Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els Jocs Olímpics Atenes 2004

Atenes

Els escenaris

Les mascotes


dilluns, 9 d'agost de 2004
Durant dues setmanes llargues, del 13 al 29 d'agost, Atenes serà la seu d'un gran esdeveniment esportiu, els jocs olímpics. Aquests jocs que volen enllaçar-se amb les olimpíades de la Grècia antiga, es van recuperar, i disputar per primera vegada en temps moderns, l'any 1896, precisament a la capital grega.

El programa olímpic d'Atenes 2004 abasta vint-i-vuit esports i trenta-set disciplines esportives, en què competiran 10.500 esportistes, la flor i nata de l'esport mundial.

La competició es farà en trenta-cinc espais, serà seguida per més de vint-i-un mil periodistes i tindrà una audiència, prevista, de quatre mil milions d'espectadors, dues terceres parts dels habitants del planeta. També hi cooperaran quaranta-cinc mil voluntaris, seleccionats entre més de 160.000 sol·licitants.

Aquestes xifres testimonien prou la importància que hom dóna a aquest esdeveniment, que no ha parat de magnificar-se des del 1896: la I Olimpíada de l'era moderna solament abastava deu esports i fou seguida per 750.000 interessats.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Olimpisme

Atenes


+ Temple d'Atena Nike, a l'Acròpoli, obra de l'arquitecte Cal·lícrates.
Si sumem a la capital els nuclis urbans que la circumden, la població d'Atenes ultrapassa, de llarg, els tres milions d'habitants, els quals se senten més que orgullosos del passat gloriós de la ciutat. I és que el llegat d'Atenes és immens, en els terrenys polític i cultural. No debades l'actual capital grega va inventar, a les darrerialles del segle VI aC, el sistema polític democràtic; va ésser la pàtria (de naixement o d'adopció) de pensadors com Sòcrates, Plató i Aristòtil; i va reunir una plèiade d'artistes que treballaren plegats en un dels conjunts monumentals més impressionants de l'antiguitat: l'Acròpoli. D'aquest conjunt, símbol màxim d'Atenes, ens n'han arribat unes restes imponents.

Els escenaris


+ El Complex Olímpic Esportiu enclou algunes de les instal·lacions més destacades d'Atenes 2004.
A banda Atenes, quatre ciutats gregues seran també seus olímpiques: Tessalònica, Volos, Patres i Càndia, on es disputaran la majoria de partits de futbol; això sense comptar indrets simbòlics com l'antic estadi d'Olímpia (seu dels jocs antics) i Marató, d'on partirà la prova atlètica que duu aquest mateix nom. Quant als escenaris d'Atenes, en podem esmentar dos de ben significatius: l'anomenat Complex Olímpic Esportiu d'Atenes, redissenyat per l'arquitecte i escultor valencià Santiago Calatrava, que enclou l'Estadi Olímpic; i l'Estadi Panatenaic, de marbre blanc, escenari dels jocs de la I Olimpíada, del 1896.

Les mascotes


+ Les mascotes duen el nom de dues divinitats de l'Olimp: Febos i Atena.
Aparegudes per primera volta als Jocs Olímpics d'Hivern de Grenoble, tinguts el 1968, les mascotes simbolitzen els valors de l'olimpisme: agermanament dels pobles, igualtat, noblesa competitiva... A Atenes 2004, de mascotes, n'hi ha dues: Febos i Atena, totes dues inspirades en una nina de terracota de l'antiguitat grega, de forma acampanada. Les mascotes duen, doncs, el nom de dues divinitats de l'Olimp. Recordem que Febos, més conegut per Apol·lo, era, entre els antics grecs, el déu de la llum, la profecia, la música i la poesia, i que Atena, patrona d'Atenes, era la deessa de la saviesa.

MATERIALS

  • Athens 2004 Olympic Games
    Format:Web
    Web oficial d'Atenes 2004, amb informació sobre els Jocs i una secció adreçada al jovent.
  • Olympics 2004
    Format:Web
    Espai de la BBC dedicat a les Olimpíades 2004: notícies, esports, emplaçaments, calendari...
  • Olympic Educational Material
    Format:Web
    Materials educatius sobre els jocs olímpics, antics i moderns. Classificats per grups d'edat, s'hi proposen moltes activitats.
  • Olympic Movement
    Format:Web
    Pàgina del Comitè Olímpic Internacional (COI).
  • Athens City
    Format:Web
    Informació i vincles sobre la ciutat d'Atenes.

QUE HO SABIES?

  • L'emblema dels Jocs Olímpics Atenes 2004 és una corona d'oliver, el guardó amb què eren honrats els guanyadors dels jocs d'Olímpia. L'oliver era, antigament, un arbre sagrat i símbol de la polis d'Atenes.
  • El nomenament olímpic dels jocs del 2004 va fer-se el 1997. A banda Atenes, les ciutats finalistes foren Buenos Aires, Ciutat del Cap, Estocolm i Roma. Aquestes dues darreres ja havien organitzat els jocs del 1912 i del 1960, respectivament.
  • Reconstruït durant els Jocs Olímpics del 1896, l'Estadi Panatenaic data del temps antic. L'emplaçament havia acollit les festes panatenees, una mena d'olimpíades en honor de la deessa Atena, reservades als pobles de la regió de l'Àtica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa interactiu dels emplaçaments olímpics Atenes 2004.
Els déus Apol·lo i Atena, que donen nom a les mascotes.
Quatre ciutats olímpiques dels jocs d'enguany.
Els Jocs d'Atenes 2004, en un document.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua