Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rucs i gats contra braus

El ruc...

...i el gat

Ridiculisme


dilluns, 19 de juliol de 2004
Com més va, més se solen veure al Principat vehicles amb un adhesiu: un ase o un gat. El fet no és pas casual, sinó degut a la voluntat de replicar la figura del toro, lligada a l'espanyolisme.

En efecte, la figura del toro fou dissenyada el 1956 per anunciar un dels productes del grup Osborne (una marca d'aiguardent) a les carreteres de l'estat espanyol; però, amb el temps, aquest símbol, present en tanques publicitàries, samarretes, vehicles..., ha esdevingut per a força gent un símbol del nacionalisme espanyol.

A banda, hem de recordar que, ara fa quatre anys, el govern espanyol va imposar la 'E' d'Espanya a les matrícules dels vehicles de l'estat, sense la més mínima referència a nacions com la catalana, la basca o la gallega.

La simbologia associada al toro i a les matrícules dels vehicles ajuden a entendre el perquè dels adhesius del gat i del ruc. De gats, se'n veuen sobretot a les terres de ponent, i de rucs, a les comarques nord-orientals.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Nacionalisme
  • + Més webs relacionades dins Nosaltres.Com: Guarà

El ruc...


+ L'adhesiu del ruc ha reeixit força a les comarques nord-orientals.
La proposta de l'adhesiu del ruc, feta ara fa un any, va sortir de dos amics de Banyoles (Pla de l'Estany) que volien contrarestar el centralisme espanyol, i el cas és que ha reeixit força a les comarques nord-orientals. Tant, que els promotors ja han llançat al mercat samarretes amb la imatge del ruc, el guarà català, raça autòctona del Principat (on n'hi ha uns tres-cents). No fa pas gaire que el joves banyolins van apadrinar-ne un, criat en un mas d'Olvan (Berguedà), on n'hi ha un centenar llarg.

...i el gat


+ El Catigat ha arrelat a les terres de ponent.
Anterior a la proposta del ruc català, trobem la del gat, o Catigat (combinació de 'cat', distintiu de Catalunya i homògraf de gat en anglès, amb la traducció d'aquest homògraf, 'gat'). El Catigat és una idea de la Lliga Anticolonial, una organització que es diu independent, intercultural i mediterrània, i que vol desvetllar la consciència dels catalans alienats per una colonització espanyola, política i mental. Per la Lliga Anticolonial el gat representa la independència, el ruc és símbol de submissió, i el toro, de supèrbia.

Ridiculisme


+ Els ridiculistes van parodiar la invasió espanyola de l'illot de Leila (Perejil).
L'humor i la paròdia són principis bàsics de la Lliga Anticolonial, que els aplica en accions destinades a palesar i lluitar contra la colonització mental. De fet, els membres de l'organització assumeixen la tradició humorística del setmanari satíric El Be Negre (1931-1936) i el llegat artístic del poeta i dramaturg Joan Brossa; alhora, es vinculen a l'anomenat moviment ridiculista, que fa política a base d'accions ridícules, lúdiques i iròniques. El terme 'ridiculisme' fou ideat per David Duran al llibre 'Cataconya'.

MATERIALS

  • El Burro Català
    Format:Web
    Campanya en favor de l'adhesiu del ruc català, des del portal de Burro Català.
  • El Burro Català-Planta't el Burro
    Format:Web
    Una adreça alternativa de la mateixa campanya: notícies, galeria fotogràfica i espais de participació.
  • Lliga Anticolonial
    Format:Web
    Pàgina del grup impulsor del Catigat.
  • Ase Català
    Format:Web
    Informació sobre la iniciativa de l'ase català, classificada en seccions: proposta, procedència, l'ase, 'antitaurisme', el brau d'Osborne...
  • El guarà català
    Format:Web
    Espai dedicat a aquest eguasser, amb glossari inclòs.
  • Masia Fuives
    Format:Web
    Web de la major reserva d’ases catalans de tot el món.

QUE HO SABIES?

  • Segons la carta fundacional, la Lliga Anticolonial és una organització no-organització, amb un funcionament similar al d'una societat secreta no-secreta, en què no hi ha ni directius ni dirigits, ni socis, ni junta, ni líders.
  • La Lliga Anticolonial va inspirar la fundació de l'organització gallega Via Anti-Colonial Activa (VA-CA), que va estrenar-se la tardor del 2002 demanant que els gallecs no s'afegissin al canvi horari estacional, considerat una estratègia més del colonialisme espanyol que els robava una hora. La reclamació es basava en un estudi detallat dels fusos horaris.
  • El símbol del gat presideix una de les entrades de Linyola (Pla d'Urgell), població que la passada revetlla de Sant Joan va acollir el Cat Festival, de música, prova de l'arrelament del Catigat a les terres de ponent.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dades del guarà català.
La masia Fuives, centre de cria d'aquest ruc.
Carta fundacional de la Lliga Anticolonial.
Ascens i caiguda del toro del Bruc.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua