Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els jocs paralímpics

Orígens...

...i consolidació

Els esports


dilluns, 30 d'agost de 2004
Del 17 al 28 de setembre Atenes serà la seu del segon esdeveniment esportiu més multitudinari del món: els jocs paralímpics, que aplegaran uns quatre mil esportistes d'uns cent trenta estats. La singularitat d'aquests jocs, organitzats pel Comitè Paralímpic Internacional, és que els esportistes que hi competeixen són discapacitats.

Els jocs paralímpics, doncs, se centren en la competició, en l'esforç dels esportistes per a assolir el podi, per veure's honorats amb les preades medalles, i això malgrat les discapacitats. Sigui com sigui, cada vegada són més concorreguts: des de la primera convocatòria dels jocs paralímpics, disputats a Roma el 1960, el nombre de participants s'ha multiplicat per deu.

Diguem també que els jocs paralímpics es fan el mateix any que els olímpics, i que n'hi ha d'estiu i d'hivern. A més a més, en les darreres olimpíades, tots dos jocs han compartit seu i escenaris, fet que serà permanent a partir del 2008, mercès a un acord dels comitès olímpic i paralímpic.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Olimpisme

Orígens...


+ Retrat de Ludwig Guttmann, l'impulsor dels jocs paralímpics.
Els actuals jocs paralímpics van néixer el 1948, quan el neuròleg Ludwig Guttmann, que treballava a l'hospital Stoke Mandeville d'Aylesbury (Anglaterra), on tenia cura dels veterans de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) afectats per lesions de la medul·la espinal, va organitzar una competició esportiva entre els seus pacients i els d'un hospital de Londres. (El neuròleg estava convençut de la bondat terapèutica de la pràctica de l'esport en les lesions d'aquesta mena.) Quatre anys més tard, el 1952, esportistes discapacitats dels Països Baixos van afegir-se a la competició, i això va donar origen a l'anomenat moviment paralímpic.

...i consolidació


+ Proteu, déu de la mitologia grega, dóna nom a la mascota d'Atenes 2004.
De totes maneres, els autèntics primers jocs paralímpics foren els del 1960, disputats a la mateixa ciutat que aquell any va acollir els jocs olímpics: Roma. En aquesta primera convocatòria, hi van participar quatre-cents esportistes de vint-i-tres estats. Tots els participants van competir amb cadira de rodes, cosa que va canviar progressivament en els jocs següents, a mesura que s'hi anaven afegint més grups de discapacitats. El canvi més important va ser el 1976, als Jocs Paralímpics de Toronto, que van obrir-se a la participació d'esportistes amb amputacions i deficiències visuals. Aquest mateix any també es van fer a la ciutat sueca d'Ornskoldsvik els primers jocs paralímpics d'hivern.

Els esports


+ El programa paralímpic d'estiu comprèn dinou esports.
Quant als jocs d'estiu, dels dinou esports del programa paralímpic d'Atenes 2004, n'hi ha setze que són, igualment, olímpics, com, per exemple, l'atletisme, el bàsquet, el ciclisme, l'esgrima, el futbol i la natació. Els tres esports exclusius dels jocs paralímpics són la 'boccia', el 'goalball' i el rugbi. Als jocs paralímpics d'hivern hi ha quatre esports: 'curling', esquí alpí, esquí nòrdic i hoquei sobre gel amb trineu.

MATERIALS

  • Paralympic Games
    Format:PDF
    Dossier educatiu que informa dels jocs paralímpics del 1960 al 2004.
  • Comitè Paralímpic Internacional
    Format:Web
    Web oficial del comitè organitzador dels jocs: objectius, notícies, història dels jocs, esports, vincles...
  • Athens 2004 Paralympic Games
    Format:Web
    Pàgina d'Atenes 2004, íntegrament dedicada als paralímpics que es jugaran a la capital grega del 17 al 28 de setembre.
  • Disability Sport
    Format:Web
    Espai de la BBC, que conté, entre més coses, informació detallada dels esports paralímpics.
  • Recursos
    Format:Web
    Documents en línia, revistes, pàgines electròniques i institucions…, tot relacionat amb els jocs paralímpics.

QUE HO SABIES?

  • Si bé, als jocs paralímpics, hi participen, bàsicament, esportistes amb discapacitats físiques, als del 1996 també hi van competir, per primera volta, esportistes amb discapacitats intel·lectuals. Els jocs en què participen únicament esportistes amb aquesta mena de discapacitats són els Special Olympics, instituïts el 1968 per Eunice Kennedy Shriver, germana d'un president dels Estats Units, John Fitzgerald Kennedy.
  • A les medalles dels Jocs Paralímpics d'Atenes 2004 hi apareix, en una cara, 'Atenes 2004', escrit en Braille, i, en l'altra, una representació de l'Acròpoli d'Atenes, símbol de la ciutat.
  • L'ensenya paralímpica és formada per tres elements idèntics, però de colors diferents: blau, verd i vermell, els més corrents a les banderes dels estats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Esperit en moviment', lema paralímpic.
Proteu, la mascota d'Atenes 2004, en acció.
Els escenaris d'aquests jocs.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua