Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La pobresa al món

El pou de la pobresa

L'envit del 2015

El paper dels països desenvolupats


dijous, 14 d'octubre de 2004
El 17 d'octubre és el Dia Internacional per l'Eradicació de la Pobresa, instituït per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 22 de desembre de 1992, amb la intenció de fer prendre consciència dels esforços necessaris per a lluitar contra aquest gran mal mundial, que més urgeix de resoldre.

Si mirem algunes de les dades del Programa de les Nacions Unides sobre Desenvolupament (PNUD) publicades l'any passat, veurem que la situació és dramàtica. El nombre d'individus que viuen amb menys d'un dòlar el dia (diguem un euro) ultrapassa els 1.200 milions; d'aquests, 800 milions passen fam; uns 450 milions d'infants menors de cinc anys no fan el pes que els pertocaria, i més de 100 milions no poden anar a l'escola.

Si l'ONU va optar pel 17 d'octubre és perquè en tal dia del 1987 uns cent mil defensors dels drets humans, aplegats a París per mossèn Joseph Wresinski, fundador del Moviment ATD Quart Món, van retre homenatge a les víctimes de la fam, la violència i la ignorància, i van fer pública llur convicció que la misèria no és, de cap de les maneres, una fatalitat contra la qual no es pugui fer res.

El pou de la pobresa


+ El grau d'escolarització mundial és molt divers.
Fent una comparança, podríem dir que la situació dels països pobres és com la de qui es troba al fons d'un pou i no té maneres de sortir-ne: difícilment en sortirà, en efecte, si no rep ajut. Doncs bé, una societat pobra no pot invertir prou en educació, pilar essencial del desenvolupament socioeconòmic, ni tampoc pot esmerçar recursos suficients per a garantir un bon sistema sanitari, cosa que fa la població més vulnerable a les malalties. A sobre, aquestes mancances fomenten els conflictes socials i la inestabilitat política, cosa que aboca sovint a revoltes o guerres, i fa que, al capdavall, la situació de pobresa s'eternitzi sense remei.

L'envit del 2015


+ Quadre indicatiu del nombre i percentatge de gent que viu amb menys d'un dòlar diari.
El setembre del 2000, a la Cimera del Mil·lenni, els dirigents polítics mundials van comprometre's a esmerçar esforços per a eradicar la pobresa, les causes que l'originen i les conseqüències que té. El compromís va concretar-se en vuit objectius primordials que s'havien d'atènyer abans del 2015, començant pel de reduir a la meitat el percentatge de gent que passa fam i el de la que viu amb menys d'un dòlar diari.

El paper dels països desenvolupats


+ La Mediterrània fa de frontera entre països rics i països en vies de desenvolupament.
És clar que els objectius del Mil·lenni seran ben difícils d'assolir, si no hi ha un compromís ferm dels països rics, que vagi més enllà de les bones paraules. I això vol dir, entre més coses, que l'Occident ha de promoure el desenvolupament social i econòmic dels països del Tercer Món i en vies de desenvolupament, i els ha de permetre de competir en condicions d'igualtat, eliminant les barreres duaneres que ho impedeixen. Es tracta, en definitiva, que la dita mundialització (o globalització) deixi de beneficiar una minoria i arribi a tots els racons del planeta.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'expressió 'Quart Món' s'empra per designar les col·lectivitats pobres i marginades que hi ha al si dels països desenvolupats, una realitat massa sovint oblidada quan parlem de la pobresa, i que no pas pocs atribueixen al model de mundialització actual.
  • Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a l'Àfrica es concentren dues terceres parts dels afectats pel virus de la sida; aproximadament, un de cada dotze africans és seropositiu; aquesta malaltia és la principal causa de mort dels individus de quinze anys a cinquanta-nou.
  • La fam i la malnutrició seguen 10 milions de vides l'any, 25.000 diàries, una cada cinc segons.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Precedents del Dia Internacional per l'Eradicació de la Pobresa.
Relacions comercials entre països rics i pobres.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua