Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El nou Museu de la Ciència de Barcelona

Una selva amazònica

Matèria, vida i civilització

Espais per als menuts


dilluns, 27 de setembre de 2004
CosmoCaixa Barcelona, aquest és el nom amb què ha estat batejat el nou Museu de la Ciència de Barcelona, inaugurat el 25 de setembre, després de cinc anys de remodelació. Des de l'emplaçament original, un edifici modernista situat a la falda del Tibidabo, el museu ha canviat de fesomia per acostar encara més la ciència a menuts i grans.

CosmoCaixa té més de cinquanta mil metres quadrats, quatre vegades més que no l'antic museu; un gran espai que enclou nou plantes, sis de subterrànies, però amb claror natural, i una gran plaça pública amb magnífiques vistes de la ciutat: tot per a gaudir i poder aprendre interactivament.

De fet, el Museu de la Ciència, erigit ara fa vint-i-tres anys, fou el primer del país a apostar pels continguts interactius, una aposta renovada amb CosmoCaixa, dissenyat perquè el visitant pugui copsar per experiència pròpia un ventall amplíssim de realitats d'ordre científic.

Els responsables del museu, que ha tingut un cost de cent milions d'euros, esperen doblar l'afluència de públic i passar de les 400.000 visites anuals que rebia abans de la renovació a 800.000.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Ciència

Una selva amazònica


+ El Bosc Inundat reprodueix una selva amazònica.
Un dels espais més espectaculars de CosmoCaixa Barcelona és l'anomenat Bosc Inundat. Es tracta d'un hivernacle de més de mil metres quadrats, que reprodueix amb tot detall un bosc de l'Amazònia, amb més d'una centena d'espècies vives entre animals i plantes. L'hivernacle, que pot ésser vist des d'angles i perspectives diferents, permet al visitant de descobrir amb tots els cinc sentits un dels ecosistemes més exuberants, però amenaçats, del planeta.

Matèria, vida i civilització


+ La història de la matèria ocupa un dels espais de CosmoCaixa.
No menys espectacular és la Sala de la Matèria, organitzada en quatre grans blocs: matèria inerta, matèria viva, matèria intel·ligent i matèria civilitzada, que ja ens donen prou pistes sobre què s'hi pot trobar: una història de la matèria, des del principi de l'Univers, fa uns 13.700 milions d'anys, fins a les grans fites assolides per l'home; una exposició de les lleis de la natura, l'origen de la vida, la intel·ligència i l'evolució humana, dels primers homínids a l'Homo sapiens.

Espais per als menuts


+ El Planetari Bombolla s'adreça als més petits.
Com que el nou Museu de la Ciència vol atreure gent de tota edat i condició, no hi podien mancar els espais per als menuts, i n'hi ha quatre de destacats: el Planetari Bombolla, que vol desvetllar l'interès de la xicalla per l'astronomia; Clik i Flash, amb jocs i experiments científics adreçats, respectivament, a les franges d'edat de 3-6 i 7-9 anys; i Toca Toca!, que invita a penetrar en tres espais naturals distints: les selves, els deserts i la Mediterrània, a fi que els més petits prenguin consciència de la necessitat de preservar el medi i la natura.

MATERIALS

  • CosmoCaixa Barcelona
    Format:Web
    Web del nou Museu de la Ciència de Barcelona: espais, programa d'activitats, experiments virtuals...
  • Museus de ciència
    Format:Web
    Pàgina de CosmoCaixa, amb una enfilall de vincles de museus de la ciència d'Europa i dels Estats Units.
  • Bionet
    Format:Web
    Espai per a explorar i debatre els darrers descobriments relatius a les ciències de la vida. Preparat per vuit museus i centres de ciència europeus, és consultable en deu llengües, inclosa la catalana.
  • Ciències de la natura
    Format:Web
    Materials educatius, unitats didàctiques i preguntes amb resposta sobre les ciències de la natura. Des de la web d'edu365.

QUE HO SABIES?

  • Els espais principals de CosmoCaixa es connecten gràcies a una rampa en forma d'hèlix que envolta la soca d'un arbre de dimensions gegantines, portat de la regió amazònica.
  • Per a la geologia, el Museu de la Ciència disposa d'un espai adient: el Mur Geològic, set talls de roca de més de noranta tones de pes, que ajuden a entendre els llarguíssims processos geològics de la Terra.
  • 'Els iguanos' així s'anomena una de les exposicions temporals més cridaneres del Museu, que mostra sis fòssils d'iguanodonts, una classe de dinosaures herbívors que van viure durant el període cretaci (fa uns cent milions d'anys), i que podien fer sis metres d'alçada.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'La ciència en directe', dossier de la revista Presència sobre CosmoCaixa.
Els espais d'aquest museu.
Una mostra del Museu de la Ciència, en una colla d'experiments virtuals i interactius.
L'exposició temporal 'La línia roja', o com fer fusta sense fer malbé el bosc.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua