Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Població mundial i aglomeracions urbanes

Superpoblació?

Aglomeracions urbanes

El rànquing


dijous, 8 de juliol de 2004
Aquests darrers dos segles hi ha hagut un augment molt important de la població mundial, que ha passat d'uns nou-cents milions d'habitants el 1800 a més de sis mil en l'actualitat. Un augment que, si hem de fer cas dels demògrafs, s'accelerarà encara més les dècades vinents: el 2050 la població de la Terra podria ultrapassar els nou mil milions.

La causa primera d'aquest creixement demogràfic s'ha de cercar en l'anomenada revolució industrial, que, inaugurada a la Gran Bretanya el segle XVIII, va estendre's a una bona part de l'Occident durant aquest segle i el següent. La població va créixer notablement, alhora que es concentrava a les grans ciutats i rodalia, on hi havia les fàbriques. Més endavant, la millora de les condicions sanitàries i la mecanització del camp van consolidar la tendència.

Ben altrament, avui, a l'Occident, un índex de natalitat baix i una esperança de vida alta han portat a l'envelliment de la població, que tindria un creixement gairebé inapreciable, si no es nodrís de la immigració. Ara, aquesta situació sols és pròpia dels països més desenvolupats.

Superpoblació?


+ El 2050 la població mundial podria ultrapassar els nou mil milions d'habitants.
Aquests darrers temps sovintegen les preses de posició alertant dels problemes presents i futurs derivats de l'augment de la població. Aquestes preses de posició expressen el desequilibri existent entre el nombre d'habitants i els recursos del planeta disponibles per excés de població o superpoblació, amb conseqüències nefastes: fam, pobresa, insalubritat, deteriorament del medi... Tanmateix, hi ha qui creu que aquests estralls no són pas atribuïbles a l'excés de població (o no únicament), sinó a la distribució injusta de la riquesa, abassegada per uns pocs.

Aglomeracions urbanes


+ Mapa que mostra els indrets més densament poblats del món.
La urbanització, a base d'aglomeracions cada vegada més grans, és un efecte típic de l'augment de població que es troba a tots els cinc continents. Ara, aquesta urbanització no té a tot arreu les mateixes característiques. Als països rics les grans ciutats són residencials, tenen molts equipaments i serveis i l'activitat industrial hi és minsa; en alguns altres indrets, com als països del sud-est asiàtic, les urbs són el reflex d'una gran puixança econòmica; finalment, a l'anomenat tercer món el creixement urbà és conseqüència de la misèria, que fa que milions de ciutadans s'hi eixamenin en condicions de vida pèssimes.

El rànquing


+ L'aglomeració urbana de Tòquio és la més poblada del món.
D'aglomeracions urbanes (que no sols enclouen la ciutat diguem-ne principal, sinó també les que hi són a tocar), n'hi ha d'immensament poblades, amb més habitants que no pas molts països. La primera és l'àrea metropolitana de Tòquio, amb més de trenta-tres milions. Una àrea metropolitana, dit sigui de passada, que comprèn, a banda la ciutat pròpiament dita, una vintena de nuclis urbans adjacents. Darrere Tòquio hi ha tres aglomeracions urbanes amb una població que voreja els vint-i-dos milions: Ciutat de Mèxic, Nova York i Seül. São Paulo i Bombai en tenen prop dels vint.

MATERIALS

  • Fons de Població de l'Organització de les Nacions Unides
    Format:Web
    Entitat que finança programes de població i salut reproductiva a tot el món. Conté informació del Dia Mundial de la Població, que es fa l'11 de juliol.
  • City Population
    Format:Web
    Estadístiques i mapes relatius a la població de les aglomeracions urbanes i dels estats.
  • World in the Balance
    Format:Web
    Analitza l'impacte d'aspectes diversos sobre la població mundial, des d'una perspectiva crítica del creixement demogràfic actual.
  • Demografia
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), amb una selecció de vincles sobre demografia.
  • Les migracions humanes
    Format:Web
    Revista juvenil interdisciplinària que tracta de les migracions humanes, amb seccions i activitats vàries adreçades als escolars d'ESO.
  • Ciudades de Hoy, Ciudades del Mañana
    Format:Web
    Projecte interactiu de l'ONU sobre ciutats i urbanització: unitats d'aprenentatge, activitats, recursos… Dissenyat per als nivells educatius de primària i secundària.

QUE HO SABIES?

  • La urbanització, tan característica del temps present, és, això no obstant, un fenomen amb milers d'anys d'antiguitat. De fet, les ciutats van sorgir a conseqüència del desenvolupament de l'agricultura, que va emmenar l'aparició de poblaments estables durant el període neolític.
  • Amb quaranta anys, del 1960 al 2000, la població mundial va doblar-se: de tres mil milions d'habitants a sis mil milions. Contràriament, durant el primer mil·lenni dC sols va créixer deu milions.
  • Els cinc estats més poblats del món són, per aquest ordre, la Xina, l'Índia, els Estats Units, Indonèsia i el Brasil. Els dos primers ultrapassen els mil milions d'habitants.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llista de les aglomeracions urbanes més grans del món.
L'evolució de la població durant aquests darrers dos mil·lennis.
La densitat de població del món, en un mapa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua