblea de Catalunya, un moviment nat el 1971 que aplegava sectors molt diversos de l'oposició antifranquista. El crit 'Llibertat, amnistia, estatut d'autonomia' va presidir una de les manifestacions més multitudinàries de la història contemporània: la de l'Onze de Setembre del 1977 a Barcelona, que va aplanar el camí a la recuperació de l'autogovern.

De l'estatut de Sau...


+ Manifestació de l'Onze de Setembre del 1977 a Barcelona.
L'estatut de Sau se circumscriu al marc legal de la constitució espanyola, aprovada a les darreries del 1978. El text subratlla que el Principat és una nacionalitat, cosa que no especifica la constitució, que parla de nacionalitats sense determinar-les. També defineix la llengua catalana com a pròpia del Principat, i oficial juntament amb l'espanyola, i la Generalitat de Catalunya com a institució màxima de l'autogovern del Principat.

...al nou estatut


+ La ponència del nou estatut és integrada per membres de tots els partits polítics del Parlament de Catalunya.
L'estatut del 1979 especifica, és clar, moltes més coses, però el cas és que, al cap de vint-i-cinc anys, hi ha un acord força generalitzat que cal revisar-lo a fons. És per això que el govern de la Generalitat de Catalunya ha impulsat la redacció d'un nou estatut que ofereixi al Principat més quotes de sobirania política, que doni resposta als canvis de tot ordre esdevinguts aquest darrer quart de segle i que sigui un instrument eficaç per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans; uns ciutadans, tot sigui dit, que han pogut expressar l'opinió a través de la campanya participativa 'L'estatut és de tothom'. Aquestes opinions donaran peu a un informe que serà lliurat a la ponència encarregada d'elaborar el nou estatut, integrada per membres de tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 25 d'octubre de 1979 els ciutadans d'Euskadi també foren convocats a un referèndum per a definir-se sobre l'estatut d'autonomia del País Basc, aprovat per 831.839 vots favorables i 47.529 de contraris.
  • A l'època contemporània el Principat va tenir el primer estatut d'autonomia en temps de la Segona República. El projecte inicial de l'estatut de Núria, així dit perquè fou preparat per una ponència reunida al santuari de Núria (Ripollès), fou aprovat l'agost del 1931 amb el suport del 99% dels sufragis i una participació del 75% del cens electoral.
  • Sols els ciutadans que havien nascut abans del 26 d'octubre del 1961 (els que tenien divuit anys o més) van poder dir-hi la seva, sobre l'estatut de Sau: poc més de la meitat de l'electorat actual.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Títol preliminar de l'estatut d'autonomia de Catalunya.
Què diu aquest estatut sobre una eventual reforma?
Text per a una auca sobre la reforma de l'estatut.
L'article 26 de l'estatut de Sau atorga preeminència al dret català.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua