Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els partidaris del 'no' a la constitució europea

Europeistes pel 'no'

Arguments

Europeus des de l'any 800


dilluns, 13 de setembre de 2004
El passat mes de juny, a la cimera de Brussel·les, la Unió Europea va arribar a un acord sobre la constitució, després de mesos de desavinences entre alguns dels estats membres. D'aleshores ençà el text constitucional és objecte de debat permanent al nostre país i a tot Europa.

Recordem que, en aquesta mateixa cimera, hom va acordar de traduir la constitució europea a les llengües minoritàries de l'estat espanyol i d'introduir un annex en aquesta constitució favorable a la diversitat lingüística europea i a la necessitat de preservar-la, si bé negant la possibilitat que els ciutadans poguessin consultar i rebre resposta de les institucions europees en les llengües no estatals.

La manca de reconeixement del català ha atiat el debat sobre la constitució europea a casa nostra, sobretot perquè el govern espanyol prepara un referèndum sobre el tractat constitucional per al febrer del 2005. Al Principat, on el debat és més intens, PSC i PP opten pel sí a la constitució, però ERC i ICV opten pel no. Quant als dos partits que integren la federació de CiU, s'observen diferències: UDC sembla apostar més pel sí que no pas CDC, però en l'un i l'altre trobem corrents que opten pel no. La posició definitiva de CiU es debatrà el 2 d'octubre propvinent.

Sigui com sigui, la qüestió lingüística no és pas l'únic argument esgrimit pels partidaris del no, com veurem més endavant.
  • ! Actualització el 14/09/2004 a les 15:35

Europeistes pel 'no'


+ El text constitucional provoca divisions al si de la Unió Europea.
Hi ha formacions polítiques contràries tant als ideals europeistes com a la constitució europea. Però també hi ha força partits europeistes que rebutgen l'actual text constitucional. És el cas, per exemple, d'una part dels que se situen a l'esquerra dels socialdemòcrates. A banda, no sembla que hi hagi unanimitat dintre el moviment ecologista, i, quant a les forces nacionalistes de les nacions sense estat, l'opinió tampoc no és unànime: n'hi ha que opten pel si, i n'hi ha que opten pel no. També s'observen divisions al si del Partit Socialista Francès: l'ex-primer ministre Laurent Fabius presideix els defensors del no a la constitució, perquè la troben poc europeista i insuficientment compromesa amb els drets socials dels ciutadans.

Arguments


+ La constitució no reconeix la diversitat lingüística europea.
És clar que no tots els partits europeistes s'oposen al tractat constitucional per les mateixes raons, encara que pugui haver-hi coincidències. Les raons poden ésser diferents, com ara la negació dels drets culturals, polítics i lingüístics de les nacions sense estat, l'enfocament conservador en afers econòmics i ambientals, i el migrat europeisme de l'actual procés de construcció europea, que aquesta constitució abona.

Europeus des de l'any 800


+ L'emperador Carlemany va unificar bona part de les terres de l'Europa occidental.
A cavall dels segles VIII i IX una bona part de l'Europa occidental formava part de l'anomenat Imperi Carolingi. D'aquest imperi immens, que regia l'emperador Carlemany (742-814), també en formaven part les actuals terres catalanes septentrionals, conegudes llavors per 'Marca Hispànica'. L'Imperi Carolingi fou reconegut, per dir-ho d'alguna manera, la nit de Nadal de l'any 800 a Roma, quan Carlemany rebé la corona imperial de mans del papa Lleó III. És per tot això que se sol dir que el nostre país és europeu des del Nadal del 800.

MATERIALS

  • Text de la constitució europea
    Format:Web
    Text íntegre del Tractat pel qual es proposa una constitució per a Europa.
  • La constitució europea
    Format:Web
    Pàgina del Patronat Català Pro Europa centrada en la constitució europea: novetats, situació del català, ratificació i entrada en vigor, referèndum i vincles d'interès.
  • Cafè Babel
    Format:Web
    Periòdic electrònic que malda per formar una opinió pública europea. Editat en llengües diverses, entre les quals la catalana.
  • Inside Europe
    Format:Web
    Guia de la BBC sobre la Unió Europea. Informa força de la constitució europea.
  • Òmnium Cultural
    Format:Web
    Entitat que vetlla per la promoció i la normalització de la llengua, la cultura i la identitat nacional catalanes.

QUE HO SABIES?

  • L'europeisme és un corrent polític partidari de la unificació política d'Europa. Els qui s'oposen a aquest corrent s'anomenen, de manera general, euroscèptics. Aquests defensen la sobirania dels estats en detriment de l'europea.
  • Mentre es preparava l'esborrany de la constitució europea (i, de fet, encara ara) es va discutir molt la conveniència de fer una menció de les arrels cristianes d'Europa. La constitució no inclou aquesta menció, que ha estat finalment desestimada a fi de no discriminar algunes altres idees religioses o filosòfiques que també han tingut molt de pes en la història europea.
  • La constitució europea ha d'ésser ratificada per cadascun dels estats membres de la Unió, sia a través de votació parlamentària, sia per referèndum. Els governs de Dinamarca, Espanya, França, la Gran Bretanya, els Països Baixos i Portugal són alguns dels que han optat pel segon procediment.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El procediment de ratificació de la constitució, estat per estat.
Mites i realitats de la constitució europea.
L'evolució de l'índex de participació en les eleccions europees, del 1979 al 2004.
I també...
  • L'opinió sobre la constitució, segons l'eurobaròmetre del juliol del 2004.
  • Una visió contrària a la constitució europea.
  • Campanya per l'oficialitat del català a Europa.
  • Principals novetats del Tractat pel qual s'institueix una constitució per a Europa.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua