Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El planeta Saturn a l'abast

El planeta dels anells

El satèl·lit Tità i l'origen de la vida

Cassini i Huygens


dijous, 1 de juliol de 2004
Cassini, la nau no tripulada, va entrar l'1 de juliol dins l'òrbita del planeta Saturn, set anys després d'haver sortit de la Terra i després de recórrer uns 3.500 milions de quilòmetres. Va ésser uns dels moments més delicats de la missió anomenada Cassini-Huygens.

Aquesta missió va sorgir de la col·laboració de l'Agència Nord-americana de l'Espai (NASA), l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Agència Espacial Italiana (ASI). Fet i fet, disset estats van sumar esforços per construir aquesta nau.

Durant quatre anys, fins el juliol del 2008, la missió provarà de definir les característiques i d'il·luminar els misteris d'un planeta encara força desconegut. Entre més coses, estudiarà el camp magnètic i els anells de Saturn, a més de la trentena llarga de llunes que hi orbiten, sobretot Tità, que és la més grossa.

La missió Cassini-Huygens es considera de gran importància, puix que és la primera vegada que una nau s'endinsa en l'òrbita d'un planeta tan llunyà. Les missions precedents a Saturn, dels anys 1979, 1980 i 1981, van canviar la visió que fins aleshores se n'havia tingut; però les dades que en van recollir eren preses des de distàncies molt més grans.
  • ! Actualització el 05/07/2004 a les 16:29
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Astronomia

El planeta dels anells


+ Els anells donen a Saturn un aspecte únic.
Saturn és el segon planeta més gran del Sistema Solar, després de Júpiter, i el sisè més allunyat del Sol. De color groguenc vist a ull nu, és el de densitat més baixa. Això, juntament amb una elevadíssima velocitat de rotació (triga deu hores i trenta-nou minuts a completar la girada sobre si mateix), n'expliquen la forma ovalada, aixafada pels pols. D'una altra banda, els anells concèntrics que l'envolten, formats de partícules de roca i gel, li donen un aspecte únic. Diguem també que emet a l'espai més energia que no pas la que rep del Sol, misteri que la missió Cassini mirarà d'escatir.

El satèl·lit Tità i l'origen de la vida


+ Tità té un diàmetre semblant al de Mercuri i Mart.
Tità és el satèl·lit més gran de Saturn, amb un diàmetre semblant al de Mercuri i Mart i una atmosfera formada de nitrogen i composts orgànics diversos. Presenta, doncs, una composició similar a la que tenia la Terra fa milions d'anys. Ara, la llunyania respecte del Sol fa que tingui una temperatura baixíssima, de -180º C a la superfície, de manera que no pot haver-hi vida. Això no obstant, l'estudi d'aquest satèl·lit sí que podria donar pistes sobre l'origen de la vida al nostre planeta. D'aquest estudi, se n'ocuparà la sonda Huygens, que hi ha d'aterrar a la primeria del 2005.

MATERIALS

  • Cassini-Huygens. Mission to Saturn and Titan
    Format:Web
    Pàgina especial de la NASA dedicada a la missió espacial Cassini-Huygens, amb seccions especials per a escolars i educadors.
  • ESA Cassini-Huygens
    Format:Web
    Una altra pàgina, aquesta de l'Agència Espacial Europea, sobre la mateixa missió.
  • Astronomia Educativa
    Format:Web
    Espai d'astronomia en català, amb dues seccions diferenciades: una de dedicada al Sistema Solar i una de dedicada a la resta de l'Univers.
  • StarChild
    Format:Web
    Centre d'aprenentatge de joves astrònoms.
  • Solar System
    Format:Web
    Guia del Sistema Solar, amb molta informació acompanyada de jocs, imatges i vídeos.

QUE HO SABIES?

  • El 1610 Galileu va observar amb el telescopi dues taques lluminoses, a banda i banda de Saturn. Tot i que no va arribar a saber-ho mai, el gran astrònom havia vist, per primera vegada, els anells del planeta.
  • Al Sistema Solar únicament hi ha un satèl·lit més gran que Tità: Ganimedes, descobert per Galileu mateix, que roda al voltant de Júpiter, la brillantor del qual impedeix que pugui ésser vist a ull nu.
  • La densitat de Saturn és tan baixa que el planeta podria surar a l'aigua, si existís, és clar, un oceà prou gran.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo sobre aquest planeta espectacular.
Totes les llunes del planeta dels anells.
Les darreres imatges preses per la nau Cassini.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua