Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els jocs olímpics a l'antiga Grècia

La competició esportiva

Les dones i els jocs olímpics

Els jocs panhel·lènics


dilluns, 26 de juliol de 2004
Els primers jocs olímpics moderns daten del 1896 i es van fer a Atenes, la capital de Grècia. Amb l'elecció d'aquesta ciutat els jocs tornaven a la pàtria que els havia vistos néixer molts segles abans: les primeres referències històriques els remunten a l'any 776 aC.

De l'origen dels jocs olímpics, ens n'han arribat llegendes diverses, que n'atribueixen la fundació a herois mitològics com Pèlops, Hèracles o Zeus mateix, el déu suprem de l'Olimp. Segons aquesta llegenda, Zeus va instituir els jocs olímpics després de destronar són pare, Cronos.

Sigui com sigui, el cas és que, a partir del 776 aC, la ciutat d'Olímpia, situada a la regió de l'Èlide, va acollir cada quatre anys uns jocs que barrejaven, en una celebració magna que ultrapassava l'àmbit esportiu, esport, religió, cultura, comerç i política.

Aquesta celebració era precedida per l'anomenada treva sagrada, anunciada durant l'estiu a tots els racons de Grècia per missatgers de la ciutat d'Elis, prop d'Olímpia. Amb aquesta treva, que primerament fou d'un mes i després va allargar-se fins a tres, cessaven les hostilitats (si n'hi havia, cosa freqüent) entre les ciutats gregues. La pau permetia als ciutadans de congregar-se a Olímpia, que esdevenia durant un quant temps la vera capital de l'Hèl·lade.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Olimpisme

La competició esportiva


+ La cursa de quadrigues, modalitat esportiva a Olímpia.
De bell antuvi la competició esportiva, que començava després de retre culte al gran Zeus i a les divinitats de l'Olimp, es limitava a una cursa de velocitat, consistent a recórrer l'estadi de cap a cap. Amb el pas del temps van afegir-s'hi noves modalitats esportives: lluita, pugilat, pancraci, pentatló, curses de quadrigues i de cavalls... D'aquesta manera els jocs olímpics van passar de durar un dia a durar-ne cinc. El cinquè dia era dedicat als atletes vencedors, coronats amb rama d'olivera al temple de Zeus. Era una aperitiu d'allò que els esperava a la ciutat d'origen, on eren rebuts com a autèntics herois, i on llurs gestes esportives eren cantades pels poetes i inscrites en monuments i estàtues commemoratives.

Les dones i els jocs olímpics


+ Els jocs olímpics femenins eren dedicats a la deessa Hera.
Els jocs olímpics eren reservats als homes. Les dones, no sols no hi podien competir, ans els era prohibit d'acudir-hi, llevat que fossin fadrines. Pensem que, a l'antiga Grècia, les dones no tenien dret de ciutadania, cosa que els impedia de prendre part en el govern de les ciutats. Tot i amb això, un mes abans o després dels jocs olímpics masculins, es feien a Olímpia uns jocs exclusius de dones, consagrats a la deessa Hera, muller de Zeus. S'hi feien curses de velocitat vàries, segons l'edat de les participants, i les triomfadores també eren coronades amb rama d'olivera, igual que els homes.

Els jocs panhel·lènics


+ Els jocs panhel·lènics es feien a Olímpia, a l'istme de Corint, a Nemea i a Delfos.
Tot i ésser els més cèlebres de l'antiguitat, els jocs olímpics no eren pas els únics. De fet, n'hi havia uns més, entre aquests els ístmics, els pítics i els nemeus. Aquests, ensems amb els d'Olímpia, formaven els jocs panhel·lènics, així anomenats perquè aplegaven gent de tot l'àmbit grec. Els jocs ístmics es feien a l'istme de Corint cada dos anys i constaven de competicions esportives i musicals; la mateixa periodicitat tenien els jocs nemeus, tinguts a Nemea; els jocs pítics es feien a Delfos cada quatre anys, en honor d'Apol·lo Piti i la música hi ocupava una part molt important.

MATERIALS

  • Travelling through time
    Format:Web
    Pàgina de la web d'Atenes 2004, que informa a bastament dels jocs olímpics de l'antiga Grècia i dels mites que s'hi relacionen. Adreçada al jovent.
  • The Ancient Olympics
    Format:Web
    Web sobre les olimpíades de l'antiguitat: preguntes amb resposta, viatge virtual per Olímpia, atletes famosos, disciplines esportives...
  • Olympia
    Format:Web
    Secció interactiva de la BBC adreçada als escolars, amb continguts diversos sobre els jocs disputats a Olímpia.
  • Recursos
    Format:Web
    Descripció dels jocs i recull de vincles d'interès, des de la web Laberint.
  • Winged Sandals
    Format:Web
    Web, interactiva i molt completa, relativa als déus de l'Olimp.
  • The Ancient Olympic Games
    Format:Web
    Especial del Comitè Olímpic Internacional sobre els jocs olímpics antics.

QUE HO SABIES?

  • Si a Olímpia els esportistes guanyadors eren coronats amb rama d'olivera, a Corint, ho eren amb rama de pi; a Nemea i Delfos, la corona era de fulles d'api i llorer, respectivament.
  • Segons que va referir l'escriptor grec Pausànies, Kallipatira, una vídua, va acompanyar un fill als jocs olímpics, infringint així la norma que prohibia a les dones d'anar-hi. Disfressada d'entrenador, fou finalment descoberta, però es va estalviar el càstig perquè pare, germans i fill havien acabat guanyadors a Olímpia.
  • Als jocs olímpics hi havia competicions per a homes i joves. La distinció entre els uns i els altres, l'establien els jutges, que eren tots d'Elis i molt reputats, els quals es basaven no pas tant en l'edat com en la fortalesa i la corpulència dels participants. Uns participants, dit sigui de passada, que competien totalment nus.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Viatge als jocs olímpics de l'antiguitat.
L'esport a l'antiga Grècia.
La treva sagrada i les rutes seguides pels missatgers.
Calendari dels jocs olímpics antics.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua