Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
S'inaugura el Parlament Escocès, obra d'Enric Miralles

L'edifici

L'obra de Miralles

Arquitectes


dijous, 7 d'octubre de 2004
El 9 d'octubre s'inaugura oficialment el nou edifici del Parlament Escocès, situat a l'àrea de Holyrood, a Edimburg, la capital d'Escòcia. Malauradament, a la inauguració no hi haurà l'arquitecte de la flamant seu parlamentària, el català Enric Miralles, que ens va deixar fa quatre anys.

El dia de la inauguració, clafert d'activitats culturals i musicals, viurà tanmateix tres moments d'una solemnitat especial. El primer serà al Parliament Hall, seu del primer parlament escocès, en un acte que pretén reflectir els canvis polítics esdevinguts a Escòcia aquests darrers tres-cents anys.

També es reviurà l'anomenat 'Riding', d'un gran valor simbòlic, una mena de seguici que es es feia antigament arran de l'obertura de les sessions parlamentàries, en què prendran part escolars, representants de la societat civil, ciutadans vinguts de tot Escòcia i diputats del Parlament.

La cerimònia d'obertura pròpiament dita, l'acte central del dia, anirà a càrrec de la reina de la Gran Bretanya, Elisabet II.

L'edifici


+ L'edifici se situa a tocar del centre d'Edimburg.
El juliol del 1998 Enric Miralles i la seva esposa i col·laboradora, l'arquitecte Benedetta Tagliabue, van rebre l'encàrrec de dissenyar la nova seu del Parlament Escocès. La intenció de l'un i l'altra era de projectar un parlament que reflectís el país que representa. El complex, de més de setze mil metres quadrats i un perímetre d'uns 480 metres, se situa a tocar del centre d'Edimburg (un quilòmetre a llevant), dins el conjunt declarat patrimoni mundial de la UNESCO. L'obra es considera un de les més significatives de l'arquitectura moderna de la Gran Bretanya.

L'obra de Miralles


+ Vista del Mercat de Santa Caterina de Barcelona.
Enric Miralles (1955-2000) era un dels arquitectes del país de més projecció internacional. Entre més coses, va dissenyar la remodelació de la casa gran d'Utrecht (Països Baixos), l'Escola de Música d'Hamburg (Alemanya) i l'ampliació del Museu Cárcova de Buenos Aires (Argentina). Dels treballs fets al país, en podem destacar el cementiri d'Igualada, el Centre Nacional de Gimnàstica Rítmica d'Alacant i les remodelacions del Mercat de Santa Caterina de Barcelona i de la Rambla de Reus.

Arquitectes


+ Calatrava és autor de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.
El prestigi internacional de l'obra de Miralles no és pas, ni de bon tros, un fet aïllat dins l'arquitectura catalana, que pot presumir d'un bon elenc d'arquitectes de renom, com ara el barceloní Ricard Bofill, autor del Teatre Nacional de Catalunya, de l'ampliació de l'aeroport del Prat, de la transformació de la llera del Túria a València...; el també barceloní Oriol Bohigas, que va tenir un paper determinant en el disseny de la Barcelona olímpica, sobretot en la renovació de la façana marítima; i el valencià Santiago Calatrava, responsable del nou Complex Olímpic Esportiu d'Atenes i del projecte de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

MATERIALS

  • Enric Miralles Benedetta Tagliabue
    Format:Web
    Web oficial d'Embt Arquitectes Associats SL. Apunts biogràfics de tots dos arquitectes, distincions, exposicions i projectes.
  • Cerimònia d'inauguració
    Format:Web
    Tots els detalls de la cerimònia d'inauguració del nou Parlament d'Escòcia.
  • Holyrood Building
    Format:Web
    Espai dedicat a la nova seu parlamentària.
  • Escòcia en català
    Format:Web
    Pàgina en català de l'Oficina Nacional de Turisme d'Escòcia, amb molta informació sobre aquest país: història, costums, gastronomia, cultura...
  • Arquitectes
    Format:Web
    Llista alfabètica d'arquitectes, amb l'obra i la biografia de cadascun.

QUE HO SABIES?

  • Entre els assistents a la cerimònia d'inauguració del Parlament d'Escòcia hi haurà l'actor Sean Connery, natural d'Edimburg i molt compromès amb l'independentisme escocès. Des dels setze anys porta un tatuatge que diu 'Scotland Forever' (Escòcia per sempre).
  • Escòcia va recuperar el Parlament el 1999, gairebé tres segles després d'haver estat abolit; en concret, des de l'Acta de la Unió del 1707, que va segellar la unió d'escocesos i anglesos i que va donar origen a la Gran Bretanya.
  • L'edifici del Parlament d'Escòcia ha costat més de 630 milions d'euros, deu vegades més que no les previsions inicials. L'informe encarregat d'escatir les causes d'aquest augment desorbitat eximeix de responsabilitat Enric Miralles, i l'atribueix a una seguida d'errades en l'execució del projecte, sense culpar ningú en concret.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Obres i biografia d'Enric Miralles.
Pàgina en català del Parlament d'Escòcia.
Les regions d'aquest país, també en català.
Els dissenyadors del Parlament Escocès.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua