Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El moviment Slow Food

Principis

El punt de partença

Elogi de la lentitud


dijous, 21 d'octubre de 2004
El 1986 va néixer a Bra, petita ciutat del Piemont, un moviment avui estès per tot el món: Slow Food, expressió anglesa que es pot traduir per 'menjar lent', rèplica del 'fast food' (menjar ràpid).

En efecte, el moviment, del tot contrari a l'homogeneïtzació alimentària i, per tant, defensor de les tradicions culinàries locals, aplega més de vuitanta mil membres de cent quatre països dels cinc continents.

Slow Food organitza aquests dies dues reunions: Terra Madre, a Torí, del 20 al 23 d'octubre. Hi prenen part, cinc mil representants del sector agroalimentari que aposten per productes de qualitat, bo i respectant el medi.

Del 21 al 25 d'octubre, també a la capital del Piemont, es fa l'anomenat Salone Internazionale del Gusto, una gran exposició gastronòmica i enològica, amb especialitats culinàries de tot el món. A diferència de Terra Madre, el Salone és obert al públic, que podrà assaborir tota mena de productes que duen el segell de la qualitat.

Principis


+ Slow Food promou les tradicions culinàries locals.
El moviment Slow Food, fundat i presidit per Carlo Petrini, promou la cuina tradicional, que vol temps i es basa en els productes locals i de temporada, i en reivindica el valor cultural; també defensa la producció alimentària artesana, la necessitat d'educar el paladar i la biodiversitat. El moviment, inicialment italià, va internacionalitzar-se el 1989, i s'organitza en els anomenats 'convivia', estesos a tot el món, que fan activitats adreçades als associats. Al nostre país, de 'convivia', n'hi ha a Barcelona, Mont-roig del Camp, Sitges i València.

El punt de partença


+ Vista de la Plaça d'Espanya de Roma
El 1986 la multinacional McDonald's, exponent de l'anomenat 'fast food', va obrir un establiment a la Plaça d'Espanya de Roma. Aquesta plaça és un dels indrets més animats de la capital italiana, punt d'aplec dels romans, que hi fan cap sobretot al capvespre per garlar, badar, observar els atrafegats turistes, festejar..., en definitiva, per fer allò que se'n diu vida social, lluny de les presses que imposen les ocupacions diàries. Doncs bé, per a Carlo Petrini, l'obertura del local a la concorreguda plaça va ésser la gota que va fer vessar el got, i que el va portar a crear Slow Food.

Elogi de la lentitud


+ Città Slow aplega una trentena llarga de ciutats italianes.
D'això que acabem de dir, se'n desprèn que Slow Food no és sols un moviment gastronòmic, sinó una filosofia de la vida, una voluntat de potenciar les tradicions i les cultures locals, amenaçades per la mundialització. De conformitat amb això, Slow Food, que rebutja les presses de la vida moderna, va impulsar el 1998 la creació de Città Slow (Ciutats Lentes), un moviment que aplega una colla de ciutats italianes decidides a millorar la qualitat de vida dels ciutadans amb un conjunt d'iniciatives: la promoció dels productes alimentaris locals, de la sostenibilitat ambiental, de l'hospitalitat, de l'arquitectura pròpia...

MATERIALS

  • Slow Food
    Format:Web
    Web oficial d'aquest moviment, nat a la ciutat piemontesa de Bra.
  • Città Slow
    Format:Web
    Pàgina del moviment italià de les Ciutats Lentes.
  • Educació alimentària
    Format:Web
    Recull de propostes educatives centrades en l'educació alimentària. Des del directori Webclip.
  • Bon Profit
    Format:Web
    Espai interactiu d'Educàlia, que exposa els patrons d'una alimentació sana.
  • Alimentació
    Format:Web
    Pàgina sobre alimentació del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

QUE HO SABIES?

  • El 15 d'octubre va estrenar-se als cinemes del país el documental 'Super Size Me', una crítica del 'fast food', dirigit i protagonitzat per Morgan Spurlock, que mostra els efectes insalubres de menjar, exclusivament i durant un mes sencer, productes d'aquesta mena.
  • El logotip del moviment Slow Food és un mol·lusc gens afeccionat a córrer: el cargol.
  • Bo i simplificant, a Europa podríem distingir dos espais culinaris: el mediterrani, basat en la cuina de l'oli d'oliva i l'ús del vi, i el nòrdic, que recolza en la cuina de la mantega i en la cervesa com a beguda.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El manifest de Slow Food, signat i aprovat el 1989 a París.
I la ramadera.
Productes del Principat que tenen el reconeixement de Denominació d'Origen Protegida (DOP).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua