Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cristòfor Colom, català?

Colom i la monarquia

La tesi catalana

Els escrits i la llengua de Colom


dilluns, 11 d'octubre de 2004
El debat sobre els orígens de Cristòfor Colom s'ha revifat aquests darrers temps, sobretot arran de l'emissió del documental 'Columbus: Secrets from the Grave', emès pel canal televisiu Discovery, que abona la tesi de la catalanitat del navegant.

En efecte, sense descartar la teoria del Colom genovès i de condició humil (la que ha fet més fortuna), el documental, que reuneix les darreres investigacions d'historiadors, genetistes, antropòlegs, lingüistes..., presenta un personatge instruït, de família noble, lligat als Colom catalans, experts mariners, a diferència dels Colom de Gènova.

'Columbus: Secrets from the Grave', rebatejat 'Enigma Colom', també es fa ressò d'una altra controvèrsia, aquesta relativa a l'indret que guarda la despulla del 'descobridor' d'Amèrica. Un estudi de la Universitat de Granada no descarta que les restes (cent cinquanta grams) de la catedral de Sevilla, exhumades el 2003, corresponguin a Colom. La primera comparança entre aquestes restes i les del germà de Cristòfor, Diego, va en aquesta línia, per més que, ara com ara, no es pot excloure que la despulla sigui a Santo Domingo (República Dominicana), una de les altres hipòtesis sostingudes.

Colom i la monarquia


+ Retrat de Cristòfor Colom.
El documental apunta que Colom era d'una família del Principat, els Colom, que s'havien significat en la lluita contra el rei Joan II en la guerra civil del 1462-1472. Aquest Joan II era, ni més ni més, el pare de Ferran el Catòlic, unit en matrimoni amb la reina Isabel de Castella, els monarques que després van abonar les empreses marítimes de Colom.

La tesi catalana


+ El documental de Discovery abona la tesi de la catalanitat del navegant.
Els treballs en favor de la catalanitat de Colom no són pas d'ara, ans es remunten al segle XVIII. Des que l'erudit Pere Serra i Postius va assenyalar que el cognom 'Colom' era català, molts estudiosos han defensat l'origen català del navegant, nat al Principat o a Mallorca, segons les versions: Francesc Carreras i Candi, Luis Ulloa, Josep Porter... Darrerament s'ha defensat, ultra la catalanitat de Colom, la tesi que els orígens del personatge foren volgudament censurats.

Els escrits i la llengua de Colom


+ Fragment d'una lletra escrita per Colom.
Un dels arguments al·legats en favor de l'origen català de Colom es basa en l'anàlisi dels seus escrits. El professor de la Universitat Pompeu Fabra, Lluís de Yzaguirre, que ha estudiat els escrits del navegant, afirma que Colom no va escriure mai en italià, sinó sempre en castellà; això sí, un castellà amb errors que delaten algú que tenia el català per llengua materna. A conclusions semblants arriba l'historiador Charles Merrill, que ha intervingut activament en el documental de Discovery.

MATERIALS

  • Columbus: Secrets from the Grave
    Format:Web
    Pàgina de Discovery sobre el documental que explica els orígens de Cristòfor Colom.
  • Cristòfor Colom: mallorquí o genovès?
    Format:Web
    Espai de JoEscric.com centrat en la mateixa qüestió, i basat en els postulats de l'Associació Cultural Cristòfor Colom.
  • La gran mentida del mil·lenni
    Format:Web
    Informació dels arguments de l'investigador Jordi Bilbeny en favor de la catalanitat de Colom.
  • Age of Exploration
    Format:Web
    Pàgina dedicada a l'exploració marítima, des del temps antic fins a les darreries del segle XVIII. Conté força biografies de navegants.
  • Columbus
    Format:Web
    Una altra pàgina dedicada al documental. Des de Discovery Austràlia.

QUE HO SABIES?

  • Si bé va emprendre quatre viatges a terres americanes, Cristòfor Colom no fou mai conscient d'haver trepitjat un nou continent, ans es pensava que havia descobert una nova ruta per a anar a l'Extrem Orient.
  • Amèrica va prendre el nom del navegant i mercader de Florença, Amerigo Vespucci, contemporani de Colom.
  • Uns cinc-cents anys abans, els normands, altrament dits víkings, van atènyer Grenlàndia i la costa septentrional de l'Amèrica del Nord.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Test sobre Cristòfor Colom.
El professor Charles Merrill descabdella la tesi de la catalanitat del navegant.
Una visió crítica de les aportacions més recents que abonen la catalanitat de Colom.
I una resposta a aquesta visió.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua