Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'olimpisme

Pierre de Coubertin

La bandera olímpica

'Citius, altius, fortius'


dilluns, 23 d'agost de 2004
A més d'ésser un gran aplec esportiu, els jocs olímpics pretenen fomentar un conjunt de valors i d'ideals, que són els que defineixen l'anomenat olimpisme, objecte de les ratlles següents.

La primera cosa a dir és que un dels fins de l'olimpisme és el perfeccionament moral dels individus i dels pobles mitjançant la pràctica de l'esport. Aquest ideal no és pas nou; de fet, era la base de l'educació a l'antiga Grècia, que combinava l'estudi i l'esport. Pels antics grecs, aquestes dues coses eren indissociables.

Aquest ideal de perfeccionament moral va lligat a valors com els de la noblesa en la competició, la modèstia en el triomf, l'acceptació de la derrota, la igualtat, l'ètica de l'esforç, l'agermanament dels pobles, la pau...

Aquests valors, d'una manera o altra, també els trobem als antics jocs olímpics. Pensem, per exemple, que aquests jocs eren precedits per l'anomenada treva sagrada, que posava fi (ni que fos temporalment) a tota hostilitat, cosa que permetia als grecs de tota l'Hèl·lade d'aplegar-se a Olímpia, en una celebració presidida per la concòrdia.

Ara, no fou fins a la darreria del segle XIX, i mercès a l'impuls del baró Pierre de Coubertin, que els ideals de l'olimpisme foren definits en termes moderns.
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Olimpisme

Pierre de Coubertin


+ Pierre de Coubertin va impulsar el restabliment dels jocs olímpics.
Pierre de Coubertin (1863-1937) fou un pedagog francès convençut de la importància de l'educació per al progrés de les societats. També creia que una educació acurada no podia prescindir de la pràctica de l'esport, creença que el dugué a introduir l'educació física a les escoles. No sols això; el 1894, decidit a restablir els jocs olímpics, va fundar el Comitè Olímpic Internacional, que ell mateix presidí entre els anys 1896 i 1925. Tot i que la seva decisió de fer reviure les olimpíades fou rebuda amb poc entusiasme, els seus esforços es veieren finalment recompensats: el 1896 se celebraren a Atenes els primers jocs olímpics moderns.

La bandera olímpica


+ Cada anell representa un continent.
Aquesta bandera és un dels símbols principals de l'olimpisme, i uns dels més populars. Ideada per Pierre de Coubertin mateix el 1914, és formada per cinc anells entrelligats sobre fons blanc, un per cada continent. El disseny vol fer notar tant el caràcter universal de l'olimpisme com l'acostament necessari de tots els pobles del món. Cada anell és d'un color diferent: blau, negre, vermell, groc i verd. En temps de Coubertin, amb les combinacions d'aquests colors i del blanc es podien fer les banderes de tots els estats de l'època. És erroni creure que cada color representa un continent.

'Citius, altius, fortius'


+ El lema presideix l'entrada al Museu Olímpic de Lausana.
Aquest és el lema olímpic, adoptat el 1894, el mateix any de la constitució del Comitè Olímpic Internacional. L'expressió llatina 'Citius, altius, fortius' es pot traduir per 'Més ràpidament, més amunt, amb més força', i simbolitza la importància de l'esforç individual a l'hora d'atènyer les fites proposades, en la competició esportiva o en qualsevol altre àmbit de la vida. És clar que l'ideal olímpic fóra incomplet, si no anava acompanyat d'un eslògan que ha fet encara més fortuna: 'La cosa més important no és vèncer, sinó participar-hi', idea plenament compartida per Coubertin.

MATERIALS

  • Centre d'Estudis Olímpics
    Format:Web
    Centre impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Dedicat a la investigació, documentació, formació i divulgació de l'olimpisme i l'esport, conté una bona colla de recursos olímpics, classificats per temes.
  • Passion
    Format:Web
    Pàgina del Comitè Olímpic Internacional, amb informació, materials i vincles de tota mena relatius a l'olimpisme.
  • Museu Olímpic
    Format:Web
    Web oficial d'aquest museu amb seu a Lausana.
  • The Olympic Movement
    Format:Web
    Espai de l'Associació Olímpica Britànica, dedicat al moviment olímpic.

QUE HO SABIES?

  • El lema 'Citius, altius, fortius' no és pas de Coubertin, sinó d'un amic seu, el frare dominicà Henri Didon, que ensenyava educació física als escolars.
  • La seu del Comitè Olímpic Internacional (COI) és a Lausana (Suïssa), on també hi ha el Museu Olímpic. L'art, la cultura i l'esport omplen de contingut aquest museu, el segon més visitat de la Confederació Helvètica.
  • Als temps moderns, l'encesa de la flama a Olímpia i el recorregut d'aquest emblema de l'olimpisme daten dels Jocs Olímpics de Berlín, disputats el 1936.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La flama, un d'aquests símbols.
Semblança del baró Pierre de Coubertin.
Tomb virtual pel Museu Olímpic de Lausana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua