Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Esports olímpics

L'origen de la marató

La llegenda del pentatló

Esports i història


dilluns, 2 d'agost de 2004
Als jocs olímpics d'estiu, hi entren una gran varietat d'esports. A Atenes, n'hi haurà vint-i-vuit, amb l'atletisme i la natació entre els més seguits.

També hi ha un grup d'esports integrats per més d'una disciplina esportiva: gimnàstica, natació, piragüisme, voleibol... Cada disciplina esportiva consta de categories o proves vàries. Per exemple, la gimnàstica enclou tres disciplines: trampolí, gimnàstica rítmica i gimnàstica artística; i la gimnàstica artística comprèn proves diverses, tals com anelles, barres paral·leles i salt.

Ara, perquè un esport esdevingui olímpic cal que sigui dirigit per federacions esportives internacionals reconegudes pel Comitè Olímpic Internacional (COI); i també ha d'ésser àmpliament practicat: en un mínim de setanta-cinc estats i quatre continents en el cas dels esports masculins, i en quaranta estats i tres continents, els esports femenins. Els esports que depenen de propulsió mecànica, com els motoritzats, són exclosos de la competició olímpica.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Olimpisme

L'origen de la marató


+ La marató s'inspira en l'heroïcitat que hauria protagonitzat un soldat grec del segle V aC.
La prova de la marató és una de les més representatives dels jocs olímpics, i una de les més dures, si no la que més. Curiosament, aquesta prova no formava part dels jocs de l'antiga Grècia, ans fou incorporada a les primeres olimpíades modernes en record d'una llegenda grega. Segons aquesta llegenda, el 490 aC, durant les guerres mèdiques que van confrontar l'imperi persa i les ciutats gregues, un missatger grec va córrer la distància que separa Marató d'Atenes, uns quaranta quilòmetres, per anunciar als atenesos la victòria dels grecs a Marató i demanar-los que no es rendissin a la flota persa; arribat exhaust a destinació, l'Acròpoli atenesa, el missatger sols pogué pronunciar un sol mot: 'níke' ('victòria'), abans de morir víctima de l'esforç.

La llegenda del pentatló


+ El pentatló modern consta de cinc proves distintes.
El pentatló modern és un esport olímpic que demana molta preparació, car consta de cinc proves distintes: cursa a camp obert, equitació, esgrima, natació i tir. La idea d'una prova d'aquesta mena, que combina habilitat i força, és de Pierre de Coubertin, l'impulsor dels jocs olímpics moderns. Coubertin va inspirar-se en una altra llegenda, protagonitzada per un soldat que va haver de cavalcar, fer anar l'espasa, disparar, nedar i córrer per travessar les línies enemigues i comunicar un missatge a la rereguarda. Això sí, el pentatló ja es practicava als jocs de l'antiguitat, si bé les proves eren unes altres: cursa a l'estadi, llançament de disc i de javelina, lluita i salt de llargada.

Esports i història


+ El joc d'estirar la corda va deixar d'ésser olímpic el 1920.
No ens penséssim pas que el programa esportiu dels jocs olímpics hagi estat sempre el mateix. De fet, a les primeres olimpíades, tingudes a Atenes el 1896, d'esports en competició, n'hi havia únicament nou. Aquesta xifra ha anat creixent de manera progressiva, si bé esports que havien estat olímpics, amb el temps han deixat d'ésser-ho. Entre aquests es destaquen el golf, el rugbi, el polo, el criquet i la pilota basca; sense oblidar el joc d'estirar la corda, olímpic fins als jocs d'Anvers (Flandes), el 1920.

MATERIALS

  • Olympic Disciplines
    Format:Web
    Animacions que expliquen, amb tot detall, cadascuna de les disciplines esportives del programa olímpic d'estiu.
  • Sports
    Format:Web
    Pàgina del Comitè Olímpic Internacional dedicada als esports olímpics: anècdotes, disciplines, proves...
  • Sports Athens 2004
    Format:Web
    Història, descripció, regles, esportistes, rècords olímpics i més coses de les disciplines esportives d'Atenes 2004.
  • Olympics 2004
    Format:Web
    Espai de la BBC, amb notícies, característiques i història dels esports olímpics, acompanyades d'informació dels emplaçaments on es disputaran.

QUE HO SABIES?

  • Els tres primers classificats d'una prova olímpica són guardonats amb medalles d'or, argent i bronze, respectivament, i els vuit primers classificats reben un diploma olímpic. Del 1972 ençà, l'anvers de les medalles és sempre el mateix, però el revers varia d'una olimpíada a una altra.
  • Els esports dels primers jocs olímpics moderns, els d'Atenes 1896, foren l'atletisme, el ciclisme, l'esgrima, la gimnàstica, l'halterofília, la lluita, la natació, el tennis i el tir. El futbol, l'anomenat esport rei, hi entrà a les olimpíades següents, les de París.
  • Una de les proves atlètiques que més expectació suscita és la cursa dels cent metres llisos, la més ràpida de totes. El rècord olímpic masculí de la cursa és de 9,84s, i el femení, de 10,62s.
  • Les primeres competicions de natació dels jocs olímpics no es disputaven pas en una piscina, com passa avui, sinó en mar o al rius.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Calendari esportiu Atenes 2004.
Les competicions d'atletisme i de gimnàstica.
Celebritats olímpiques.
Poseu a prova els vostres coneixements en esports olímpics.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua