Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els huracans

Els huracans: categories

Com es formen?

L'ull de l'huracà


dilluns, 20 de setembre de 2004
Durant aquestes darreres setmanes les Antilles i els territoris del sud-est dels Estats Units han estat víctimes dels efectes devastadors de dos huracans. Els estralls causats per l'huracà Frances, de primer, i per l'Ivan, després, han palesat la força destructiva d'aquests ciclons tropicals.

Especialment catastròfica ha estat la petja de l'huracà Ivan, que ha afectat greument les illes de Jamaica i Grenade, a la mar de les Antilles, i hi ha deixat una setantena de morts. Cuba va poder evitar en gran part l'assot de les onades gegantines, pluges torrencials i fortíssimes ratxes de vent mercès a un canvi de darrera hora del rumb de l'Ivan, que s'endinsà pel Golf de Mèxic, en direcció als Estats Units, on hi va causar no pas menys de trenta-tres morts.

A banda els morts, l'huracà va fer incomptables danys materials i va obligar a evacuacions en massa. A Cuba mateix, on s'esperava que l'Ivan afectaria de ple el centre de l'illa i la capital, l'Havana, es van evacuar un milió i mig d'individus; igualment, centenars de milers de nord-americans van abandonar la casa abans que l'huracà no arribés al litoral dels Estats Units.

Res d'estrany, si pensem que l'Ivan va aixecar vents de 270 km/h, velocitat sols atesa pels huracans de màxima potència de l'escala de Saffir-Simpson, que en mesura la intensitat.
  • ! Actualització el 25/09/2004 a les 11:20

Els huracans: categories


+ L'huracà Ivan ha causat estralls a les Antilles i als Estats Units.
Els huracans són fenòmens meteorològics de gran activitat tempestuosa, acompanyada de ventades poderosíssimes. Segons la velocitat del vent, hi ha cinc categories d'huracans, d'acord amb l'escala Saffir-Simpson. En els de la categoria 1, generalment poc virulents, els vents bufen a una velocitat que oscil·la, aproximadament, entre els 120 i els 150 km/h, però en els de la categoria 5, ultrapassen els 250 km/h. Els efectes causats pels d'aquesta categoria poden ésser devastadors i assolar els territoris per on passen. Nogensmenys, la perillositat d'un huracà no depèn solament de la velocitat a què es desplaça, sinó també dels elements atmosfèrics que hi interactuen i de la zona afectada.

Com es formen?


+ Els huracans afecten les zones tropicals.
La formació d'un huracà depèn, almenys, de cinc factors: temperatura de la mar càlida, invasió d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera, humitat elevada, vents calents prop de la superfície marítima i tempesta pre-existent. Aquests factors es donen a les zones tropicals, on es combinen per acréixer la tempesta, que es desplaça circularment i que pot atènyer unes dimensions gegantines. El remolí es forma pel moviment de rotació de la Terra.

L'ull de l'huracà


+ Generalment, el diàmetre de l'ull de l'huracà fa de trenta a seixanta quilòmetres.
Al centre mateix d'aquest remolí hi ha l'anomenat ull de l'huracà, d'un diàmetre que fluctua, generalment, entre els trenta quilòmetres i els seixanta, si bé n'hi ha que poden fer-ne més de dos-cents. Contra allò que podríem pensar, l'ull de l'huracà és un espai de calma relativa, que va d'arran de mar al capdamunt de l'huracà, i que pot ultrapassar els quinze quilòmetres d'alçada; un espai sense precipitació ni núvols, que contrasta amb la zona que l'envolta, les parets de l'ull, d'una gran activitat tempestuosa.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons la velocitat del vent, podem distingir entre huracà (118 km/h o més), tempesta tropical (63 a 117 km/h) i depressió tropical (62 km/h o menys).
  • Al sud-est asiàtic, dels huracans, en diuen tifons, i a l'Oceà Índic, ciclons. El mot 'huracà' prové de 'jurakan', divinitat malèfica dels indis del Carib.
  • El primer a batejar els huracans amb noms propis va ésser un meteoròleg australià, a la primeria del segle XX, que els donà noms de polítics que el disgustaven. A partir de la Segona Guerra Mundial els huracans es batejaren amb noms de dona, fins que, el 1979, també reberen noms d'home.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Gràfica explicativa dels huracans.
La història dels noms dels huracans.
El recorregut i la força dels huracans de l'Atlàntic del període 1950-2003, en un mapa interactiu.
Classificació dels huracans.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua