Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Segona República i el franquisme: un llegat no assumit

La Segona República

Tres anys de guerra i quaranta de repressió

La transició espanyola i el passat


dilluns, 18 d'octubre de 2004
Fa temps que historiadors i organitzacions diverses malden per recuperar el llegat de la Segona República i projectar llum sobre la repressió franquista, a despit de tots aquells qui pretenen tergiversar el nostre passat recent.

Perquè tergiversació és allò que va passar el 12 d'octubre, 'Día de la Hispanidad', quan un ex-membre de la Divisió Leclerc va participar en la desfilada militar, juntament amb un veterà de l'anomenada División Azul, fet que equiparava els qui havien lluitat per la república, la democràcia i la llibertat amb els qui les havien demolides.

En efecte, la Divisió Leclerc va participar activament en l'alliberament de París dels nazis durant la Segona Guerra Mundial, mentre que la División Azul fou armada per Franco per ajudar Hitler en la invasió de Rússia.

Per acabar-ho d'adobar el ministre de Defensa del govern espanyol, José Bono, va justificar la presència del veterà de la División Azul amb l'argument que si hom hagués d'expulsar d'Espanya els qui un dia havien cridat visques a Franco, sols hi restarien quatre gats. Un argument que menysprea la moltíssima gent que va lluitar per les llibertats a la guerra del 1936-1939 i durant els quaranta anys de dictadura franquista subsegüents.

La Segona República


+ La constitució republicana es promulgà el 9 de desembre de 1931.
La Segona República es proclamà el 14 d'abril de 1931, de primer a Barcelona i després a Madrid. De fet, a Barcelona Francesc Macià va proclamar la República Catalana (després substituïda per la Generalitat de Catalunya). El nou règim, que inicialment havia desvetllat moltes esperances, va impulsar un conjunt de reformes progressistes en els terrenys socioeconòmic i polític; però aquestes reformes, que van irritar seriosament els sectors més dretans de la societat, també van decebre les forces més d'esquerres.

Tres anys de guerra i quaranta de repressió


+ Franco va menar una duríssima repressió política, social i cultural.
El 18 de juliol de 1936 assenyala el començament de la fi de la Segona República. Fou el dia de la insurrecció militar contra el govern republicà legalment constituït, val a dir, elegit democràticament a les urnes, cosa que va donar peu a una guerra sagnant que va durar tres anys, fins el 1939. Acabada la guerra, el bàndol vencedor, amb Franco al davant, va emprendre una duríssima repressió política, social i cultural. Empresonaments en massa, afusellaments, negació de les llibertats, anorreament de les cultures i les llengües minoritàries... Una dictadura cruel, en definitiva, que va allargar-se una quarantena d'anys.

La transició espanyola i el passat


+ La transició espanyola s'inicià després de la mort del dictador.
Les coses van començar a canviar després de la mort de Franco, el 1975, quan va obrir-se un període de transició política vers la democràcia. Una transició que va comptar amb la participació dels franquistes i que es va fer des de la por, després de tants anys de dictadura. Potser sí que això va evitar vessaments de sang, però també va permetre que es fessin els ulls grossos a les atrocitats del règim franquista.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 17 d'abril de 1931, després de tres dies d'intenses negociacions amb el govern de Madrid, es va acordar de substituir la República Catalana per la Generalitat de Catalunya. Francesc Macià va considerar aquest acord el sacrifici més gran de la seva vida.
  • Una de les moltes víctimes de la repressió franquista va ésser el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, afusellat el 1940. Doncs bé, el govern espanyol ha decidit recentment de restituir la memòria de Companys i començar els tràmits per a anul·lar el consell de guerra que el va condemnar a mort (anul·lació que s'estendrà a casos similars); tot i amb això, a les darreries de setembre el Congrés dels Diputats espanyol va negar-se a demanar perdó per l'afusellament.
  • El mes de juny el govern de la Generalitat de Catalunya va exhumar la primera fossa comuna de la guerra del 1936-1939. Sols al Principat, d'aquestes fosses, n'hi ha localitzades més de cent cinquanta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els Fets d'Octubre del 1934.
El president de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas, torna després de quaranta anys d'exili.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua