Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dia Internacional de la Preservació de la Capa d'Ozó

La capa d'ozó...

...perilla d'aprimar-se

El forat de la capa d'ozó


dimarts, 14 de setembre de 2004
El 16 de setembre és el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d'Ozó, i la data recorda la signatura del Protocol de Montréal, rubricada el 1987. L'objectiu final del protocol és la reducció de les substàncies que esgoten aquest gas essencial a la vida a la Terra. La jornada fou instituïda el 1994 per l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

El Protocol signat a la ciutat quebequesa entrà en vigor l'1 de gener de 1989, després d'haver descobert, durant la dècada del 1970, els efectes perniciosos d'uns composts químics dits halocarburs sobre la capa d'ozó. El 1985, a la Convenció de Viena, ja es van adoptar les primeres mesures preventives.

Entre aquests halocarburs hi ha els clorofluorocarburs, (CFC), responsables principals de l'aprimament de la capa d'ozó i emprats en aerosols, frigorífics i aparells d'aire condicionat.

En tot cas, si la majoria d'estats hagin ratificat el Protocol de Montréal, no es pot pas dir això mateix de les esmenes que s'hi han incorporat, com la de Pequín, relativa a les substàncies que esgoten la capa d'ozó, ratificada solament per una vuitantena d'estats.

La capa d'ozó...


+ La capa d'ozó es troba a l'estratosfera.
L'atmosfera és una estructura gasosa que envolta el nostre planeta, formada per unes quantes capes o regions. En una d'aquestes capes, dita estratosfera, es concentra la major part del gas ozó, a una distància que va de deu a setze quilòmetres de la superfície terrestre. Aquesta concentració s'anomena capa d'ozó i té un gruix d'una trentena llarga de quilòmetres. Doncs bé, la capa d'ozó és fonamental per a la vida, car absorbeix les radiacions solars ultraviolades més nocives, que, d'aquesta manera, únicament atenyen la superfície de la Terra en quantitats molt minses.

...perilla d'aprimar-se


+ L'aprimament de la capa d'ozó no és uniforme.
D'això que acabem de dir, se'n desprèn que un aprimament substancial de la capa d'ozó podria tenir conseqüències greus. Quant als efectes sobre la salut humana, l'augment de la radiació ultraviolada podria acréixer el nombre de malalties de la pell i dels ulls i alterar el sistema immunològic, amb què es reduiria la resistència a virus i bacteris. A banda, els efectes perniciosos s'estendrien als animals i plantes, cosa que afectaria, de retop, les activitats agrícoles i pesqueres.

El forat de la capa d'ozó


+ L'anomenat forat de la capa d'ozó és a l'atmosfera antàrtica.
La capa d'ozó s'ha aprimat progressivament del 1980 ençà, de manera que ara té un 3% de gruix menys a tota la Terra. Nogensmenys, aquesta reducció no és pas uniforme. Si a les zones acostades a l'equador l'aprimament és menor, als pols augmenta per causa de les condicions climàtiques. És per això que es parla del forat de la capa d'ozó de l'Antàrtida, on s'enregistren les temperatures més baixes del món. El màxim aprimament de la capa d'ozó de l'atmosfera antàrtica sol escaure's devers l'octubre, quan el gruix pot disminuir més de dos terços.

MATERIALS

  • Dia Internacional de la Preservació de la Capa d'Ozó
    Format:Web
    Pàgina del Programa de les Nacions Unides sobre el Medi dedicada a aquesta jornada.
  • Ozone Secretariat
    Format:Web
    Informació vària sobre la capa d'ozó: preguntes freqüents, secció multimèdia, vincles...
  • L'atmosfera
    Format:Web
    Continguts i activitats sobre l'atmosfera adreçats a escolars de primer de batxillerat.
  • Salvem la Terra
    Format:Web
    Pàgina del IES Antoni Pous i Argila de Manlleu (Osona), que toca temes diversos relatius al medi: l'aprimament de la capa d'ozó, l'efecte hivernacle, la destrucció dels hàbitats...
  • Canvi climàtic i ozó
    Format:Web
    Dossier de Greenpeace sobre el canvi climàtic i l'ozó.

QUE HO SABIES?

  • Tant els canvis de radiació solar com les erupcions volcàniques afecten la capa d'ozó, encara que es vagi afeblint, bàsicament, per causa de l'emissió de gasos.
  • Entre els anys 1986 i 2001 el consum mundial de clorofluorocarburs va passar d'1,1 milió de tones a 110.000. Hom calcula que, sense el Protocol de Montréal, la capa d'ozó s'hauria reduït un 50% l'any 2035.
  • A banda l'estratosfera, també hi ha ozó a la troposfera, la regió més baixa de l'atmosfera; i si bé la composició química de l'ozó és idèntica a totes dues regions, el de la troposfera resulta perjudicial per als humans i tots els éssers vius, just a l'inrevés d'allò que passa amb el que hi ha més amunt: el de la capa d'ozó.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dossier explicatiu de la capa d'ozó.
Una història de l'ozó, a base de dibuixos.
Estats signants de la darrera esmena al Protocol de Montréal.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua