Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La ceràmica

L'argila i el procés de fabricació

La invenció de la ceràmica

Ceràmiques


dijous, 30 de setembre de 2004
La ceràmica és l'art de fabricar objectes de materials terrosos cuits, l'art que s'exposa a Terrània, Festival Internacional de Ceràmica, els dies 1, 2 i 3 d'octubre, a la vila emmurallada de Montblanc (Conca de Barberà).

Terrània, que es fa enguany per segona vegada, aplegarà l'obra de trenta-vuit ceramistes del Principat, però també de Bèlgica, Espanya, França, la Gran Bretanya i els Països Baixos, a l'església de Sant Francesc.

A l'interior i al voltant de l'església, s'hi desplegaran un munt d'activitats: tallers de ceràmica per a escoles i tallers de màscares, demostracions de torn modelat, encesa d'un forn experimental, actuacions musicals.., que permetran al visitant d'aprofundir en un art que ha tingut i té moltes i molt variades aplicacions, i que detallarem tot seguit.

L'argila i el procés de fabricació


+ Afaiçonament d'una peça de ceràmica.
L'argila, no pas el fang, és el material bàsic per a la fabricació d'atuells i altres objectes de terrissa. Es tracta d'una varietat de roca sedimentària de propietats plàstiques, val a dir, tova i fàcilment modelable. El procés de fabricació és complex i té més d'una fase. La primera consisteix a amarar l'argila d'aigua, a pastar-la fins a deixar-la a punt d'ésser modelada; una vegada afaiçonada i assecada, la peça s'ha de coure i, eventualment, decorar.

La invenció de la ceràmica


+ Els primers objectes de terrissa daten del neolític.
De peces de ceràmica, ja se'n van començar a fer al neolític, uns quants milers d'anys aC, un període caracteritzat per l'aparició de l'agricultura i de les primeres comunitats sedentàries. L'invent va portar una millora alimentària, car va permetre d'escalfar líquids. Els pobles mediterranis de l'antiguitat feien objectes de terrissa de tota mena, com ara àmfores per a emmagatzemar i transportar els productes de la terra, sobretot vi i oli. Ara, la terrissa no tingué sols un caràcter utilitari, també fou objecte d'expressió artística.

Ceràmiques


+ Àmfora d'estil àtic.
De fet, durant l'antiguitat ja trobem obres de ceràmica de gran vàlua artística. És el cas de la ceràmica grega dita àtica, que va atènyer l'apogeu els segles VI i V aC, amb la representació de figures negres sobre fons vermell, primer, i de figures vermelles sobre fons negre, després. També va excel·lir la ceràmica xinesa, amb obres de gran qualitat, fetes de porcellana, terrissa fina i transparent descoberta pels xinesos i introduïda a Europa arran de les croades i dels viatges del venecià Marco Polo. No cal dir que el treball ceràmic s'ha enriquit i desenvolupat molt d'aleshores ençà.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Si bé coneguts sobretot per llur faceta pictòrica, Pablo Picasso i Joan Miró es destacaren també com a ceramistes. I Antoni Gaudí emprà la ceràmica en la decoració de les seves obres arquitectòniques.
  • La terrissa és una varietat de ceràmica que, entre més coses, es distingeix per la manca de vernissos i perquè es destina, sobretot, a l'ús domèstic: olles, càntirs, cassoles, tests...
  • De la ceràmica cuita, que no és ni pintada ni envernissada, se'n diu bescuit.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'argila, primera matèria de la ceràmica.
L'esmalt, vernís vitri.
Josep Llorens i Artigas (1892-1980), ceramista català de fama internacional.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua